Site icon Όλο Υγεία

Πώς η διατροφή του πατέρα επηρεάζει την υγεία των παιδιών που θα αποκτήσει – Τι δεν πρέπει να τρώνε οι άνδρες

Μια μελέτη δείχνει ότι η διατροφή ενός πατέρα μπορεί να διαμορφώσει το άγχος των αγοριών του και τη μεταβολική υγεία των κοριτσιών του πριν καν συλληφθούν.

Συγκεκριμένα, η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications διαπιστώνει ότι η ισορροπία των μακροθρεπτικών συστατικών στη διατροφή των αρσενικών επηρεάζει το επίπεδο της συμπεριφοράς που μοιάζει με άγχος των αγοριών και τη μεταβολική υγεία των κοριτσιών.

Η έρευνα παρέχει ένα βήμα προς την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η επίδραση της διατροφής μπορεί να μεταδοθεί από τη μια γενιά στην άλλη μέσω του σπέρματος του πατέρα. Θα μπορούσε τελικά να ενημερώσει τις διατροφικές οδηγίες για τους μελλοντικούς πατέρες, με στόχο τη μείωση του κινδύνου μεταβολικών ασθενειών και διαταραχών της διάθεσης στην επόμενη γενιά.

Η διατροφή ενός πατέρα μπορεί να επηρεάσει την υγεία των απογόνων του

Στους γονείς αρέσει να πιστεύουν ότι μπορούν να διαμορφώσουν τα ενδιαφέροντα και τη συμπεριφορά των παιδιών τους, με μικτή επιτυχία. Αλλά μια μελέτη από μια διεθνή ομάδα ερευνητών επιβεβαιώνει ότι αυτό ισχύει ήδη για τα ποντίκια, με τον πατέρα να διαμορφώνει την υγεία των παιδιών τους μέσω της διατροφής του.

Οι επιστήμονες έχουν ήδη ανακαλύψει ότι η διατροφή ενός πατέρα ποντικού μπορεί να έχει αντίκτυπο όχι μόνο στη δική του αναπαραγωγική υγεία αλλά και στην υγεία των απογόνων του. Τα αρσενικά ποντίκια που τρέφονται υπερβολικά ή υποσιτίζονται μπορεί να επηρεάσουν τον μεταβολισμό και τη συμπεριφορά των απογόνων τους, καθώς και τον κίνδυνο καρκίνου.

Αυτό που είναι λιγότερο κατανοητό είναι εάν υπάρχουν διαφορετικοί τύποι επιπτώσεων στην υγεία των απογόνων, ανάλογα με τον τύπο και τη σύνθεση της διατροφής των αρσενικών ποντικών πριν από τη σύλληψη. Αυτό ήταν το σημείο εκκίνησης για την έρευνα επιστημόνων της διεθνούς κοινοπραξίας GECKO, με επικεφαλής ερευνητές στην Κοπεγχάγη, το Σίδνεϊ και το Σικάγο.

Στο Κέντρο Charles Perkins του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ στην Αυστραλία, ερευνητές τάισαν αρσενικά ποντίκια με δέκα συνολικά δίαιτες που διέφεραν στις αναλογίες πρωτεϊνών, λιπών και υδατανθράκων και στη συνέχεια τους επέτρεψαν να ζευγαρώσουν με θηλυκά που εκτρέφονταν με τυπική διατροφή. Στη συνέχεια μελετήθηκε η συμπεριφορά και η φυσιολογία των νεογνών που προέκυψαν.

Η διατροφική σύνθεση είναι εξίσου σημαντική με τον αριθμό των θερμίδων

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα αρσενικά ποντίκια που τρέφονταν με δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες και υψηλούς υδατάνθρακες είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν αρσενικούς απογόνους με υψηλότερα επίπεδα άγχους, όπως μετρήθηκε από το χρόνο που αφιέρωσαν στις ζώνες ασφαλείας του λαβύρινθου τους.

Διαπίστωσαν επίσης ότι τα αρσενικά ποντίκια που τρέφονταν με δίαιτες πλούσιες σε λιπαρά είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν κόρες με υψηλότερα επίπεδα σωματικού λίπους και δείκτες μεταβολικής νόσου.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι το είδος της διατροφής που καταναλώνεται πριν από τη σύλληψη μπορεί να προγραμματίσει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά της επόμενης γενιάς», λέει ο ανώτερος συγγραφέας και επικεφαλής της κοινοπραξίας GECKO, καθηγητής Romain Barrès, από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και το Πανεπιστήμιο Côte d’Azur της Νίκαιας.

«Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι βρίσκοντας την πυκνότητα σε μείγματα πρωτεϊνών, λίπους και υδατανθράκων στη διατροφή του πατέρα θα μπορούσαμε να επηρεάσουμε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά της υγείας και της συμπεριφοράς των αγοριών και των κοριτσιών του. Υπάρχει κάποια σημαντική βιολογία εδώ», δήλωσε ο καθηγητής Stephen Simpson, επίσης συγγραφέας και Ακαδημαϊκός Διευθυντής του Κέντρου Charles Perkins στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ.

διατροφή πατέρα
Φωτογραφία: Nature Communications

Η ομάδα παρατήρησε επίσης ότι τα αρσενικά που ακολουθούσαν δίαιτα χαμηλή σε πρωτεΐνη έτρωγαν επίσης περισσότερα τρόφιμα συνολικά. Ωστόσο, χάρη στον σχεδιασμό της μελέτης, μπόρεσαν να προσδιορίσουν ότι τόσο η ποσότητα των θερμίδων όσο και η σύνθεση των μακροθρεπτικών συστατικών της διατροφής των αρσενικών επηρέασαν την υγεία των απογόνων τους.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι δεν είναι μόνο το αν τρώμε πολύ ή πολύ λίγο, αλλά η σύνθεση της διατροφής που μπορεί να έχει αντίκτυπο στα μελλοντικά παιδιά», λέει ο καθηγητής Romain Barrès.

Η εργασία διεξήχθη σε ποντίκια και άνοιξε το δρόμο ώστε η ομάδα να μελετήσει τους μοριακούς μηχανισμούς που εμπλέκονται. Η εργασία με ποντίκια αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης σειράς μελετών στο πλαίσιο της κοινοπραξίας GECKO, με τη συμμετοχή ανθρώπων και άλλων θηλαστικών σε συνεργαζόμενα ιδρύματα.

«Πιστεύουμε ότι η μελέτη μας είναι ένα βήμα προς τη θέσπιση διατροφικών οδηγιών για τους πατέρες, με απώτερο στόχο τη μείωση του κινδύνου μεταβολικών ασθενειών και διαταραχών της διάθεσης στην επόμενη γενιά», καταλήγει ο καθηγητής Romain Barrès.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Exit mobile version