Αλλαγή της ώρας: Πώς επηρεάζει τα παιδιά και τα βρέφη – Συμβουλές από ειδικό ύπνου

αλλαγή της ώρας - ύπνος - παιδιά - βρέφη

Θέλετε να βοηθήσετε τα παιδιά σας να προσαρμοστούν στην αλλαγή της ώρας χωρίς άγχη και δυσκολίες; Ο sleep coach αποκαλύπτει απλές και αποτελεσματικές συμβουλές για να κάνετε τη μετάβαση πιο εύκολη, έτσι ώστε το παιδί σας να διατηρήσει τις σωστές ώρες ύπνου και να αισθάνεται ξεκούραστο και ευδιάθετο.

Γιατί νιώθω συνέχεια κουρασμένος; Οι 7 αιτίες της ανεξήγητης κόπωσης και πότε να δείτε γιατρό

Πώς επηρεάζει η αλλαγή ώρας τα παιδιά;

Η αλλαγή της ώρας μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, διαταράσσοντας τους κιρκαδικούς ρυθμούς και οδηγώντας σε προβλήματα ύπνου. Ενδέχεται επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο εμφραγμάτων και εγκεφαλικών επεισοδίων. Η Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής του Ύπνου συνιστά με μελέτη της την κατάργηση της θερινής ώρας για να μειωθούν αυτοί οι κίνδυνοι και να προωθηθεί καλύτερη ποιότητα ύπνου.

Τι γίνεται όμως με τα παιδιά μας;

Καθώς η ώρα αλλάζει, η sleep coach Jade Zammit, μοιράζεται συμβουλές για μια καλύτερη μετάβαση για όλη την οικογένεια.

«Καθώς καλωσορίζουμε την Άνοιξη, υποδεχόμαστε και την αλλαγή της ώρας», αναφέρει η Jade Zammit, Sleep Coach στο Beyond The Stars.

«Τι σημαίνει αυτό για τους γονείς; Αυτή μπορεί να είναι η πιο δύσκολη αλλαγή ώρας για να προγραμματιστεί, γιατί προσπαθούμε να τους βάλουμε για ύπνο νωρίτερα απ’ ό,τι συνήθως, τις ημέρες πριν αλλάξει η ώρα και είναι δύσκολο να κάνεις ένα μικρό παιδί να κοιμηθεί όταν απλώς δεν είναι έτοιμο».

Πότε το φθόριο μπορεί να μειώνει το IQ των παιδιών – Ανησυχία από νέα μελέτη

4 συμβουλές για την αλλαγή της ώρας ώστε να μην επηρεαστεί ο ύπνος των παιδιών σας

Η Jade, έχει αυτές τις τέσσερις συμβουλές για να βοηθήσετε το παιδί σας να προσαρμοστεί στη νέα ώρα χωρίς μεγάλη αναστάτωση:

  1. Ξεκινήστε την προετοιμασία σήμερα
  2. Βρείτε τη «μέση λύση»
  3. Περιορίστε λίγο τους σύντομους υπνάκους
  4. Μην κάνετε τίποτα

1. Ξεκινήστε την προετοιμασία σήμερα

«Μετακινήστε τα πάντα – την ώρα ύπνου, τους σύντομους υπνάκους και τα γεύματα – 15 λεπτά νωρίτερα κάθε μέρα πριν την αλλαγή της ώρας», αναφέρει η Jade.

«Αυτό λειτουργεί καλά για βρέφη και για παιδιά που κάνουν πολλούς υπνάκους. Είναι σημαντικό να προσαρμοστούν και τα γεύματα, όχι μόνο ο ύπνος, γιατί το βιολογικό μας ρολόι επηρεάζεται σημαντικά από αυτά. Μπορεί επίσης να χρειαστεί έως και μια εβδομάδα για να προσαρμοστούν πλήρως, οπότε δώστε χρόνο».

2. Βρείτε τη «μέση λύση»

Αλλάξτε τις ώρες νωρίτερα για το πρωινό ξύπνημα και την ώρα του βραδινού ύπνου του παιδιού σας. Προγραμματίστε τους κατά 30 λεπτά νωρίτερα την ημέρα της αλλαγής της ώρας και πάλι κατά 30 λεπτά την επόμενη μέρα.

Με αυτόν τον τρόπο, βρίσκεστε κάπου στη μέση αντί να προσπαθείτε να αλλάξετε το πρόγραμμα ύπνου κατά μία ολόκληρη ώρα απότομα. Αυτή η μέθοδος λειτουργεί καλά για νήπια.

Αϋπνία στα παιδιά: Γιατί το παιδί σας δεν κοιμάται καλά – Πώς να το αντιμετωπίσετε;

3. Περιορίστε λίγο τους σύντομους υπνάκους

Αν το μωρό ή το νήπιό σας συνεχίζει να κάνει υπνάκους, έχετε ένα πλεονέκτημα. Μπορείτε να περιορίσετε τη διάρκεια των υπνάκων ώστε να μην κοιμούνται υπερβολικά μέσα στη μέρα, κάτι που θα τα βοηθήσει να κουραστούν και να κοιμηθούν πιο εύκολα το βράδυ.

