Η προσβολή από ιογενή λοίμωξη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα μπορούσε να οδηγήσει σε διάγνωση αυτισμού για το παιδί, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήχθη σε ποντίκια.
Η Ιρένε Σάντσεθ Μαρτίν (Irene Sanchez Martin), μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Cold Spring Harbor Laboratory στο Λονγκ Άιλαντ, ανέφερε ότι τα έμβρυα ποντικών μπορεί να εμφανίσουν σημάδια αναπτυξιακών προβλημάτων αμέσως μετά την έκθεση της μητέρας τους σε ιό.
Αυτισμός: Ποια παιδιά διατρέχουν 20% αυξημένο κίνδυνο να ανήκουν στο φάσμα
Ο αυτισμός, ο οποίος εκτιμάται ότι επηρεάζει ένα στα 36 παιδιά στις ΗΠΑ, είναι μια αναπτυξιακή διαταραχή που επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι μαθαίνουν, συμπεριφέρονται, επικοινωνούν και αλληλεπιδρούν με τους άλλους. Δεν υπάρχει καμία γνωστή αιτία αυτισμού, αλλά θεωρείται ότι οι γενετικοί και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες παίζουν ρόλο.
Οι επιπτώσεις της λοίμωξης της μητέρας στο έμβρυο
Οι επιστήμονες μελετούν εδώ και καιρό την ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος της μητέρας και το κατά πόσο η φλεγμονή λόγω μόλυνσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να επηρεάσει τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο ενός εμβρύου, αυξάνοντας τον κίνδυνο αυτισμού.
Η Cold Spring Harbor Lab αναφέρει ότι η έρευνα της Σάντσεθ Μαρτίν είναι στην ουσία η πρώτη που εντοπίζει τις επιπτώσεις της προγεννητικής φλεγμονής στο έμβρυο όσον αφορά την πιθανότητα αυτισμού.
Η Σάντσεθ Μαρτίν αναφέρει ότι στα πειράματά της, όλα τα θηλυκά έμβρυα ποντικών φαινόταν προστατευμένα από αναπτυξιακά προβλήματα, ενώ έως και το ένα τρίτο των αρσενικών εμβρύων επηρεάστηκε έντονα.
Τα αγόρια έχουν σχεδόν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με αυτισμό από ότι τα κορίτσια, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC).
Τι πρέπει να ελέγχουν οι γυναίκες κατά την εγκυμοσύνη
Η Σάντσεθ Μαρτίν ελπίζει ότι η δουλειά της θα βοηθήσει τελικά στον εντοπισμό των πρώιμων προειδοποιητικών συμπτωμάτων για τον αυτισμό, ακόμη και πριν από τη γέννηση.
Η μελέτη του Cold Spring Harbor Lab έρχεται αφού ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και το CDC ανέφεραν ότι τα παιδιά που γεννιούνται με συγγενή κυτταρομεγαλοϊό, μια κοινή ιογενή λοίμωξη, έχουν σχεδόν 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με αυτισμό.
Η θεωρία γύρω από αυτό είναι ότι ο ιός μπορεί να προκαλέσει ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος της μητέρας.
Αυτισμός: Πώς μπορεί να προκληθεί από το μικροβίωμα του εντέρου – Νέα έρευνα οδηγεί σε διάγνωση
Οι ερευνητές υποστηρίζουν τον τακτικό έλεγχο νεογνών για κυτταρομεγαλοϊό, κατά τον οποίο συχνά δεν εκδηλώνονται συμπτώματα.