Η μοναδική ικανότητα που πρέπει να έχουν τα παιδιά για να είναι ευτυχισμένα σε όλη τη ζωή τους – Ο ειδικός την αποκαλύπτει

ευτυχισμένα παιδιά

Οι γονείς ανησυχούν αν μπορούν να μάθουν τα παιδιά τους να είναι συμπονετικά, ηθικά και δημιουργικά. Η επιστήμη έχει μια απάντηση στις ανησυχίες των γονέων που θέλουν να έχουν ευτυχισμένα παιδιά.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι τα παιδά θα πρέπει πιθανώς να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο για να σκεφτούν αν είναι ευγενικά με τον εαυτό τους.

Η συμπόνια προς τον εαυτό μας, δείχνει μια πληθώρα ερευνών, έχει βαθιές επιπτώσεις στην ευτυχία και την επιτυχία μας σε όλη τη ζωή. Μαθαίνοντας να απευθυνόμαστε στον εαυτό σας με την ίδια ευγένεια και κατανόηση που θα δείχναμε σε έναν φίλο σε παρόμοιες περιστάσεις, μας βοηθά να βελτιώσουμε την ψυχική μας υγεία, να αποδίδουμε το 100% των δυνατοτήτων μας, να είμαστε πιο δυνατοί, να νικάμε την αναβλητικότητα και ακόμη, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από την Κίνα, να αποφεύγουμε τις παρορμητικές αγορές.

Για τους επιχειρηματίες που θέλουν να προετοιμάσουν τα παιδιά τους για την επαγγελματική επιτυχία, η καλλιέργεια της συμπόνιας για τον εαυτό τους είναι εκ των ουκ άνευ. Αλλά, όταν πρόκειται για τη γονική μέριμνα των υπολοίπων γονέων, είναι μια ιδιότητα που της δίνουν μικρότερη σημασία σε σχέση την ευφυΐα, τη δημιουργικότητα ή την ευαισθησία.

Πιθανή αιτία για αυτό το φαινόμενο είναι η έλλειψη επίγνωσης των τεράστιων πλεονεκτημάτων της αυτοσυμπόνιας. Ωστόσο μια ακόμη συνέπεια είναι ότι πιθανώς να μην ξέρετε τι να κάνετε με αυτή τη γνώση μόλις την αποκτήσετε. Πώς μπορούν οι γονείς να καλλιεργήσουν ενεργά την αυτοσυμπόνια στα παιδιά τους; Και εδώ η επιστήμη μπορεί να βοηθήσει.

3 απλοί τρόποι που οι γονείς μπορούν να καλλιεργήσουν την αυτοσυμπόνια στα παιδιά τους

Η Jamie Lynn Tatera είναι μια εκπαιδευτικός που εστιάζει στην καλλιέργεια της αυτοσυμπόνιας στα παιδιά. Πρόσφατα μπήκε στο ιστολόγιο του Greater Good Science Center του UC Berkeley για να προσφέρει στους γονείς προτάσεις που μπορούν να αρχίσουν να εφαρμόζουν σήμερα. Αν ψάχνετε για να εντρυφήσετε βαθιά στο θέμα, ρίξτε μια ματιά στο πλήρες άρθρο. Αλλά για να ξεκινήσετε δείτε προτάσεις της εν συντομία:

  1. Μιλήστε στο παιδί σας, όπως θέλετε να μιλάει στον εαυτό του
  2. Μοντέλο αυτοσυμπόνιας
  3. Μιλήστε στα παιδιά σας για το πώς αντιμετωπίζουν τα συναισθήματα

1. Μιλήστε στο παιδί σας, όπως θέλετε να μιλάει στον εαυτό του

Η φωνή σας στο αυτί του παιδιού σας σήμερα γίνεται, σε πολλές περιπτώσεις, η φωνή που θα ηχεί στα αυτιά του αύριο, όταν θα μεγαλώσει. Έτσι, όταν δείχνετε στο παιδί σας ενσυναίσθηση και υποστήριξη, δεν είστε μόνο ευγενικοί στην παρούσα στιγμή, αλλά και του μαθαίνετε πώς να είναι ευγενικό με τον εαυτό του στο μέλλον.

«Μια καλή ερώτηση που μπορούμε να κάνουμε στον εαυτό μας όταν απευθυνόμαστε σε ένα παιδί είναι η εξής: Αυτή είναι η φωνή που θέλω να εσωτερικεύσει αυτό το παιδί;» λέει η Tatera.

2. Μοντέλο αυτοσυμπόνιας

Ως γονιός, μπορεί να είναι άβολο να μοιράζεστε τις κακοτοπιές σας και τις λιγότερο αξιοθαύμαστες στιγμές με τα παιδιά σας. Αλλά υπάρχει ένας καλός λόγος για να το κάνετε. Αν τα παιδιά σας βλέπουν ότι είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας όταν σκοντάφτετε, θα μάθουν ότι ο καλύτερος τρόπος για να σηκωθούν ξανά και βελτιωθούν μετά από τα λάθη τους είναι η αυτοσυμπόνια.

«Κατά ειρωνικό τρόπο, τα παιδιά που βλέπουν τους “τέλειους γονείς”  δεν διαθέτουν τις δεξιότητες που χρειάζονται για να αντιμετωπίσουν τις ατέλειές τους. Τα παιδιά χρειάζονται γονείς που είναι ευάλωτοι όταν δίνουν τους αγώνες τους και πρότυπο αυτοσυμπόνιας», γράφει η Tatera.

3. Μιλήστε στα παιδιά σας για το πώς αντιμετωπίζουν τα συναισθήματα

Όλοι ανταποκρινόμαστε στα δύσκολα συναισθήματα με διαφορετικούς τρόπους. Κάποιοι από εμάς κρύβουμε ενοχλητικά συναισθήματα, κάποιοι από εμάς ανησυχούμε γι’ αυτά και κάποιοι από εμάς εκρήγνυνται.

Το να μιλάτε ρητά στα παιδιά σας για τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι χειρίζονται τα συναισθήματα όταν είστε όλοι ήρεμοι, μπορεί να σας βοηθήσει να αρχίσετε να τους δείχνετε πώς να ξεπερνούν δύσκολες καταστάσεις με πιο εποικοδομητικούς και συμπονετικούς τρόπους.

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top