Οι δύο μικρές λέξεις που θα κάνουν το παιδί σας πιο έξυπνο

παιδί έξυπνο

Πείτε του δύο μόνο μικρές λεξούλες που αρκούν για να του εκτοξεύσετε το IQ και τη συναισθηματική νοημοσύνη του. Δείτε ποιες είναι και πως θα το βοηθήσουν στη ζωή του.

Τα παιδιά κάνουν διαρκώς ερωτήσεις και αυτό μπορεί να σας το διαβεβαιώσει όποιος έχει περάσει έστω και λίγο χρόνο με μικρά παιδιά. Αν βρίσκεσαι με μικρά παιδιά πρέπει να αποδεχθείς το γεγονός ότι θα σε κατακλύζουν μια ατελείωτη σειρά από «γιατί» και «πώς». Αυτό είναι αξιολάτρευτο. Μπορεί όμως να είναι και εξουθενωτικό, ενώ καθώς μεγαλώνουν, μερικές φορές μπορεί να γίνεται περίπλοκο για σας.

Οι ερωτήσεις που κάνει το παιδί και οι σωστή απάντηση

Όταν το 4χρονο παιδί σας ρωτά: “Γιατί ο ουρανός είναι μπλε;” η απάντηση συνήθως προκύπτει από μια αναζήτηση στα αποθέματα της μνήμης σας (ή μια αναζήτηση στη Google ή τη wikipedia). Όταν ένα μεγαλύτερο παιδί ρωτά: “Γιατί  το σκυλάκι μας έπρεπε να πεθάνει;” ή “Γιατί αυτές οι δύο χώρες βρίσκονται σε πόλεμο;” μπορείτε να διαπιστώσετε ότι είστε τόσο μπερδεμένοι  όσο και το παιδί σας.

Πώς πρέπει να χειρίζεστε αυτές τις καταστάσεις; Αν και το ένστικτο σας αρχικά μπορεί να σας υπαγορεύει να αποφύγετε την ερώτηση ή να δώσετε υπεραπλουστευμένες απαντήσεις, ένα πρόσφατο άρθρο της Washington Post από την αναπτυξιακή ψυχολόγο του UC Berkeley, Maryam Abdullah, υποστηρίζει ότι η καλύτερη απάντηση είναι «δεν ξέρω». Έτσι, θα του προσφέρετε ένα μάθημα διανοητικής ταπεινοφροσύνης. Πρόκειται για ένα δώρο γνώσης που μπορείτε να του κάνετε ως γονείς το οποίο μπορείτε να υιοθετήσετε και εσείς τόσο στο σπίτι όσο και στη δουλειά σας.

Η νοοτροπία που ενισχύει τόσο το IQ όσο και το EQ

Πριν μιλήσουμε για την πνευματική ταπεινοφροσύνη και τα παιδιά, είναι σημαντικό να επισημάνουμε το πλήθος μελετών που δείχνει την αξία της λεγόμενης διανοητικής ταπεινότητας στους ενήλικες. Οι μελέτες δείχνουν ότι το να είσαι ανοιχτός στο ενδεχόμενο να κάνεις λάθος και να είσαι περίεργος να μάθεις νέα πράγματα δεν είναι μόνο βασικό συστατικό της νοημοσύνης αλλά και απαραίτητο στοιχείο για τη συναισθηματική νοημοσύνη.

Η παραδοχή των λαθών που κάνατε σας βοηθά να τα διορθώσετε πιο γρήγορα. Το να παραδεχτείς ότι δεν ξέρεις τα πάντα σε κάνει πιο περίεργο και ανοιχτό σε άλλους ανθρώπους. Οι διανοητικά ταπεινοί άνθρωποι απλώς έχουν περισσότερη όρεξη για μάθηση παρά το πείσμα ότι έχουν δίκιο. Αυτός είναι ο λόγος που οι πιο επιτυχημένοι άνθρωποι, από τον Τζεφ Μπέζος μέχρι τον Στίβεν Πίνκερ του Χάρβαρντ, επιμένουν ότι αυτό είναι το βασικό χαρακτηριστικό για την επιτυχία στη ζωή.

Πώς να διαμορφώσετε την “πνευματική ταπεινοφροσύνη” στο παιδί σας

Πώς λοιπόν μεταδίδετε αυτή τη βασική νοοτροπία στα παιδιά σας; Με τον ίδιο τρόπο που τους μεταδίδετε οτιδήποτε. Με το να την αποκτήσετε πρώτα μόνοι σας και στη συνέχεια να δείξετε πώς φτάσατε εκεί. «Μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά να προετοιμαστούν για ακαδημαϊκή επιτυχία και καλύτερες σχέσεις, διαμορφώνοντας τους ένα ανοιχτό μυαλό με την ικανότητα να παραδεχόμαστε πότε δεν ξέρουμε κάτι ή πότε κάνουμε λάθος για κάτι και με την αναγνώριση των περιορισμών μας. Πρόκειται για αυτό που οι ερευνητές αναφέρουν ως «διανοητική ταπεινοφροσύνη» που συνίσταται στην ικανότητά μας να αναγνωρίζουμε ουσιαστικά ότι αυτό που γνωρίζουμε είναι πεπερασμένο ή μπορεί να είναι λανθασμένο και στη συνέχεια να μάθουμε από αυτό», επιμένει ο Abdullah στο άρθρο της Post.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι όταν το παιδί σας έρχεται σπίτι και σας ρωτά ποιος εφηύρε την τουαλέτα (ένα πραγματικό πρόσφατο παράδειγμα από το σπίτι μου) ή πόσο μεγάλος είναι ο κόσμος, η καλύτερη απάντηση είναι συχνά τρεις μικρές λέξεις — «Δεν ξέρω».  Φυσικά, μπορείτε στη συνέχεια να διερευνήσετε την απάντηση μαζί (ή για περισσότερες φιλοσοφικές ερωτήσεις για να σκεφτείτε μαζί τις πιθανότητες), αλλά ξεκινώντας με τη δική σας προθυμία να αναγνωρίσετε τα όρια της κατανόησής σας, δείχνετε στο παιδί σας ότι η βάση του μάθηση είναι η ικανότητα να παραδέχεσαι την άγνοια.

«Αυτές οι συζητήσεις είναι βέβαιο ότι θα παρέχουν πολλές ευκαιρίες όχι μόνο να παραδεχτούμε αυτά που δεν ξέρουμε στα παιδιά μας αλλά και να μεγαλώσουμε μαζί», μας διαβεβαιώνει ο Abdullah.

Οι πρακτικές που ισχύουν για τη διαμόρφωση της διανοητικής ταπεινότητας στα παιδιά σας θα μπορούσαν εξίσου εύκολα να βρουν εφαρμογή και στους συναδέλφους ή τους υπαλλήλους σας. Αν το να δείξετε ότι το άνοιγμα σε νέες ιδέες είναι πιο πολύτιμο από το να φαίνεστε σαν το πιο έξυπνο άτομο στο σπίτι, αυτό θα έχει παρόμοια οφέλη στο γραφείο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι επιχειρηματίες γονείς δεν πρέπει να διστάζουν να προφέρουν αυτές τις δύο λέξεις μερικές φορές τρομακτικές αλλά απίστευτα ωφέλιμες μικρές λέξεις — «Δεν ξέρω».

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top