Ο Νο1 παράγοντας που οδηγεί στον πλούτο και την επιτυχία – Μελέτη σε 1000 παιδιά για 40 χρόνια

πλούτος-επιτυχία

Μια απίστευτη έρευνα που μελέτησε 1000 παιδιά για 40 χρόνια μας αποκαλύπτει ποιος είναι ο νούμερο ένα παράγοντας επιτυχίας.

Αν θέλατε να μάθετε τι πραγματικά έχει σημασία για την ανατροφή ευτυχισμένων και επιτυχημένων παιδιών, θα έπρεπε να επιλέξετε κάποια τυχαία μωρά από ένα ευρύ φάσμα υποβάθρων. Στη συνέχεια, θα έπρεπε να τα παρακολουθείτε για δεκαετίες, μετρώντας πολυάριθμους παράγοντες σχετικά με την προσωπικότητά τους, τις οικογένειές τους, τα σχολεία τους και τις γειτονιές τους, για να διαπιστώσετε τι έχει σημασία και τι όχι.

Ποιο χόμπι στην παιδική ηλικία είχε το 69% των γυναικών που παίρνουν ηγετικές θέσεις

Αυτό μοιάζει με μια δύσκολη αποστολή. Όμως, χάρη σε μια ομάδα αφοσιωμένων ψυχολόγων που παρακολουθούν περισσότερα από 1.000 παιδιά από την πόλη Ντουνεντίν της Νέας Ζηλανδίας από το 1972, έχουμε όντως μια τέτοια μελέτη.

Τι αποκαλύπτει η μελέτη για τον Νο1 παράγοντα επιτυχίας;

Οι επιστήμονες έχουν πλέον πάνω από 40 χρόνια δεδομένων. Τι αποκαλύπτουν όλα αυτά για την ανατροφή καλά προσαρμοσμένων και οικονομικά επιτυχημένων παιδιών;

Περισσότερες από 1.000 επιστημονικές μελέτες έχουν προκύψει από αυτή τη βάση δεδομένων, όπως δείχνει ένα εκτενές άρθρο του Science για την ιστορία αυτής της «μίας από τις πιο ολοκληρωμένες και διεισδυτικές έρευνες για την ανθρώπινη ανάπτυξη».

Αναλύσεις των δεδομένων από το Ντουνεντίν έδειξαν, για παράδειγμα, ότι οι περισσότεροι ταραχοποιοί ξεπερνούν την εφηβική παραβατικότητα, ότι τα προβλήματα ψυχικής υγείας είναι πιο κοινά από ό,τι πίστευαν προηγουμένως και ότι η πρώιμη εφηβεία είναι ιδιαίτερα αγχωτική για τα κορίτσια.

Αν και αυτά τα αποτελέσματα είναι συναρπαστικά, τι είναι το πιο χρήσιμο για γονείς που θέλουν να δώσουν στα παιδιά τους την καλύτερη δυνατή αρχή στη ζωή; Η απίστευτη σημασία της συναισθηματικής νοημοσύνης για την επιτυχία στη ζωή.

Η Νο1 δεξιότητα που έχουν όλοι οι ισχυροί άνθρωποι, σύμφωνα με τον Στιβ Τζομπς – Η νευροεπιστήμη τον επιβεβαιώνει

Ο καλύτερος προγνωστικός παράγοντας επιτυχίας; Η συναισθηματική νοημοσύνη

Οι γονείς συχνά ανησυχούν για την ακαδημαϊκή απόδοση, την εργασιακή ηθική και τη συμπεριφορά των παιδιών τους. Όλα αυτά είναι σίγουρα σημαντικά.

Όμως, σύμφωνα με τη μελέτη του Ντουνεντίν, κανένα από αυτά δεν είναι ο ισχυρότερος προγνωστικός παράγοντας για το αν ένα παιδί θα έχει μια ικανοποιητική, οικονομικά σταθερή ζωή. Ούτε ο πλούτος, η μόρφωση ή η κοινωνικοοικονομική κατάσταση των γονιών.

Αυτό που φαίνεται να έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι το κατά πόσο τα παιδιά κατανοούν τα συναισθήματά τους και διαχειρίζονται τις αντιδράσεις τους με εποικοδομητικό τρόπο.

Ο ψυχολόγος Daniel Goleman, γνωστός ως «νονός» της συναισθηματικής νοημοσύνης, συνοψίζει τα ευρήματα της μελέτης:

«Αυτό που βρήκαν είναι ότι στα 30 τους, ο ισχυρότερος προγνωστικός παράγοντας οικονομικής επιτυχίας ήταν ο γνωστικός έλεγχος, πιο ισχυρός από τον δείκτη νοημοσύνης (IQ) και τον πλούτο της οικογένειας. Έτσι, το πώς τα πάει κανείς στη ζωή του εξαρτάται από τα επίπεδα του γνωστικού ελέγχου».

