Site icon Όλο Υγεία

Xρόνια κόπωση: Συμπτώματα επιδεινώνει ο χειμώνας – Πώς να την αντιμετωπίσετε

σύνδρομο χρόνιας κόπωσης τον χειμώνα

Φωτογραφία: 123rf

Η χρόνια κόπωση αποτελεί παθολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από κόπωση διάρκειας άνω του εξαμήνου και σημαντική μείωση της ενεργειακής εφεδρείας του σώματος. Πώς ο χειμώνας μπορεί να επιδεινώσει το σύνδρομο κόπωσης;

Κατά την ειδική παθολογική εξέταση γίνεται εντοπισμός και του υποκείμενου αιτίου, ώστε να χορηγηθεί αποτελεσματική αιτιολογική θεραπεία.

Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης : Ποια είναι τα συμπτώματα και η αντιμετώπιση

Νοσήματα που προκαλούν χρόνια κόπωση είναι τα εξής:

Τα συμπτώματα της χρόνιας κόπωσης

Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης ή μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα / σύνδρομο χρόνιας κόπωσης (ME / CFS), χαρακτηρίζεται από συνολικά συμπτώματα όπως:

Τι σημαίνει εάν ξυπνήσετε κουρασμένοι και με γκρίζες τρίχες στα μαλλιά – Ειδικός προειδοποιεί

Γιατί επιδεινώνεται τον χειμώνα

Η μειωμένη έκθεση στον ήλιο και η κακή υγιεινή ύπνου, συχνά φαινόμενα κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμων κόπωσης.

Α. Η μειωμένη έκθεση στον ήλιο

Η βράχυνση της ημέρας κατά τον Χειμώνα, ο κρύος καιρός, η κατασκευή των πολυκατοικιών που συχνά εμποδίζει την απρόσκοπτη ηλιοφάνεια σε διαμερίσματα και δρόμους. ο χαρακτήρας των σύγχρονων επαγγελμάτων που έχει αποκόψει τον εργαζόμενο από την έκθεση στο φυσικό περιβάλλον έχουν ως αποτέλεσμα ο σύγχρονος άνθρωπος να μην εκτίθεται σχεδόν καθόλου στον ήλιο κατά την διάρκεια του Χειμώνα.

Η πιο ευρέως μελετημένη θετική επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας στην υγεία είναι η σύνθεση της βιταμίνης D.

Η μειωμένη τροφοδότηση του οργανισμού με βιταμίνη D εξασθενεί συνολικά τον οργανισμό διότι η βιταμίνη είναι σημαντική για την υγεία του σκελετού, την αντιμετώπιση φλεγμονών και την αντίσταση έναντι λοιμώξεων. Εργαστηριακές μελέτες δείχνουν ότι η βιταμίνη D σημαντικό ρόλο σε νευρομυϊκές και ανοσολογικές αντιδράσεις, που έχουν κομβικό ρόλο για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και την φόρτιση των ενεργειακών αποθηκών.

«Δεν κάπνιζα, ήμουν χορτοφάγος και έκανα yoga – Δεν φαντάστηκα ποτέ ότι η κόπωση θα ήταν καρκίνος του πνεύμονα»

Η φυσιολογική βράχυνση της ημέρας και η επιμήκυνση της νύχτας κατά τον Χειμώνα προκαλεί επίσης διακυμάνσεις στα επίπεδα μελατονίνης– σεροτονίνης. Η μελατονίνη αποτελεί ουσία που εκκρίνεται κατά τη νύχτα και προκαλεί ύπνο και καταστολή ενώ η σεροτονίνη, αποτελεί «ορμόνη της δράσης» και ευρίσκεται σε άμεση σύνδεση με το ηλιακό φως.

Όταν ο άνθρωπος αποφεύγει να εκτεθεί στο ηλιακό φως ακόμη και το Σαββατοκύριακο, ιδιαίτερα μάλιστα όταν αποφεύγει να εκτεθεί στο πρωινό φως, η σχέση σεροτονίνης – μελατονίνης κινδυνεύει να διαταραχτεί σημαντικά με αποτέλεσμα εξασθένηση και κόπωση.

Β. Κακή υγιεινή του ύπνου

Συνήθειες που είναι υπεύθυνες για την κακή υγιεινή του ύπνου κατά τον Χειμώνα είναι:

Ειδικός εξηγεί γιατί νιώθετε συνέχεια κουρασμένοι – Τι μπορεί να σας λείπει και τι πρέπει να κάνετε

Μέτρα αποκατάστασης:

Όλο Υγεία

Exit mobile version