Site icon Όλο Υγεία

Μεγαλώστε τα παιδιά σας όπως οι Βίκινγκς – Το μοντέλο ανατροφής που θα τα κάνει ευτυχισμένα

παιδιά

Ποια μαθήματα μπορούμε να πάρουμε από τη σκανδιναβική ανατροφή των παιδιών; Πολλές αν λάβουμε υπόψη αυτό το μοντέλο ανατροφής και τα ευεργετικά για την ψυχολογία των παιδιών αποτελέσματα του. Μήπως, λοιπόν, αξίζει να μεγαλώσετε τα παιδιά σας όπως οι Βίκινγκς;

Όταν η συγγραφέας Helen  Russell μετακόμισε για πρώτη φορά στη Δανία, εντυπωσιάστηκε από το πόσο πιο ευτυχισμένοι και υγιείς φαίνονταν οι Δανοί. Δείτε τις 6 συμβουλές της Helen για την ανατροφή των μικρών Βίκινγκς.

  1. Βγείτε έξω ό,τι καιρό και αν κάνει
  2. Φάτε μαζί
  3. Δώστε προτεραιότητα στο παιχνίδι
  4. Τραγουδάτε δυνατά και περήφανα
  5. Ενθαρρύνετε το δημόσιο λόγο
  6. Περιορίστε τους επαίνους

1. Βγείτε έξω ό,τι καιρό και αν κάνει

Είτε έχει ήλιο ή βροχή, οι Δανοί αγαπούν την ύπαιθρο και περνούν απολαμβάνοντας την όλο το χρόνο. «Είστε τυχεροί αν έχετε ένα σώμα που είναι υγιές και δραστήριο, επομένως βγαίνεις στη φύση κάθε μέρα και βάλτε το σώμα σας να κινείται μαζί με τα παιδιά σας», λέει η Helen, η οποία υπογραμμίζει την πληθώρα ερευνών που καταδεικνύουν τα οφέλη του να περνάς χρόνο στη φύση.

Πολλοί γονείς έχουν την τάση να προτιμούν τα παιδιά τους να βρίσκονται σε εσωτερικούς χώρους όταν έχει υγρασία και φυσάει. Στις σκανδιναβικές χώρες, ωστόσο, δεν υπάρχει κακός καιρός, μόνο λάθος ρούχα.

Τι όφελος έχει αυτό, εκτός από το να σας κάνει να εκτιμάτε ακόμα περισσότερο τον καναπέ όταν επιστρέφετε σπίτι;  Βοηθά να αυξήσετε την ανοχή των παιδιών σας σε κάθε περιβάλλον και περίσταση.

Όταν καταφέρνουν να κάνουν ένα δύσκολο πράγμα, νιώθουν αυτοπεποίθηση, περήφανα και έχουν μια αίσθηση κυριαρχίας πάνω στο σώμα τους και το περιβάλλον τους. Με άλλα λόγια βοηθά τα παιδιά να έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και αυτάρκεια όταν βρίσκονται έξω στη φύση.  Η Δανία έχει πολύ πιο κρύους χειμώνες από το Ηνωμένο Βασίλειο, οπότε πραγματικά, δεν έχουμε καμία δικαιολογία.

2. Φάτε μαζί

Σύμφωνα με την Helen, οι Δανοί εκπλήσσονται με το πόσο πολύ πολλοί λαοί αγαπούν τα πατατάκια. Στη Δανία, τα παιδιά δεν προτιμούν τέτοια τρόφιμα.

«Δεν μπορείτε να αγοράσετε καν ατομικά πακέτα πατατάκια από εκεί που μένω στη Γιουτλάνδη», λέει η Helen. «Φυσικά, υπάρχουν δανέζικα αρτοσκευάσματα και οι άνθρωποι τρώνε πολύ βούτυρο. Αλλά η έμφαση είναι να δίνουμε στα παιδιά τροφή για να τα μεγαλώσουμε υγιεινά με βρώμη, ψωμί σίκαλης και φρέσκα, εποχιακά προϊόντα», προσθέτει.

Τα οικογενειακά γεύματα είναι επίσης ιερά και υγιεινά .  «Οι Δανοί κάθονται πάντα μαζί ως οικογένεια για τα γεύματα. Δεν τρώνε ποτέ μπροστά στην τηλεόραση», λέει.

Τα παιδιά δεν στερούνται τροφής όταν πεινούν, κάτι που τους βοηθά να μάθουν διαισθητικά να τρώνε νωρίς.  Ομοίως, «Αν ένα παιδί πει ότι δεν πεινάει, δεν υπάρχει μεγάλη φασαρία», καταλήγει.

