Site icon Όλο Υγεία

«Είμαι γιατρός και αρνούμαι να δώσω στα παιδιά μου δύο βλαβερά τρόφιμα που καταναλώνουν πολλά παιδιά»

παιδιά

Φωτογραφία: Federica Amari / Instagram

Η διατροφή των παιδιών είναι πολύ σημαντική για την ανάπτυξή τους, αλλά και για τη μείωση του κινδύνου ασθενειών αργότερα στη ζωή τους. Στο πλαίσιο αυτό, κορυφαία διατροφολόγος και γιατρός αποκάλυψε τα δύο είδη τροφίμων που απαγορεύει αυστηρά στα παιδιά της να καταναλώνουν.

Η Δρ. Federica Amati, καταξιωμένη συγγραφέας του «Every Body Should Know This» και επικεφαλής διατροφολόγος στην εταιρεία επιστήμης υγείας Zoe, που συνίδρυσε με τον Tim Spector, έχει δύο κόρες, τη διατροφή των οποίων φροντίζει να ελέγχει σχολαστικά.

Ποια ερώτηση δεν πρέπει να κάνουμε στα παιδιά όταν γυρνάνε από το σχολείο

Σε μια ειλικρινή συζήτηση με τους The Times, η Δρ. Amati μοιράστηκε τη δέσμευσή της να διατηρεί τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα μακριά από το σπίτι της, επισημαίνοντας δύο συγκεκριμένα προϊόντα που είναι εντελώς εκτός ορίων.

Τα δύο τρόφιμα που απαγορεύει η γιατρός στα παιδιά της

Η Δρ. Amati ήταν ξεκάθαρη σχετικά με τη στάση της για τα αναψυκτικά, δηλώνοντας: «Δεν βλέπω κανένα όφελος από την κατανάλωση αναψυκτικών. Αυτό είναι κάτι στο οποίο είμαι πολύ κάθετη. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να τα καταναλώνουν, γιατί τα ανθρακούχα ποτά είναι τα χειρότερα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα (UPF) που υπάρχουν», εξηγεί.

Η προσέγγισή της αυτή επεκτείνεται και στα παιδικά γιαούρτια με γεύσεις. «Τα παιδικά γιαούρτια έχουν μερικά από τα υψηλότερα ποσοστά ζάχαρης στη βιομηχανία τροφίμων. Έχω δύο κόρες και είναι πολύ σημαντικό να έχουν καλή σχέση με το φαγητό. Εγώ μεγάλωσα σε μια ιταλική οικογένεια που πάντα σκεφτόταν το φαγητό ως απόλαυση και ότι δεν υπάρχει “καλό” ή “κακό“» εξηγεί η ίδια.

«Δεν μπορώ να έχω δικό μου κεφίρ. Δεν φτιάχνω τα πάντα στο σπίτι. Αυτό που έχω είναι ένα περιβάλλον στο σπίτι μου όπου το μεγαλύτερο μέρος του φαγητού είναι πλήρες, φυσικό φαγητό», προσθέτει, σύμφωνα με το Gloucestershire Live.

Φαγητό στο σχολείο: 7 ιδέες για υγιεινά γεύματα που θα αρέσουν στα παιδιά σας

Η σύνδεση των εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων με τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Τις τελευταίες δεκαετίες, τα ποσοστά καρκίνου του εντέρου (καρκίνος του παχέος εντέρου), έχουν μειωθεί σε άτομα άνω των 65 ετών. Ωστόσο, έχει σημειωθεί μια κατακόρυφη αύξηση τουλάχιστον 50% σε άτομα κάτω των 50 ετών, με τους θανάτους από τη νόσο να προβλέπεται να είναι κατά ένα τρίτο υψηλότεροι φέτος από ό,τι το 2018.

 

Διάφοροι παράγοντες θα μπορούσαν να συμβάλλουν σε αυτή την τάση, αλλά η κύρια υποψία πέφτει στη διατροφή μας, ιδιαίτερα στα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα.

Υπάρχουν αυξανόμενα στοιχεία που υποδηλώνουν μια σύνδεση μεταξύ του καρκίνου του παχέος εντέρου και της διαταραχής του μικροβιώματος του εντέρου, του οικοσυστήματος των μικροβίων που κατοικούν στο έντερό μας. Ορισμένα συγκεκριμένα μικρόβια μπορεί να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στην αρχική ανάπτυξη του καρκίνου.

Σχετικά με τα επεξεργασμένα τρόφιμα, η Δρ. Amati εξήγησε: «Το κλειδί είναι να ακολουθείτε μια διατροφή με ελάχιστα επεξεργασμένα και πολλά πλήρη τρόφιμα. Αυτό σημαίνει να αγοράζετε, για παράδειγμα, λαχανικά και όχι μπάρες διατροφής».

«Αγοράζετε αυθεντικά τρόφιμα, είτε είναι φρέσκα, κονσερβοποιημένα, κατεψυγμένα ή αποξηραμένα. Εάν χρησιμοποιούμε τέτοια τρόφιμα στα περισσότερα γεύματά μας, τότε βρισκόμαστε σε ένα μέρος όπου το πρόσθετο σνακ που μπορεί να αγοράσουμε ή το επιδόρπιο που απολαμβάνουμε με φίλους γίνεται μειοψηφία του διατροφικού μας προτύπου, μια περιστασιακή προσθήκη», προσθέτει.

Τι είναι το «παιδικό Αλτσχάιμερ» και ποιοι κινδυνεύουν : Η απίστευτη ιστορία ενός 17χρονου εφήβου με Σύνδρομο Σανφιλίππο

«Μόλις αρχίσετε να τρώτε περισσότερα από τα φαγητά που σας κάνουν καλό, είναι λιγότερο πιθανό να θέλετε να φάτε μια σοκολάτα», καταλήγει.

Όλο Υγεία

Exit mobile version