Ρίγος χωρίς πυρετό: Γιατί συμβαίνει – Πώς να το αντιμετωπίσετε

ρίγος χωρίς πυρετό

Το ρίγος αποτελεί παθολογική κατάσταση, η οποία χαρακτηρίζεται από ακούσια ρυθμική σύσπαση και χαλάρωση των μυών. Ο πυρετός με ρίγος είναι συνήθης κατά τις λοιμώξεις και σημαντική εκδήλωση της ανοσολογικής απόκρισης του οργανισμού για την εξουδετέρωση των παθογόνων μικροοργανισμών.

Πυρετός: Πώς τον μετράμε σωστά με θερμόμετρο μασχάλης; Ποια είναι τα όρια για υποθερμία, δέκατα ή υψηλό πυρετό;

Ρίγος χωρίς πυρετό: Ποιες είναι οι αιτίες

Τι συμβαίνει ωστόσο όταν παρουσιάζετε ρίγος χωρίς δεκατικό ή υψηλό πυρετό; Κοινά αίτια ρίγους χωρίς πυρετό είναι:

1. Η έκθεση στο κρύο

Η διατήρηση σταθερής θερμοκρασίας του σώματος ρυθμίζεται από ένα κεντρικό θερμοστάτη του σώματος που ευρίσκεται στον υποθάλαμο. Το ρίγος είναι η φυσιολογική απάντηση του οργανισμού όταν εκτεθεί σε περιβάλλον με σημαντικά χαμηλή θερμοκρασία και αποσκοπεί στην εσωτερική παραγωγή θερμότητας ώστε να διατηρηθεί φυσιολογική η θερμοκρασία του σώματος.

Η κατάσταση ενδέχεται να είναι σοβαρή όταν υπάρχει παρατεταμένη έκθεση στο κρύο ή έκθεση σε εξαιρετικά χαμηλή θερμοκρασία, ιδιαιτέρως μάλιστα όταν πρόκειται για ανθρώπους με μειωμένη ικανότητα θερμορύθμισης όπως είναι μωρά και ηλικιωμένοι.

2. Oξείες και χρόνιες λοιμώξεις

Οι οξείες και χρόνιες λοιμώξεις είναι τα πιο κοινά αίτια που προκαλούν παθολογικό ρίγος με πυρετό. Παρά ταύτα ορισμένοι άνθρωποι με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα ενδέχεται να εμφανίσουν ρίγος χωρίς πυρετό κατά την επίθεση των παθογόνων μικροοργανισμών.

Ορισμένοι παθογόνοι μικροοργανισμοί επιπροσθέτως, ενδέχεται να καταστείλουν την ικανότητα του σώματος να αυξάνει την θερμοκρασία του. Το ρίγος στις απλές λοιμώξεις και σε άτομα με καλό ανοσοποιητικό σύστημα συνήθως είναι ήπιο μικρής διάρκειας.

Το ρίγος σοβαράς μορφής αποτελεί δείκτη υψηλής φλεγμονώδους κινητοποίησης του σώματος σε λοιμώξεις που φαινομενικά δείχνουν ότι είναι ηπιότερου χαρακτήρα και χρήζει άμεσης ιατρικής εξέτασης.

Τι να τρώτε όταν είστε άρρωστοι: 8 τροφές που καταπολεμούν το κρυολόγημα και τη γρίπη

3. Διαταραχές θυρεοειδούς

Ο θυρεοειδής είναι ένας λειτουργικός αδένας που συντελεί στην ρύθμιση του μεταβολικού ρυθμού και την ομαλή θερμογένεση. Όταν δεν λειτουργεί σωστά μπορεί να προκαλέσει αυξημένη ευαισθησία στο κρύο, διαταραχές βάρους, τρέμουλο ή ρίγη.

Άλλα συμπτώματα από τον δυσλειτουργικό θυρεοειδή είναι:

  • ευθραυστότητα δέρματος, ονύχων, μαλλιών
  • διαταραχές κενώσεων
  • μυϊκή αδυναμία
  • κράμπες
  • μυϊκοί πόνοι
  • διαταραχές από την ψυχική σφαίρα όπως κατάθλιψη ,
  • προβλήματα μνήμης
  • ατονία
  • αίσθημα παλμών
  • διαταραχές πίεσης
  • βραδυκαρδία
  • λιποθυμία

Τα 8 λάθη που κάνετε όταν είστε άρρωστοι

4. Κακή διατροφή

Μπορεί να προκύψει και από νευρική ανορεξία ή κακή απορρόφηση θρεπτικών συστατικών λόγω υποκείμενης πάθησης (π.χ. κοιλιοκάκη) ή αυξημένες απώλειες λόγω υποκείμενης πάθησης (πχ. αυξημένη απώλεια σιδήρου με την έμμηνο ρύση λόγω ινομυωμάτων).

