Site icon Όλο Υγεία

Παιδί: Πότε χρειάζεται πραγματικά συμπληρώματα βιταμινών και τι να προσέξετε

συμπληρώματα βιταμινών

Στα φαρμακεία θα βρείτε διάφορες φόρμουλες συμπληρωμάτων διατροφής για τα παιδιά. Χρειάζεται, όμως, ένα υγιές παιδί να λαμβάνει τέτοια συμπληρώματα βιταμινών;

Όχι απαραίτητα, συμφωνούν οι ειδικοί. Ιδανικά, τα παιδιά θα πρέπει να λαμβάνουν τις βιταμίνες τους από μια ισορροπημένη, υγιεινή διατροφή που περιλαμβάνει:

Ποια παιδιά χρειάζονται συμπληρώματα βιταμινών – 6 περιπτώσεις

Ας είμαστε ρεαλιστές, δεν έχουν οι γονείς πάντα τον απαραίτητο χρόνο για να μαγειρέψουν σπίτι υγιεινά σπιτικά γεύματα. Γι’ αυτό οι παιδίατροι μπορεί να συστήσουν τη λήψη σε καθημερινή βάση ενός συμπληρώματος πολυβιταμινών ή μετάλλων για:

  1. Παιδιά που δεν έχουν ισορροπημένη διατροφή με γεύματα φτιαγμένα από φρέσκα, ολικής άλεσης τρόφιμα
  2. Παιδιά που απλά δεν τρώνε αρκετά και είναι δύσκολα στο φαγητό
  3. Παιδιά με χρόνιες παθήσεις, όπως άσθμα ή πεπτικά προβλήματα, ειδικά αν παίρνουν φάρμακα (Βεβαιωθείτε ότι έχετε μιλήσει με το γιατρό του παιδιού σας πριν ξεκινήσετε ένα συμπλήρωμα εάν το παιδί σας λαμβάνει άλλα φάρμακα).
  4. Τα παιδιά που τρώνε πολύ junk food και επεξεργασμένα τρόφιμα
  5. Όσα κάνουν χορτοφαγική ή vegan διατροφή (μπορεί να χρειαστούν συμπλήρωμα σιδήρου), ακολουθούν δίαιτα χωρίς γαλακτοκομικά (μπορεί να χρειαστούν συμπλήρωμα ασβεστίου) ή κάποια άλλη περιοριστική δίαιτα
  6. Εκείνα που πίνουν πολλά ανθρακούχα αναψυκτικά, τα οποία μπορούν να χάνουν βιταμίνες και μέταλλα από το σώμα τους.

Οι 6 κορυφαίες βιταμίνες και μέταλλα για παιδιά

Ανάμεσα στις βιταμίνες και τα μέταλλα, ορισμένες ξεχωρίζουν ως κρίσιμες για τα παιδιά καθώς αναπτύσσονται.

1. Bιταμίνη Α: Η συγκεκριμένη βιταμίνη προάγει τη φυσιολογική ανάπτυξη, την ανάπτυξη/επιδιόρθωση των ιστών και των οστών. Συμβάλλουν σε υγιές δέρμα, καλή όραση και συμμετέχουν στις ανοσολογικές αντιδράσεις. Καλές πηγές αυτής της βιταμίνης είναι το γάλα, το τυρί, τα αυγά και τα κίτρινα έως πορτοκαλί λαχανικά όπως τα καρότα.

2. Βιταμίνες Β: Το σύμπλεγμα των βιταμινών Β — Β2, Β3, Β6 και Β12 — βοηθά το μεταβολισμό, την παραγωγή ενέργειας και συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία του κυκλοφορικού και νευρικού συστήματος. Καλές πηγές είναι: κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, ξηροί καρποί, αυγά, γάλα, τυρί, φασόλια και σόγια.

3. Βιταμίνη C: Διατηρεί υγιείς τους μύες, τον συνδετικό ιστό και το δέρμα. Καλές πηγές περιλαμβάνουν τα εσπεριδοειδή, τις φράουλες, το ακτινίδιο, τις ντομάτες και τα πράσινα λαχανικά όπως το μπρόκολο.

4. Βιταμίνη D: Συμμετέχει στο σχηματισμό οστών και δοντιών και βοηθά το σώμα να απορροφήσει το ασβέστιο. Καλές πηγές είναι το γάλα και τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός και το σκουμπρί. Η καλύτερη πηγή βιταμίνης D είναι το ηλιακό φως.

5. Ασβέστιο : Το ασβέστιο βοηθά στη δημιουργία γερών οστών καθώς μεγαλώνει το παιδί. Καλές πηγές είναι το γάλα, το τυρί, το γιαούρτι, το τόφου και ο εμπλουτισμένος με ασβέστιο χυμός πορτοκαλιού.

