Ποια είναι η σωστή ηλικία για να δώσετε στο παιδί σας ένα smartphone, σύμφωνα με ειδικό

ηλικία

Οι γονείς σε όλο τον κόσμο αναρωτιούνται για το πότε πρέπει να δώσουν στα παιδιά τους smartphone. Τα παιδιά γκρινιάζουν και ζητούν κινητό τελευταίας τεχνολογίας. Βλέπουμε εξάλλου γύρω μας μικρά παιδιά που παίζουν ασταμάτητα στα κινητά. Αλλά τελικά ποια είναι η σωστή ηλικία για να δώσετε στο παιδί σας ένα smartphone;

Η ηλικία των παιδιών που παίρνουν smartphone όλο και μειώνεται. Το ένα παιδί επηρεάζεται από το άλλο, από την παρέα και τους φίλους και η γκρίνια τους για να πάρουν smartphone δεν έχει τέλος.

Πολλές φορές βλέπουμε παιδιά 12χρονα να παίζουν στο κινητό ακόμη και την ώρα που περπατούν στον δρόμο, θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή. Τα smartphones, όμως, έχουν αρνητικές επιπτώσεις και στην ψυχική υγεία των παιδιών, λένε οι ειδικοί.

Το smartphone επηρεάζει την ψυχική υγεία παιδιών

Οι έρευνες δείχνουν ότι η ψυχική υγεία των νέων ήταν χειρότερη όσο νωρίτερα αποκτούσαν το πρώτο τους smartphone, σύμφωνα με μελέτη της Sapien Labs που χρησιμοποίησε δεδομένα από 27.969 άτομα ηλικίας 18-24 ετών σε 41 χώρες.

Περίπου το 74% των κοριτσιών που έλαβαν το πρώτο τους smartphone στην ηλικία των έξι ετών δήλωσαν ότι ένιωθαν στεναχωρημένα ή ότι αγωνίζονταν συνεχώς για κάτι καλύτερο, σύμφωνα με τη μελέτη. Το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 52% για εκείνα που πήραν το πρώτο τους smartphone στην ηλικία των 15 ετών.

Εν τω μεταξύ, το 42% των αγοριών που έλαβαν το πρώτο τους smartphone σε ηλικία 6 ετών βίωσαν ότι αισθάνονταν στεναχωρημένα και αυτό μειώθηκε στο 36% για όσους έλαβαν smartphone σε ηλικία 18 ετών.

Σχετικό άρθρο: Η τροφή που βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου στα παιδιά – Πώς να την ενσωματώσετε στη διατροφή τους

Ωστόσο, τα smartphones έχουν γίνει απαραίτητο μέρος της καθημερινής ζωής σε έναν ολοένα και πιο διαδικτυακό κόσμο και πολλοί γονείς θέλουν να δώσουν στα παιδιά τους συσκευές ώστε να μπορούν να παρακολουθούν τη θέση τους και να μένουν σε επαφή μαζί τους όταν φεύγουν από το σπίτι. Ή μήπως είναι πολύ νωρίς και δεν πρέπει να δίνετε στα παιδιά σας smartphone;

Ποια είναι η σωστή ηλικία για smartphone

Ο Zach Rausch, ερευνητής στο Stern School of Business του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, δήλωσε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να κρατάμε τα smartphones μακριά από τα παιδιά προεφηβικής ηλικίας.

«Προτείνουμε να καθυστερούν οι γονείς να δώσουν smartphones μέχρι το λύκειο, δηλαδή να τους δίνουν στην ηλικία των 14-15 ετών» δήλωσε ο Rausch στο CNBC Make It σε συνέντευξή του. «Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προτείνουμε να καθυστερήσουν λίγο περισσότερο και τα παιδιά να αρχίσουν να ασχολούνται με αυτά γύρω στα 16 τους χρόνια» πρόσθεσε ο ίδιος.

Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν οργανώσεις που υποστηρίζουν ότι είναι πολύ σημαντική η καθυστέρηση της χορήγησης smartphones στα παιδιά.

Τόσο η Smartphone Free Childhood στο Ηνωμένο Βασίλειο – η οποία ιδρύθηκε μετά από μια «τυχαία» ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που έγινε viral και τώρα έχει σχεδόν 70.000 οπαδούς στο Instagram σε όλο τον κόσμο – όσο και η Delay Smartphones στις ΗΠΑ επικαλούνται την έρευνα και τις συστάσεις των Rausch και Haidt.

Ωστόσο, ορισμένοι ακαδημαϊκοί και επιστήμονες εξακολουθούν να μην είναι πεπεισμένοι για την αιτιώδη σχέση μεταξύ των smartphones και της κακής ψυχικής υγείας.

Σχετικό άρθρο: 7 φράσεις που δεν πρέπει να λέτε ποτέ στα παιδιά σας

Ο καθηγητής ψυχολογίας Christopher Ferguson δήλωσε ότι δεν χρειάζεται να ανησυχούν οι γονείς και ότι αυτές οι ανησυχίες  είναι η επανάληψη του ηθικού πανικού που έχουν οι ηλικιωμένοι γιατί «φρικάρουν» με τη νέα και άγνωστη τεχνολογία.

Smartphone στα 14, λένε οι ειδικοί

Για τον Rausch, οι συνιστώμενες ηλικίες των 14 ετών για τα smartphones και των 16 ετών για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι σημαντικές για δύο βασικούς λόγους.

«Πρέπει να βγάλουμε τα τηλέφωνα από το γυμνάσιο, επειδή είναι η περίοδος κατά την οποία τα παιδιά βρίσκονται στην πρώιμη εφηβεία και είναι εξαιρετικά ευαίσθητα και ανασφαλή. Είναι ήδη μια δύσκολη περίοδος, δεν χρειάζεται να προσθέσουμε τα τηλέφωνα εκεί μέσα», εξήγησε.

Στο Γυμνάσιο πηγαίνουν παιδιά ηλικίας 11 και 14 ετών, ουσιαστικά πρόκειται για τα προεφηβικά χρόνια που είναι σημαντικά για την ενήλικη ζωή των παιδιών.

Σ’ αυτές τις ηλικίες εξάλλου καταγράφονται τα περισσότερα περιστατικά εκφοβισμού, οπότε η καθυστέρηση της χρήσης smartphone θα αποτρέψει την περαιτέρω ενίσχυση του προβλήματος.

Σχετικό άρθρο: Παιδί και κινητό: Έτσι θα κάνει αποτοξίνωση αυτό το καλοκαίρι

Σύμφωνα με τον Rausch, καλό είναι να συμφωνήσουν όλοι οι γονείς σε ένα ηλικιακό όριο και να το ακολουθήσουν για να μην μπαίνουν τα παιδιά σε πειρασμό και για να μην θέλουν να κάνουν ό,τι οι συμμαθητές τους. «Αν συμφωνήσουμε από κοινού σε αυτό, να απαγορεύσουμε τα smartphone μέχρι την ηλικία των 14 ετών, τότε είναι πολύ πιο εύκολο να δράσουμε και να προστατεύσουμε τα παιδιά μας» κατέληξε ο ίδιος.

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Scroll to Top