Παιδί και παχυσαρκία: Πόσα φρούτα και λαχανικά πρέπει να τρώει την ημέρα -Οδηγίες του ΠΟΥ

παιδί διατροφή με φρούτα και λαχανικά

Ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει από καιρό συστήσει στους ενήλικες να τρώνε 400 γραμμάρια φρούτα και λαχανικά την ημέρα, για πρώτη φορά δημοσιεύει οδηγίες που αφορούν και τα παιδιά.

Οι κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ διαπιστώνουν, για παράδειγμα, ότι τα παιδιά κάτω των 2 ετών πρέπει να καταναλώνουν κυρίως ακόρεστα λιπαρά. Ο Οργανισμός συνιστά ανεπιφύλακτα ότι τα παιδιά δεν πρέπει να καταναλώνουν περισσότερο από το 10% των συνολικών θερμίδων τους από κορεσμένα λιπαρά, με το 1% ή και λιγότερο από αυτά να είναι τρανς-λιπαρά οξέα.

Συγκεκριμένα, ο ΠΟΥ ορίζει πως:

  • Τα παιδιά 2 έως 5 ετών πρέπει να τρώνε τουλάχιστον 250 γραμμάρια φρούτα και λαχανικά καθημερινά.
  • Τα παιδιά ηλικίας 6 έως 9 ετών πρέπει να τρώνε τουλάχιστον 350 γραμμάρια φρούτα και λαχανικά καθημερινά.
  • Τα παιδιά 10 ετών και άνω θα πρέπει να τρώνε τουλάχιστον 400 γραμμάρια φρούτα και λαχανικά καθημερινά.

Ομοίως, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανταποκρίνεται τώρα και στην ανάγκη των παιδιών για φυτικές ίνες. Προηγουμένως είχε συμβουλεύσει τους ενήλικες να καταναλώνουν 25 γραμμάρια ημερησίως. Τώρα:

  • Τα παιδιά 2 έως 5 ετών πρέπει να καταναλώνουν τουλάχιστον 15 γραμμάρια φυτικών ινών καθημερινά.
  • Τα παιδιά ηλικίας 6 έως 9 ετών πρέπει να καταναλώνουν τουλάχιστον 21 γραμμάρια φυτικών ινών καθημερινά.
  • Τα παιδιά 10 ετών και άνω θα πρέπει να καταναλώνουν τουλάχιστον 25 γραμμάρια φυτικών ινών καθημερινά.

Οι φυτικές ίνες βρίσκονται σε φρούτα και λαχανικά, που κυμαίνονται από μπρόκολο μέχρι μπανάνες, μήλα και αβοκάντο.

Η δια βίου υγεία ξεκινά από την παιδική ηλικία

«Η επιδημία παχυσαρκίας που βλέπουμε στα παιδιά, είναι αυτό που οδηγεί τα νέα στοιχεία στα οποία δίνει έμφαση ο ΠΟΥ», είπε ο παιδίατρος Δρ. Daniel Ganjian. «Όλο και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι όσο πιο νέοι ξεκινά κανείς να ακολουθεί μια υγιεινή διατροφή, τόσο πιο πιθανό είναι τα παιδιά να είναι πιο υγιή για το υπόλοιπο της ζωής τους», συμπλήρωσε ο ειδικός.

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην αποφυγή ανάπτυξης υπέρτασης, υψηλής χοληστερόλης, ακόμη και ορισμένων τύπων καρκίνου, καθώς και διαβήτη.

Ως διατροφολόγος που ειδικεύεται στην καρδιαγγειακή υγεία, η Michelle Routhenstein είπε σχετικά: «Υπάρχει αυτή η νέα εστίαση, καθώς συνειδητοποιούμε ότι για την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων, πρέπει να εστιάσουμε στην προηγούμενη γενιά γιατί από εκεί ξεκινάει. Πρέπει να κοιτάξουμε από την άποψη της πρόληψης έναντι της θεραπείας», είπε η Δρ. Routhenstein.

Υγιής στάση απέναντι στο φαγητό

«Οι γονείς είναι οι κύριοι παρασκευαστές τροφίμων στο σπίτι. Έτσι, από τη στιγμή που οι γονείς ξέρουν τι σημαίνει καλή διατροφή, το ξέρει και το παιδί, και μετά αρχίζει να την ακολουθεί. Έτσι, το σώμα αναπτύσσει μια συνήθεια και επιθυμεί πιο υγιεινό φαγητό αντί για επιβλαβή τρόφιμα», είπε ο Δρ. Ganjian.

Τόνισε επίσης τη σημασία της σωστής παρουσίασης της υγιεινής διατροφής στα παιδιά και είπε ότι το να αποκαλούν τα παιδιά «υπέρβαρα» ή «παχύσαρκα» και να τους λένε να αρχίσουν να προσέχουν τι τρώνε, δεν είναι η καλύτερη προσέγγιση.

Αυτή η προσέγγιση είναι πλέον κατανοητό ότι προκαλεί περισσότερο άγχος -και διατροφικές διαταραχές– παρά μια υγιή στάση απέναντι στο φαγητό μακροπρόθεσμα.

«Πρέπει να διώξουμε από τη συζήτηση το βάρος ή την εικόνα του σώματος και να τη φέρουμε προς την υγιεινή διατροφή. Ενθαρρύνετε πάντα την υγιεινή διατροφή», κατέληξε ο Δρ. Ganjian.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top