6. Σίδηρος: Ο σίδηρος χτίζει μύες και είναι απαραίτητος για υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια. Η έλλειψη σιδήρου αποτελεί ένα κίνδυνο στην εφηβεία, ειδικά για τα κορίτσια μόλις αρχίσουν να έχουν έμμηνο ρύση. Καλές πηγές είναι το βοδινό και άλλα κόκκινα κρέατα, τη γαλοπούλα, το χοιρινό, το σπανάκι, τα φασόλια και τα δαμάσκηνα.

Προσοχή: Οι μεγάλες δόσεις βιταμινών — δεν είναι καλή ιδέα για τα παιδιά. Οι λιποδιαλυτές βιταμίνες (βιταμίνες A, D, E και K) μπορεί να είναι τοξικές εάν τα παιδιά πάρουν πάρα πολύ από αυτές. Το ίδιο ισχύει και για το σίδηρο.

παιδί βιταμίνες

 

Στραφείτε στα φρέσκα τρόφιμα για τις καλύτερες βιταμίνες

Η καλή διατροφή ξεκινά με τους παρέχετε μια μεγάλη ποικιλία από ολικής άλεσης, φρέσκα τρόφιμα όσο το δυνατόν περισσότερο. Αυτό είναι πολύ καλύτερο από το να τους παρέχετε πρόχειρο φαγητό ελπίζοντας ότι η λήψη μιας παιδικής βιταμίνης θα αναιρέσει τυχόν διατροφικές ελλείψεις. Θα βρείτε τις περισσότερες βιταμίνες και μέταλλα σε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και πρωτεΐνες (και όχι σε λίπη). Με διαφορά, τα πιο πλούσια σε βιταμίνες τρόφιμα από όλα είναι τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

Για να δώσετε στα παιδιά περισσότερες βιταμίνες, στοχεύετε σε μεγαλύτερη ποικιλία — όχι απλώς περισσότερη τροφή. Δύο φορές περισσότερα παιδιά σήμερα είναι υπέρβαρα από ό,τι πριν από μόλις 2 δεκαετίες, γι’ αυτό χρησιμοποιήστε μερίδες φαγητού σε παιδικό μέγεθος, που είναι το ένα τέταρτο έως το ένα τρίτο του μεγέθους των μερίδων των ενηλίκων.

Μοιράστε την ποικιλία των τροφίμων σε πολλά μικρά γεύματα και σνακ όλη την ημέρα. Εάν το παιδί σας δεν τρώει ένα συγκεκριμένο φαγητό για λίγες μέρες – όπως τα λαχανικά – μην ανησυχείτε. Αλλά επαναφέρετε αυτά τα τρόφιμα ξανά μια ή δύο μέρες αργότερα, ίσως παρασκευασμένα με διαφορετικό τρόπο.

Βιταμίνες και υγιή παιδιά: Πέντε χρήσιμες συμβουλές

Εάν δίνετε βιταμίνες στα παιδιά σας, ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές:

  1. Φυλάξτε τις βιταμίνες μακριά, μακριά από τα παιδιά, ώστε να μην τις παίρνουν σαν καραμέλες.
  2. Προσπαθήστε να μην τσακώνεστε για τα τρόφιμα με τα παιδιά σας ή να μην χρησιμοποιείτε επιδόρπια ως δωροδοκία για να φάνε. Αντίθετα, δώστε στο παιδί σας μια μασώμενη βιταμίνη μετά το γεύμα. Οι λιποδιαλυτές βιταμίνες μπορούν να απορροφηθούν μόνο με την τροφή.
  3. Εάν το παιδί σας παίρνει οποιοδήποτε φάρμακο, φροντίστε να ρωτήσετε τον γιατρό του παιδιού σας για τυχόν αλληλεπιδράσεις φαρμάκων με ορισμένες βιταμίνες ή μέταλλα. Στην περίπτωση αυτή το συμπλήρωμα δεν θα ενισχύσει ή θα μειώσει τη δραστικότητα του φαρμάκου.
  4. Δοκιμάστε μια μασώμενη βιταμίνη εάν το παιδί σας δεν παίρνει χάπι ή υγρό συμπλήρωμα.
  5. Σκεφτείτε το ενδεχόμενο να περιμένετε έως ότου ένα παιδί φτάσει στην ηλικία των 4 ετών για να αρχίσετε να δίνετε ένα συμπλήρωμα πολυβιταμινών, εκτός εάν ο γιατρός του παιδιού σας προτείνει κάτι διαφορετικό.

Η σωστή διατροφή παίζει εξέχοντα ρόλο στη μάθηση και την ανάπτυξη του παιδιού σας. Έτσι, αντί να βασίζεστε σε συμπληρώματα, δεσμευτείτε να παρέχετε μια σειρά από υγιεινές τροφές στα παιδιά σας.

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά <a href="https://www.vita.gr/">Vita</a>, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες <a href="https://tv.pathfinder.gr/">pathfinder.gr</a>, <a href="https://dailypharmanews.gr/">dailypharmanews.gr</a>, liveit.gr, <a href="https://www.worldsecrets.gr/">worldsecrets.gr</a>, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Exit mobile version