3. Δώστε προτεραιότητα στο παιχνίδι

Στις σκανδιναβικές χώρες, ο χρόνος παιχνιδιού είναι τόσο σημαντικός που έχουν δύο ονομασίες για αυτόν: spille σημαίνει παιχνίδια, μουσική και αθλήματα με κανόνες , ενώ lege σημαίνει να παίζεις με φαντασία ή απλά για το καλό.

«Πιστεύεται ότι χρειάζονται και τα δύο», λέει η Helen.  Πολλά παιδιά σε πολλές δυτικές χώρες είναι πλέον τόσο υπερβολικά φορτωμένα με υποχρεώσεις, που δεν έχουν χρόνο να παίξουν.

«Αλλά μελέτες, όπως αυτή του The Lego Foundation, δείχνουν ότι το παιχνίδι μας κάνει πιο ευτυχισμένους και υγιείς και μπορεί να βοηθήσει στη μάθηση, να βελτιώσει την επίλυση προβλημάτων και ακόμη και να βοηθήσει στην κοινωνική κινητικότητα και στη μείωση της ανισότητας», λέει.

4. Τραγουδάτε δυνατά και περήφανα

Οι Δανοί λατρεύουν να τραγουδούν! «Το τραγούδι θεωρείται καλό για την ψυχή και το  ομαδικό τραγούδι είναι ακόμα καλύτερο», λέει η Helen.  Οι Δανοί τραγουδούν μαζί σε σχολεία, γραφεία, αθλητικές ομάδες και κοινοτικές εκδηλώσεις.

Ενσταλάζει την αίσθηση ότι εμπλέκεσαι σε κάτι μεγαλύτερο από τον εαυτό σου και ότι βρίσκεσαι σε αρμονία με τους άλλους. Είναι επίσης αποδεδειγμένο ότι απελευθερώνει την ορμόνη ωκυτοκίνη, η οποία μειώνει το άγχος και αυξάνει το αίσθημα συνοχής.

Η Helen προτείνει να ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να τραγουδούν ενώ βρίσκονται στο αυτοκίνητο. «Όταν δεν υπάρχει κανείς να τους ακούσει, τα παιδιά θα συμμετέχουν πιο εύκολα», λέει. Το τραγούδι απελευθερώνει ενδορφίνες, έτσι σας κάνει να νιώθετε όλοι καλά στην οικογένεια.

5. Ενθαρρύνετε το δημόσιο λόγο

Αν και τα παιδιά από τη Δανία μπορεί να μην μάθουν να διαβάζουν μέχρι να μεγαλώσουν λίγο, πάντα ενθαρρύνονται να εκφράζονται, να λένε ιστορίες και να μοιράζονται τις απόψεις τους. «Οι Δανοί πιστεύουν ότι είναι σημαντικό τα παιδιά να αισθάνονται ότι αυτό που έχουν να πουν αξίζει τον κόπο και ότι οι ενήλικες θα το ακούσουν», λέει η Helen.

Και καταλήγει: «Ακόμη και το να ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να παραγγείλουν από ένα μενού ή να πληρώσουν μόνα τους για κάτι σε ένα κατάστημα κάνει τη διαφορά. Η χρήση του λόγου κάνει τόσα πολλά για την αυτοπεποίθησή τους».

6. Περιορίστε τους επαίνους

Στη Δανία, δεν είναι κάθε ορόσημο στη ζωή ενός παιδιού αιτία υπερβολικού εορτασμού ή, όπως το θέτει η Helen: «Δεν χρειάζεται κάθε φωτογραφία να μπαίνει στο ψυγείο. Στη Δανία και σε άλλες σκανδιναβικές χώρες, τα παιδιά είναι ίσα και ο σεβασμός είναι δεδομένος, δεν χρειάζεται να τον κερδίσεις», λέει.

«Υποθέτεις ότι οι γονείς σου σε αγαπούν, δεν εξαρτάται από τίποτα, επομένως, τα παιδιά δεν χρειάζεται να περάσουν τη ζωή τους αναζητώντας εξωτερική επικύρωση», λέει ολοκληρώνοντας.

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά <a href="https://www.vita.gr/">Vita</a>, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες <a href="https://tv.pathfinder.gr/">pathfinder.gr</a>, <a href="https://dailypharmanews.gr/">dailypharmanews.gr</a>, liveit.gr, <a href="https://www.worldsecrets.gr/">worldsecrets.gr</a>, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Exit mobile version