Μπορεί μία κίνηση μόλις 20 δευτερολέπτων την ημέρα να επηρεάσει θετικά την ψυχολογία των παιδιών αλλά και των γονέων; Κι όμως, οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως μπορεί.
Η ιδέα της αγκαλιάς για 20 δευτερόλεπτα προέκυψε από μία έρευνα που διεξήχθη το 2003, η οποία ανακάλυψε ότι αυτή η κίνηση μπορεί να συμβάλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, των παλμών και του άγχους.
Παρ ’όλο που η έρευνα αυτή έγινε σε ζευγάρια που συγκατοικούσαν, η ψυχολόγος Tracy Packiam Alloway πιστεύει ότι τα οφέλη της κίνησης αυτής μπορούν να προεκταθούν και ανάμεσα σε γονείς και παιδιά. Αυτό κυρίως συμβαίνει επειδή η αίσθηση της αγκαλιάς δίνει μία αίσθηση ασφάλειας και άνεσης. Τα 20 δευτερόλεπτα είναι το γενικά αποδεκτό χρονικό διάστημα για την απελευθέρωση των ορμονών όπως η ωκυτοκίνη.
Η Δρ. Alloway, που είναι καθηγήτρια ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο της Βόρειας Φλόριντας, αναφέρει στοιχεία που αποδεικνύουν πως αγκαλιάζοντας ακόμα και ένα μαξιλάρι μπορεί να μειωθεί το στρες, άρα τα δεδομένα δεν αφορούν μόνο τον ερωτικό τομέα.
Η ψυχολόγος υποψιάζεται ότι όπως η λεγόμενη «πόζα του Σούπερμαν» βοηθάει στην αυτοπεποίθηση, ή όπως το χαμόγελο ανεβάζει τη διάθεση ακόμα και αν είναι ψεύτικο, οι αγκαλιές είναι ακόμα ένας τρόπος να διατηρήσετε μία πιο θετική ψυχολογία.
Σύμφωνα με έρευνες υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ της αγκαλιάς ανάμεσα σε παιδί και γονιό και οποιασδήποτε άλλης. Χρησιμοποιώντας μία τεχνική που είναι γνωστή ως RR internval test οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι γονείς που αγκαλιάζουν τα μωρά τους βοηθούν να διατηρηθούν χαμηλοί οι παλμοί των μωρών τους και να μειωθεί το στρες τους. Όταν τα βρέφη αγκαλιάστηκαν από μία ξένη γυναίκα δεν είχαν τα ίδια αποτελέσματα.
Τι συμβαίνει όταν το παιδί δεν θέλει τις αγκαλιές
Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν πολλές μεταβλητές που μπορούν να περιορίσουν την διάρκεια των αγκαλιών με τα παιδιά, συμπεριλαμβανομένου του αναπτυξιακού τους σταδίου, της απόσπασης της προσοχής και της προσωπικότητάς τους. Η αναπτυξιακή ψυχολόγος Andrea Bastiani Archibald αναφέρει ότι κάποια παιδιά έχουν μεγάλο πρόβλημα με τον περιορισμό και ενώ καμιά φορά οι αγκαλιές μπορεί να τους προσφέρουν ηρεμία, μετά από λίγη ώρα δεν αντέχουν άλλο.
Η Δρ. Archibald έχει αναφερθεί και στο παρελθόν για το ότι δεν είναι καλό να αναγκάζουμε τα παιδιά να αγκαλιάζουν τους συγγενείς τους όταν δεν το θέλουν. Η αρχή έγινε το 2017 στο ξεκίνημα του κινήματος MeToo και κυρίως αναφερόταν στα κορίτσια. Παρ’ όλα αυτά το ίδιο ισχύει και για τα αγόρια, αφού με το να σέβεστε τα αγόρια και να σέβεστε τον ελεύθερο τους χώρο, μαθαίνουν να σέβονται τους γύρω τους. Άρα αν δεν θέλουν τις αγκαλιές για 20 δευτερόλεπτα, μην τα πιέσετε.
Ως γονιός, η Δρ. Archibald κατανοεί ότι δεν είναι απόλυτα εφικτό οι μαμάδες και οι μπαμπάδες να ζητάνε τη συγκατάθεση του παιδιού τους κάθε φορά που θα θέλουν να αγκαλιάσουν. Αντίθετα η σχέση γονιού και παιδιού είναι μία σχέση που κατά βάση λειτουργεί με το ένστικτο.
Στην τελική η αγκαλιά των 20 δευτερολέπτων λειτουργεί καταπραϋντικά για το παιδί μόνο αν εκείνο το θέλει. Αν του δημιουργεί περισσότερο άγχος παρά την αίσθηση της ασφάλειας, δεν θα καταφέρει να ρίξει τους παλμούς του.
Εάν το παιδί σας δεν θέλει να το αγκαλιάζετε πολύ για τόσο μην το πάρετε προσωπικά, δεν σημαίνει ότι δεν έχετε καλή σχέση. Αν όμως ανησυχείτε για το πόση ώρα θα πρέπει να το κάνετε, ίσως είναι ένα σημάδι ότι θα πρέπει να δουλέψετε την επικοινωνία μεταξύ σας και να εμπιστευτείτε λίγο παραπάνω το ένστικτο σας, αναφέρει η Archibald.
Οι ιστορίες δύο γονέων για την επίδραση της αγκαλιάς
Το καλοκαίρι ένας πατέρας δύο ενήλικων παιδιών ανέφερε στην ηλεκτρονική κοινότητα του Dabbit πόσο απολάμβανε να αγκαλιάζει τα παιδιά του για 20 δευτερόλεπτα . Όπως αναφέρει, όταν ήταν μικρά αγκαλιαζόντουσαν και μέτραγαν μέχρι το 20 ως παιχνίδι. «Κάποιες φορές μας ηρεμούσε, άλλες φορές ήταν απλώς ένα παιχνίδι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ένας.
Τώρα που τα παιδιά του μεγάλωσαν, πολλές φορές ξεχνούν να του πάρουν δώρο για την γιορτή του πατέρα ή για τα γενέθλια του και έτσι τους ζητάει μία αγκαλιά των 20 δευτερολέπτων αντί για δώρο.
Λίγες μέρες αργότερα, ένας πρόσφατα χωρισμένος πατέρας δύο κοριτσιών αναφέρει ότι ενώ πάντα αγκάλιαζε τα κορίτσια του, όταν διάβασε αυτό συνειδητοποίησε ότι το κάνει για πολύ λίγο. Πλέον τις αγκαλιάζει κάθε φορά για 20 δευτερόλεπτα και αναφέρει ότι στα πρώτα 10 δευτερόλεπτα τις νιώθει να είναι πιο ήρεμες.