Site icon Όλο Υγεία

Συχνοουρία: Τι μπορεί να υποκρύπτει σε άνδρες και γυναίκες – 6 βήματα που πρέπει να κάνετε

συχνοουρία

Κατά το μεταβολισμό, στο σώμα παράγονται τοξικά κατάλοιπα και άχρηστες ουσίες, τις οποίες ο οργανισμός πρέπει να αποβάλλει για να μην του προκαλέσουν βλάβη.

Το ουροποιητικό σύστημα του ανθρώπου αποτελείται από τους νεφρούς, τους ουρητήρες, την ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα και έχει ως στόχο την απομάκρυνση άχρηστων ουσιών και υγρών, ώστε να διατηρείται το ισοζύγιο νερού και ηλεκτρολυτών στο ανθρώπινο σώμα και να μην δηλητηριάζεται ο οργανισμός από τοξίνες.

Όταν διαταράσσεται η ποσότητα των υγρών στον οργανισμό, το επίπεδο των τοξικών ουσιών και άχρηστων ουσιών του αίματος ή υπάρχει βλάβη στο ουροποιητικό σύστημα ή τα αντανακλαστικά της ούρησης προκύπτει η παθολογική κατάσταση της συχνοουρίας.

Η συχνοουρία χαρακτηρίζεται από έντονη επιθυμία για ούρηση και αύξηση της συχνότητάς της. Η συχνοουρία επηρεάζει την φυσιολογική ικανότητα προσαρμογής του ανθρώπου στα καθήκοντα της καθημερινότητας ενώ συχνά διαταράσσει και τον φυσιολογικό ύπνο, όταν ο πάσχων ξυπνά για να ουρήσει.

Η συχνοουρία ενδέχεται να συνοδεύεται από πολυουρία, όταν η 24ωρη ποσότητα των αποβαλλόμενων ούρων είναι αυξημένη. Σε πολλές περιπτώσεις ωστόσο, δεν διαταράσσεται η συνολική ποσότητα των αποβαλλόμενων ούρων, διότι ο πάσχων ουρεί ελάχιστη ποσότητα κατά την ούρηση.

Α. Διατάραξη της ποσότητας υγρών στον οργανισμό

Χαρακτηριστικός εκπρόσωπος της κατηγορίας είναι η κατακράτηση υγρών λόγω καρδιακής ανεπάρκειας. Στην προσπάθειά του να απαλλαγεί ο οργανισμός από τα υγρά τα διώχνει με τα ούρα, φαινόμενο που έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση συχνοουρίας.

Β. Διατάραξη της ποσότητας τοξικών και άχρηστων ουσιών στο αίμα

Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να προκαλέσουν αυξημένη ούρηση καθώς το σώμα προσπαθεί να απαλλαγεί από την περίσσεια γλυκόζης. Άλλες συνήθεις τοξικές ουσίες που προκαλούν διούρηση είναι φάρμακα, το αλκοόλ και η καφεΐνη.

Γ. Βλάβες στο ουροποιητικό σύστημα και λοιμώδη αίτια που προσβάλλουν το ουροποιητικό σύστημα

Οι ουρολοιμώξεις είναι μια συχνή αιτία αυξημένης συχνοουρίας, που συχνά συνοδεύεται από πόνο ή κάψιμο κατά την ούρηση και μερικές φορές αίμα στα ούρα. Άλλες καταστάσεις είναι οι λιθιάσεις του ουροποιητικού συστήματος, η διάμεση κυστίτιδα, οι όγκοι του ουροποιητικού συστήματος κ.λπ.

Δ. Βλάβες παρακείμενων οργάνων

Η αδυναμία ή η δυσλειτουργία στους μύες του πυελικού εδάφους μπορεί να επηρεάσει τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης και να οδηγήσει σε συχνή ούρηση. Άλλα νοσήματα που προσβάλλουν παρακείμενα όργανα και επηρεάζουν λόγω γειτνίασης τη σωστή λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, παρακείμενος καρκίνος ευμεγέθη εκκολπώματα κ.λ.π.

Ε. Διαταραγμένα αντανακλαστικά ούρησης

Κοινές καταστάσεις που συνοδεύονται συχνά από διαταραγμένα αντανακλαστικά ούρησης είναι το άγχος, τα εγκεφαλικά επεισόδια, η άνοια, η σκλήρυνση κατά πλάκας, το σύνδρομο υπερδραστήριας κύστεως, παθήσεις νωτιαίου μυελού.

Οι ιδιαιτερότητες των φύλων

Εκτός από τα κοινά αίτια που προκαλούν συχνοουρία σε άντρες και γυναίκες υπάρχουν ιδιαιτερότητες λόγω φύλου.

Τι πρέπει να κάνουν όσοι εμφανίζουν συχνοουρία

  1. Μην αναβάλλετε τη σωστή παθολογική σας εξέταση
  2. Ο καφές, το τσάι, το αλκοόλ και τα αναψυκτικά τύπου κόλα μπορεί να επιδεινώνουν τα συμπτώματα. Μεθοδεύστε διακοπή ή περιορισμό κατανάλωσής τους.
  3. Μην πίνετε υπερβολικές ποσότητες υγρών.
  4. Αποφεύγετε να πίνετε υγρά κατά το δίωρο που προηγείται του ύπνου.
  5. Να αποφεύγετε τα αγχώδη ερεθίσματα.
Όλο Υγεία

Exit mobile version