4. Μην κάνετε τίποτα

Μην πανικοβληθείτε. Αν δεν θέλετε να αλλάξετε τίποτα στη ρουτίνα ύπνου του μωρού ή του νηπίου σας, απλώς μην το κάνετε. Μπορείτε να αφήσετε τα πράγματα ως έχουν και να τα αφήσετε να «ρυθμιστούν» από μόνα τους. Θυμηθείτε, μπορείτε πάντα να κάνετε μικρές προσαρμογές αργότερα.

Συμβουλές για καλύτερο ύπνο μετά την αλλαγή της ώρας

Καθώς μπαίνουμε στην Άνοιξη, τα απογεύματα θα αρχίσουν να φωτίζουν για περισσότερο, κάτι που μπορεί να καταστείλει την παραγωγή μελατονίνης, της ορμόνης που ρυθμίζει τον κύκλο ύπνου-εγρήγορσης του οργανισμού. Αυτό μπορεί να δυσκολέψει τα παιδιά να αποκοιμηθούν, αλλά η ειδικός Jade Zammit, έχει πάλι μερικές πρακτικές συμβουλές για να μας βοηθήσει.

Γαστρεντερίτιδα στα παιδιά: Πώς να αναγνωρίσετε και να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα

Κρατήστε το δωμάτιο σκοτεινό όταν έξω έχει ακόμα φως

«Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να βοηθήσετε το μωρό ή το νήπιό σας να προσαρμοστεί είναι να κρατήσετε το δωμάτιό του σκοτεινό, ακόμα κι όταν έξω είναι ακόμα μέρα», τονίζει η Jade. «Οι κουρτίνες συσκότισης θα μπλοκάρουν το φυσικό φως και θα δημιουργήσουν ένα ιδανικό περιβάλλον για ύπνο. Αν το παιδί σας συνηθίζει να κοιμάται με νυχτερινό φωτάκι, μπορείτε να συνεχίσετε να το χρησιμοποιείτε».

Εκμεταλλευτείτε τα πιο φωτεινά απογεύματα

Οι μεγαλύτερες ώρες ηλιοφάνειας σημαίνουν περισσότερο χρόνο έξω, κάτι που μπορεί να βοηθήσει το μωρό ή το νήπιό σας να κουραστεί πριν τον ύπνο. Για τα βρέφη, δοκιμάστε έναν βραδινό περίπατο με το καρότσι, ή παιχνίδι σε εξωτερικό χώρο για τα νήπια.

Κρατήστε τα στη σωστή θερμοκρασία

Με την Άνοιξη έρχεται και πιο ζεστός καιρός, οπότε είναι σημαντικό να ντύνετε το μωρό σας κατάλληλα για τον ύπνο. Η ιδανική θερμοκρασία δωματίου για ένα μωρό είναι 16-20°C. Σε αυτή τη θερμοκρασία, ως οδηγός, θα πρέπει να φοράει έναν υπνόσακο 2.5 tog, ένα φανελάκι και μία φορμίτσα, ωστόσο προσαρμόστε τα ρούχα ανάλογα με το αν δείχνει σημάδια ότι κρυώνει ή ζεσταίνεται. Χρησιμοποιήστε ένα θερμόμετρο δωματίου για μωρά για να παρακολουθείτε τη θερμοκρασία του χώρου.

Γονείς: 6 συμπεριφορές για επικοινωνιακά και ισορροπημένα παιδιά

Χρησιμοποιήστε βοηθήματα ύπνου αν ξυπνήσει

Δυστυχώς, δεν υπάρχει κάποιο μαγικό κόλπο για να εμποδίσετε το μωρό σας να ξυπνά όταν οι νύχτες γίνονται πιο φωτεινές. Ωστόσο, ένα βοήθημα ύπνου μπορεί να το βοηθήσει να ξανακοιμηθεί. Αναζητήστε συσκευές που ενεργοποιούνται με το κλάμα και παίζουν χαλαρωτικούς ήχους, όπως νανουρίσματα, χτύπους καρδιάς ή λευκό θόρυβο, για να βοηθήσουν το παιδί να ηρεμήσει.

Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Το άρθρο συνοπτικά

  • Η αλλαγή της ώρας επηρεάζει τον ύπνο των παιδιών, διαταράσσοντας τους κιρκαδικούς ρυθμούς και καθιστώντας τη μετάβαση δύσκολη.
  • Η sleep coach Jade Zammit προτείνει 4 στρατηγικές: σταδιακή προσαρμογή, μέση λύση, περιορισμός υπνάκων και φυσική προσαρμογή χωρίς παρεμβάσεις.
  • Για καλύτερο ύπνο μετά την αλλαγή της ώρας, προτείνει σκοτεινό δωμάτιο, βραδινές δραστηριότητες, σωστή θερμοκρασία και βοηθήματα ύπνου.
  • Η σταδιακή προσαρμογή και η σωστή ρουτίνα ύπνου μπορούν να κάνουν τη μετάβαση πιο ομαλή για όλη την οικογένεια.