Site icon Όλο Υγεία

Πώς αντιμετωπίζεται η γαστρεντερίτιδα στα παιδιά | Τι συστήνει η παιδίατρος

γαστρεντερίτιδα παιδιά

Πολύ συχνά στη διάρκεια του χρόνου εμφανίζεται γαστρεντερίτιδα, επειδή συμβαίνουν μικροεπιδημίες γαστρεντερίτιδας που ταλαιπωρούν τα παιδιά. Τις συναντούμε με μεγαλύτερη συχνότητα την άνοιξη και το καλοκαίρι.

Εμετός, διάρροια και πόνος στην κοιλιά είναι τα πιο συχνά συμπτώματα που δίνει μια γαστρεντερίτιδα στα παιδιά, είτε είναι ιογενής είτε όχι. Για να προστατέψετε τα παιδιά και εσάς στις διακοπές, δείτε τι να κάνετε και τι να μην κάνετε σε περίπτωση γαστρεντερίτιδας.

Που οφείλεται η γαστρεντερίτιδα;

Οι γαστρεντερίτιδες πρόκειται για ιογενείς κυρίως, που οφείλονται σε διάφορους ιούς. Οι συχνότεροι από αυτούς είναι οι εντεροϊοί, οι ροταϊοί και οι αδενοϊοί, οι νοροϊοί. Προσβάλλουν όλες τις ηλικίες, και οι ροταϊοί αφορούν κυρίως σε παιδιά ηλικίας μικρότερης των 5 ετών. Γενικά οι γαστρεντερίτιδες, εκτός από ιούς μπορεί να οφείλονται και σε μικρόβια με γνωστότερη τη σαλμονέλα, τη σιγκέλα, το καμπυλοβακτηρίδιο κ.ά., περισσότερο όμως συμβαίνουν τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η ιογενής γαστρεντερίτιδα, έχει συνήθως ηπιότερα συμπτώματα ενώ η μικροβιακή πιο σοβαρά συμπτώματα, που πολλές φορές απαιτούν νοσηλεία. Η συχνότερη είναι η ιογενής. Στα συμπτώματα κυριαρχούν οι έμετοι, οι διάρροιες, το κοιλιακό άλγος και ο πυρετός.

Δεν είναι απαραίτητο μια γαστρεντερίτιδα να έχει όλα αυτά τα συμπτώματα μαζί, μπορεί να εμφανίζει και ένα μόνο από τα τρία πρώτα με ή χωρίς πυρετό!

Πως μεταδίδεται μία γαστρεντερίτιδα

Από άτομο σε άτομο: Η ιογενής γαστρεντερίτιδα μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο, αφού οι ιοί αποβάλλονται στα κόπρανα και στα εμέσματα των ασθενών. Ένας ασθενής με γαστρεντερίτιδα από νοροϊό μεταδίδει από τη στιγμή που ξεκινά να νιώθει αδιαθεσία έως και τουλάχιστον τρεις ημέρες μετά την ανάρρωση του.

Από την επαφή με μολυσμένες επιφάνειες: Οι ιοί επιβιώνουν στις επιφάνειες έως και 72 ώρες και ακόμα και μικρή ποσότητα του ιού αρκεί για να μολυνθεί κάποιος. Η επαφή με μολυσμένες επιφάνειες ή αντικείμενα, καθώς και η εισπνοή μολυσμένων σταγονιδίων που απελευθερώνονται σε περιπτώσεις έντονης διάρροιας ή εμετού μπορούν να οδηγήσουν σε μόλυνση ενός ατόμου.

Από τρόφιμο ή ποτό: Η μόλυνση ενός ατόμου γίνεται μέσω της κατανάλωσης κάποιου τροφίμου ή ποτού, που μολύνθηκε από ένα άτομο με ιογενή γαστρεντερίτιδα κατά την προετοιμασία του, ιδιαίτερα όταν το άτομο αυτό δεν πλένει τα χέρια του επιμελώς μετά τη χρήση της τουαλέτας.

Από κακή υγιεινή: Όταν δεν πλένονται τα χέρια μετά τη χρήση της τουαλέτας.

Κίνδυνοι και αντιμετώπιση

Σε περίπτωση αφυδάτωσης, ένα άτομο μπορεί να έχει μειωμένη ούρηση, ξηροστομία και ζαλάδα. Ένα αφυδατωμένο παιδί/βρέφος μπορεί να κλαίει με λίγα ή καθόλου δάκρυα, δεν βρέχει συχνά τις πάνες του, και παρουσιάζει ασυνήθιστη υπνηλία και νωθρότητα.

Για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων: το πιο οξύ και πιο επείγον σύμπτωμα από όλα της γαστρεντερίτιδας, είναι οι έμετοι. Και αυτό γιατί όταν παρατείνονται δεν επιτρέπουν στον οργανισμό την ενυδάτωση από το στόμα και αποκατάσταση των υγρών που χάθηκαν, οδηγώντας στην αφυδάτωση.

