Κατά την περίοδο που διανύουμε, η αφρικανική σκόνη, η γύρη και οι παθογόνοι μικροοργανισμοί που μεταδίδονται με την αναπνοή είναι υπεύθυνοι για ποικίλες παθολογικές καταστάσεις που συνοδεύονται από σφύριγμα αναπνοής.
Κατά την λειτουργία της αναπνοής ο αέρας εισέρχεται από την ρινική κοιλότητα αλλά και από την στοματική κοιλότητα, διέρχεται τον λάρυγγα, την τραχεία για να καταλήξει στους βρόγχους και στις κυψελίδες του πνεύμονα, από όπου μέσω του καρδιαγγειακού συστήματος το οξυγόνο μεταφέρεται σε όλους τους ιστούς του οργανισμού.
Στη συνέχεια έχοντας παραλάβει διοξείδιο του άνθρακα, ο αέρας ακολουθεί την αντίστροφη πορεία και εξέρχεται από το σώμα. Κατά τη διέλευσή του αυτή στο φυσιολογικό σώμα, ο αέρας δεν συναντά εμπόδια και ο παραγόμενος ήχος είναι ρυθμικός και ομαλός.
Όταν το τοίχωμα των αεραγωγών παρουσιάζει εμπόδια ή στενώσεις μειώνεται η ταχύτητα ροής του αέρα και παράγονται ήχοι σαν σφύριγμα. Οι αναπνοές με σφύριγμα συχνά είναι ενδεικτικές υποκείμενων ιατρικών προβλημάτων όπως είναι οι αλλεργίες, οι βρογχεκτασίες, η βρογχιολίτιδα, η χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), η επιγλωττίτιδα, η εισρόφηση ξένου σώματος, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, η συγκοπή, τα καρκινώματα, παρενέργειες από φάρμακα (π.χ. ασπιρίνη), αποφρακτική άπνοια ύπνου, λοιμώξεις αναπνευστικού συστήματος, βλάβες από κάπνισμα, δυσλειτουργία φωνητικών χορδών.
Τα προβλήματα αυτά πρέπει να εντοπιστούν και να θεραπευτούν αποτελεσματικά στα πλαίσια της σωστής ιατρικής εξέτασης από έμπειρο παθολόγο με κλινική εμπειρία. Ενίοτε σε παιδιά, αρρώστους και ηλικιωμένους, το σφύριγμα υποδηλώνει ακούσια εισρόφηση ξένου σώματος π.χ. κατά το παιγνίδι ή κατά το μάσημα σκληρής τροφής.
Ασθένειες που συνοδεύονται από σφύριγμα αναπνοής
Κατά την περίοδο που διανύουμε, η αφρικανική σκόνη, η γύρη και οι παθογόνοι μικροοργανισμοί που μεταδίδονται με την αναπνοή είναι υπεύθυνοι για ποικίλες παθολογικές καταστάσεις που συνοδεύονται από σφύριγμα αναπνοής, οι συχνότερες από τις οποίες είναι:
- Άσθμα
- Παρόξυνση χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ)
- Λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος
- Αλλεργικές αντιδράσεις
1. Άσθμα
Το άσθμα είναι χρόνια πάθηση του αναπνευστικού συστήματος που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή και στένωση των αεραγωγών. Ο συριγμός συχνά προκαλείται από γύρη και ποικίλα αλλεργιογόνα, άσκηση ή λοιμώξεις.
2. Παρόξυνση χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ)
Η ΧΑΠ περιλαμβάνει παθήσεις όπως η χρόνια βρογχίτιδα και το εμφύσημα, που προκαλούν απόφραξη της ροής του αέρα και δυσκολίες στην αναπνοή. Ο συριγμός μπορεί να εμφανιστεί κατά τη διάρκεια παροξύνσεων από παθογόνους μικροοργανισμούς ή ως χρόνιο σύμπτωμα.
3. Λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος
Ιογενείς λοιμώξεις μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή στους αεραγωγούς, οδηγώντας σε συριγμό. Καταστάσεις όπως η βρογχιολίτιδα και η πνευμονία μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε συριγμό.
4. Αλλεργικές αντιδράσεις
Αλλεργιογόνα όπως η γύρη, τα ακάρεα σκόνης, το τρίχωμα των κατοικίδιων και ορισμένα τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις, προκαλώντας συριγμό σε ευαίσθητα άτομα.
Μέτρα πρόληψης
1. Αποφεύγετε το κάπνισμα: Ο καπνός του τσιγάρου ερεθίζει τους αεραγωγούς, οδηγώντας σε φλεγμονή, αυξημένη παραγωγή βλέννας, επιρρέπεια σε λοιμώξεις και ασθματικές αντιδράσεις.
2. Συνιστάται αποφυγή χώρων με συνωστισμό, αποφυγή αγγίγματος προσώπου και εφαρμογή κανόνων αναπνευστικής υγιεινής (κάλυψη στόματος και μύτης κατά το φτάρνισμα ή τον βήχα).
3. Συνιστάται καλό πλύσιμο χεριών, το οποίο πρέπει να διαρκεί οπωσδήποτε πάνω από 20 δευτερόλεπτα, δεν πρέπει να αμελούνται οι πτυχές των δακτύλων, οι καρποί και η περιοχή κάτω από τα νύχια.
4. Συνιστάται αποφυγή αλλεργιογόνων, μούχλας, σκόνης γύρης καυσαερίων. Για την προστασία από καυσαέρια και γύρη, το σπίτι πρέπει ιδανικά να αερίζεται το πρωί 500-700π.μ. τα παράθυρα πρέπει ιδανικά να είναι διπλά και να διατηρούνται κλειστά, τα τζάμια στα αυτοκίνητα επίσης να διατηρούνται κλειστά, η γούνα των κατοικίδιων ζώων όταν εκτίθενται στο εξωτερικό περιβάλλον πρέπει να πλένεται και να καθαρίζεται, πρέπει να αποφεύγεται η κυκλοφορία σε εξωτερικό χώρο κατά την διάρκεια της ημέρας, πρέπει να γίνεται άμεση αλλαγή ρουχισμού μετά την επιστροφή στο σπίτι ενώ για τα κρεβάτια και τα μαξιλάρι συνιστώνται εξωτερικά καλύμματα.
Για τη σκόνη συνιστάται επιπροσθέτως συχνό ξεσκόνισμα με χρήση καλής ηλεκτρικής σκούπας, απομάκρυνση χαλιών, μοκετών, κουρτινών και «φορτωμένων» επίπλων. Πλύνετε τα κλινοσκεοπάσματα σε υψηλή θερμοκρασία, χρησιμοποιώντας ιδανικά στεγνωτήριο αυτή την περίοδο. Απομακρύνετε τις εστίες μούχλας και την υγρασία, χρησιμοποιήστε καλά συστήματα κλιματισμού εξαερισμού και σωστά συντηρημένα κλιματιστικά συστήματα.
5. Συνιστάται άριστη αποκατάσταση νοσημάτων που προκαλούν καταστολή ανοσοποιητικού συστήματος.