Τρεις αυτοδημιούργητοι εκατομμυριούχοι αποκαλύπτουν για τι μετανιώνουν – «Μόνο αυτό ήθελα να κάνω πραγματικά»

Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι δεξιότητα, όχι χαρακτηριστικό

Ίσως έχετε ακούσει για το διάσημο (αν και αμφιλεγόμενο) πείραμα του marshmallow, όπου ζητείται από τα παιδιά να αντισταθούν στην κατανάλωση ενός marshmallow για λίγα λεπτά για να κερδίσουν δύο marshmallows αργότερα. Αυτή είναι η συναισθηματική νοημοσύνη που περιγράφουν ο Goleman και οι ερευνητές του Ντουνεντίν.

Πρόκειται για την ικανότητα κατανόησης και, αν χρειάζεται, υπέρβασης των συναισθημάτων και των παρορμήσεών μας. Υπάρχουν αμέτρητες επιστημονικές μελέτες που δείχνουν πόσο επηρεάζει όχι μόνο την επιτυχία των παιδιών, αλλά και τη ζωή όλων μας.

Η καλή είδηση για τους γονείς είναι ότι η μελέτη δείχνει πως το EQ (συναισθηματική νοημοσύνη) δεν είναι έμφυτο χαρακτηριστικό. Μπορεί να καλλιεργηθεί.

«Η έρευνα έδειξε ότι ο αυτοέλεγχος δεν είναι μόνο προσωπικό χαρακτηριστικό, αλλά μπορεί επίσης να επηρεαστεί από εξωτερικούς παράγοντες όπως η ανατροφή, η εκπαίδευση και τα προγράμματα πρώιμης παρέμβασης. Τα παιδιά που λαμβάνουν υποστήριξη για την ανάπτυξη δεξιοτήτων αυτοελέγχου τείνουν να τα καταφέρνουν καλύτερα ως ενήλικες», εξηγεί ο παιδίατρος Harry Goldstein.

Τα 6 κοινά στοιχεία που έχουν οι ψυχικά δυνατοί άνθρωποι – Τι να κάνετε για να είστε πιο πετυχημένοι

Πώς να καλλιεργήσετε τη συναισθηματική νοημοσύνη του παιδιού σας

Υπάρχουν πολλές συμβουλές για το πώς οι γονείς μπορούν να υποστηρίξουν την ανάπτυξη το EQ του παιδιού τους:

  • Συζητήστε για τα συναισθήματά τους και δείξτε κατανόηση.
  • Δείξτε περιέργεια και ταπεινότητα.
  • Εκθέστε τα στην τέχνη και τη λογοτεχνία για να κατανοήσουν την πολυπλοκότητα της ανθρώπινης φύσης.

4 λέξεις που μπορούν να σας κάνουν πιο δυνατό στην εργασία σας – Τις χρησιμοποιούν οι επιτυχημένοι άνθρωποι

Η συναισθηματική νοημοσύνη δεν αφορά μόνο την ευγένεια ή τη σταθερότητα. Είναι μια θεμελιώδης δεξιότητα που επηρεάζει βαθιά την επιτυχία, τόσο συναισθηματικά όσο και οικονομικά. Οι γονείς, λοιπόν, θα πρέπει να δίνουν σε αυτήν την παράμετρο την ίδια προσοχή που δίνουν στους βαθμούς και τη συμπεριφορά των παιδιών τους.

Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Το άρθρο συνοπτικά

  • Η πιο σημαντική παράμετρος για την επιτυχία των παιδιών είναι η συναισθηματική νοημοσύνη (EQ), η ικανότητα κατανόησης και διαχείρισης των συναισθημάτων.
  • Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι πιο ισχυρός προγνωστικός παράγοντας για οικονομική επιτυχία από τον δείκτη νοημοσύνης (IQ) και την κοινωνικοοικονομική κατάσταση των γονιών.
  • Η συναισθηματική νοημοσύνη μπορεί να καλλιεργηθεί μέσω της ανατροφής, της εκπαίδευσης και της πρώιμης παρέμβασης.
  • Οι γονείς μπορούν να υποστηρίξουν την ανάπτυξη του EQ του παιδιού τους συζητώντας για τα συναισθήματά τους, δείχνοντας κατανόηση και εκθέτοντάς τα στην τέχνη και τη λογοτεχνία.
Scroll to Top