Όταν ο οργανισμός δεν έχει τις απαραίτητες για αυτόν θρεπτικές ουσίες δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά.

5. Yπογλυκαιμία

Η υπογλυκαιμία εμφανίζεται εάν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα γίνουν πολύ χαμηλά. Εάν έχετε διαβήτη, μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα κακής ρύθμισης σακχάρου. Ωστόσο υπάρχουν και νοσήματα που συνοδεύονται από υπογλυκαιμία χωρίς διαβήτη όπως είναι το ινσουλίνωμα.

Η υπογλυκαιμία απαιτεί άμεση θεραπεία για να επανέλθουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε υγιή επίπεδα.

6. Συναισθηματικό stress

Τα συναισθήματα που μπορεί να προκαλέσουν ρίγη περιλαμβάνουν φόβο ή άγχος ή υπερβολική χαρά ή συγκίνηση.

Πονόλαιμος: Ποια τρόφιμα δεν πρέπει να τρώμε όταν είμαστε άρρωστοι

7. Υπερκόπωση

Η πολύωρη προπόνηση ενδέχεται να προκαλέσει αλλαγές στη μεταβολική δραστηριότητα του σώματος. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ρίγη, ιδιαίτερα όταν η άσκηση πραγματοποιείται σε ακραίες θερμοκρασίες ή συνυπάρχει αφυδάτωση.

Άλλα συμπτώματα σωματικής υπερκόπωσης είναι οι μυϊκές κράμπες, η ζάλη, η ατονία, η ναυτία. Η πνευματική υπερκόπωση συνοδεύεται σπανιότερα από ρίγη ιδιαίτερα όταν ο ύπνος δεν είναι επαρκής και δεν υπάρχουν διατροφικές διαταραχές.

8. Oρμονικές διαταραχές, ιδιαίτερα στην γυναίκα

Χαρακτηριστικές είναι οι εξάψεις εμμηνόπαυσης με ρίγος και εφιδρώσεις λόγω απότομης πτώσης των οιστρογόνων του σώματος.

9. Φάρμακα συμπληρώματα διατροφής

Φάρμακα που χρησιμοποιούνται ευρέως όπως αντικαταθλιπτικά, αντιδιαβητικά φάρμακα, ορισμένα αντικαρκινικά φάρμακα ενδέχεται να προκαλέσουν ρίγος. Το ρίγος αποτελεί επίσης αντίδραση του οργανισμού που έχει εθιστεί σε ναρκωτικά και ουσίες κατά την απόσυρσή τους, όπως επί αλκοολισμού.

Σπανιότερες αιτίες ρίγους χωρίς πυρετό είναι:

Πώς να κοιμηθείτε καλύτερα όταν ταλαιπωρείστε από κρυολόγημα ή γρίπη – 5 βήματα

Η σωστή παθολογική εξέταση είναι αναγκαία για την ειδική αιτιολογική θεραπεία του ρίγους.

Όλο Υγεία

Το άρθρο συνοπτικά

  • Το ρίγος ως φυσιολογική ή παθολογική αντίδραση: Το ρίγος μπορεί να αποτελεί φυσιολογική απάντηση του οργανισμού σε χαμηλές θερμοκρασίες ή παθολογική εκδήλωση σε περιπτώσεις λοιμώξεων, διαταραχών του θυρεοειδούς και άλλων παθήσεων.
  • Αίτια ρίγους χωρίς πυρετό: Περιλαμβάνουν την έκθεση στο κρύο, λοιμώξεις χωρίς εμφανή πυρετό, θυρεοειδικές διαταραχές, κακή διατροφή, υπογλυκαιμία, έντονο στρες, υπερκόπωση και ορμονικές μεταβολές (ιδίως στις γυναίκες).
  • Φαρμακευτικές και παθολογικές επιδράσεις: Ορισμένα φάρμακα, συμπληρώματα ή ουσίες κατά την απόσυρσή τους μπορούν να προκαλέσουν ρίγος, ενώ πιο σπάνια αίτια περιλαμβάνουν αυτοάνοσα, νευρολογικά ή κακοήθη νοσήματα.
  • Ανάγκη ιατρικής αξιολόγησης: Η σωστή παθολογική εξέταση είναι απαραίτητη για τον εντοπισμό της υποκείμενης αιτίας και την κατάλληλη θεραπεία, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις επίμονου ή σοβαρού ρίγους.
Scroll to Top