Ένα συνηθισμένο λάθος που κάνουν οι γονείς σε αυτήν την περίπτωση, είναι να βιάζονται να δώσουν υγρά αμέσως μετά από κάθε έμετο, φοβούμενοι την αφυδάτωση. Όμως το διεγερμένο αντανακλαστικό του εμέτου λόγω της ίωσης, διεγείρεται περισσότερο όταν αναγκάζεται το στομάχι μας να λειτουργήσει αμέσως με οποιαδήποτε τροφή ή υγρά που χορηγούμε τόσο γρήγορα μετά τον έμετο. Έτσι αυξάνουμε τον αριθμό των εμέτων και βέβαια την πιθανότητα να καταλήξουμε στο νοσοκομείο. Γι’ αυτό μετά από κάθε έμετο:

Πολλοί γονείς ρωτούν ποιος είναι ο αριθμός εκείνος των εμέτων που θα τους οδηγήσει στο νοσοκομείο. Αυτό, εξαρτάται από τον κάθε οργανισμό. Υπάρχουν παιδιά που και με 3 -4 εμέτους μπορεί να έχουν αφυδατωθεί. Πάντα συνεκτιμώνται και άλλοι παράγοντες όπως οι διάρροιες, ο πυρετός κτλ που προσθέτουν στοιχεία αφυδάτωσης.

Ένας αριθμός 5 έως 10 εμέτων πάντως, πρέπει πάντοτε να εκτιμάται από το γιατρό γιατί είναι οριακή για αφυδάτωση κατάσταση!

Σε ότι αφορά στις διάρροιες είναι κατά κανόνα πιο εύκολα αντιμετωπίσιμες καθώς η σχετική δίαιτα (αποφεύγουμε φρούτα, λαχανικά, όσπρια, βαριά μαγειρεμένα φαγητά και σε ορισμένες περιπτώσεις γαλακτοκομικά), σε συνδυασμό με τη χορήγηση άφθονων υγρών κατά προτίμηση μαζί με ηλεκτρολύτες, βοηθά αρκετά.

Η λήψη αντιδιαρροϊκών και αντιεμετικών φαρμάκων που συνηθίζονται στους ενήλικες, για την ανακούφιση των συμπτωμάτων, δεν συνιστάται στα παιδιά. Και βέβαια στις ιογενείς γαστρεντερίτιδες δεν έχουν θέση τα αντιβιοτικά.

Προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση τους

1. Τήρηση κανόνων υγιεινής

2. Κατανάλωση ασφαλών τροφίμων και νερού

Δεν θα πρέπει να ξεχνά κανείς ότι τα μολυσμένα τρόφιμα μπορεί να έχουν φυσιολογική όψη και οσμή. Αυτό αφορά περισσότερο στις μικροβιακές γαστρεντερίτιδες. Τι μπορεί να κάνει κανείς όταν νοσεί από ιογενή γαστρεντερίτιδα για να μην μεταδώσει το νόσημα στα άτομα του περιβάλλοντος του; Όταν κάποιος νοσεί από ιογενή γαστρεντερίτιδα, έχει δηλαδή διάρροια και/ή εμετό, θα πρέπει, για όσο διαρκούν τα συμπτώματά του και για διάστημα 48 ωρών μετά την υποχώρηση τους:

Φίλια Μητρομάρα
Φίλια Μητρομάρα

Η Φίλια Μητρομάρα είναι δημοσιογράφος υγείας, με πολυετή πείρα σε μεγάλα γυναικεία και αντρικά περιοδικά. Αφιέρωσε 7 χρόνια στο ραδιόφωνο ενώ από το 2014 «βούτηξε» στον digital κόσμο ως wellness content editor με πιστοποιήσεις από το ΗΑEC (Hellenic American College) σε SEO, Social Media και digital marketing. Ως TedX speaker μίλησε για τη διαφορετικότητα και πιστεύει ότι κάθε άνθρωπος έχει μια ιστορία που αξίζει να ειπωθεί επειδή έχει τη δύναμη της έμπνευσης. Η Φίλια Μητρομάρα έχει εργαστεί στo <a href="https://www.shape.gr">Περιοδικό Shape και shape.gr</a>, <a href="https://elle.gr">Περιοδικό Elle</a>, <a href="https://glow.gr">Περιοδικό Glow</a>, <a href="https://bestofyou.gr">Bestofyou.g</a>, <a href="https://www.capital.gr">Capital.gr</a>, <a href="https://www.madamefigaro.gr">Περιοδικό MadameFigaro</a>, <a href="https://omorfamystika.gr">Omorfamystika.gr</a>, <a href="https://www.hello.gr">Περιοδικό Hello</a>, <a href="https://www.harpersbazaararabia.com">Harper’s Bazaar Mideast</a>, <a href="https://www.wefit.gr">Wefit.gr</a>, <a href="https://www.boxpharmacy.gr/el">Boxpharmacy.gr</a>, <a href="https://carespot.gr">Carespot.gr</a>. Κεντρική ομιλήτρια στο TEDx Θεσσαλονίκης 2019 με θέμα «Looking the world straight in the eye with one eye» | <a href="https://www.youtube.com/watch?v=SNiV1sW03tE">https://www.youtube.com/watch?v=SNiV1sW03tE</a>

Exit mobile version