Site icon Όλο Υγεία

Πυρετός: Πώς τον μετράμε σωστά με θερμόμετρο μασχάλης; Ποια είναι τα όρια για υποθερμία, δέκατα ή υψηλό πυρετό;

θερμόμετρο-πυρετός

Φωτογραφία: 123rf

H μασχαλιαία θερμοκρασία αποτελεί αδρό μέτρο της θερμοκρασίας του σώματος και μετράται με την χρήση κοινών φαρμακευτικών θερμομέτρων που χρησιμοποιούνται ευρέως για τον πυρετό.

Η θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος ελέγχεται από τον υποθάλαμο του εγκεφάλου στον οποίο βρίσκονται τα θερμορυθμιστικά κέντρα.

Τι να τρώτε όταν είστε άρρωστοι: 8 τροφές που καταπολεμούν το κρυολόγημα και τη γρίπη

Το θερμορυθμιστικό κέντρο στο φυσιολογικό άτομο, διατηρεί την θερμοκρασία του σώματος σταθερή, διότι εξισορροπεί τις διαταραχές θερμοκρασίας που μπορεί να προκύψουν από την μεταβολική δραστηριότητα του σώματος και την διακύμανση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος. Η ομοιοστατική αυτή λειτουργία του σώματος είναι πολύ σημαντική για την σωστή λειτουργία του.

Η μασχαλιαία οδός είναι ένας ελάχιστα επεμβατικός τρόπος μέτρησης της θερμοκρασίας και αποτελεί τυπική μέθοδο μέτρησης για το κοινό, ιδιαίτερα μάλιστα τους ηλικιωμένους πολίτες.

Ποια είναι τα όρια; Πότε έχω υποθερμία ή ψηλό πυρετό;

Οι συνήθεις θερμοκρασίες κυμαίνονται γενικώς από 35,6 έως 37,2 °C. Η φυσιολογική ημερήσια διακύμανση είναι 0.5-1 βαθμός Κελσίου με την θερμοκρασία να είναι χαμηλότερη κατά τις πρωινές ώρες.

Κατά τον δεκατικό ή τον υψηλό πυρετό, η θερμοκρασία τυπικά είναι άνω του 37,2 βαθμούς Κελσίου ενώ στην υποθερμία υπάρχει πτώση της θερμοκρασίας του σώματος κάτω από 35,5 βαθμούς Κελσίου.

Ωστόσο, η μασχαλιαία θερμοκρασία ποικίλλει μεταξύ των ανθρώπων ανάλογα με την δραστηριότητα του σώματος, την ηλικία, την άσκηση, την λιπώδη μάζα, την ροή αίματος του δέρματος, τον βασικό μεταβολικό ρυθμό, την λήψη φαρμάκων. Έτσι είναι σημαντικό να γνωρίζετε την προσωπική σας βασική θερμοκρασία, η οποία θα είναι και η βάση σύγκρισης για εσάς.

Για παράδειγμα, εάν έχετε σταθερά θερμοκρασία 0,5 °C μεγαλύτερη από την προσωπική κανονική σας θερμοκρασία έχετε πυρετό ακόμη και εάν η μέτρηση δεν ευρίσκεται εντός των τυπικών ορίων του πυρετού που εκτέθηκαν ανωτέρω.

Κρυολόγημα και γρίπη: Το παγωμένο τρόφιμο που προτείνουν οι ειδικοί όταν είστε άρρωστοι

Πώς θα μετρήσετε σωστά τη θερμοκρασία της μασχάλης:

Συνάχι: Πόσες ημέρες κρατάει και πώς θα το αντιμετωπίσετε

Προσοχή στις ιατρικές οδηγίες – Πότε πηγαίνουμε στον γιατρό;

Είναι σημαντικό να μετράτε την θερμοκρασία σας ενώ δεν ευρίσκεστε υπό την επήρεια αντιπυρετικών χαπιών. Συνήθη φάρμακα, με αντιπυρετική δράση είναι μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα και κορτικοειδή.

Εφόσον ο πυρετός σας δεν υπερβαίνει τους 38,5 βαθμούς Κελσίου στη μασχάλη σας και δεν έχετε ανυπόφορα συμπτώματα μην σπεύσετε να πάρετε αντιπυρετικά. Ο πυρετός ασκεί δυσμενή επίδραση στην ανάπτυξη βακτηρίων και ιών και ενισχύει τις ανοσολογικές διεργασίες, συμπεριλαμβανομένης της δραστηριότητας της ιντερλευκίνης-1 των λευκών αιμοσφαιρίων, της ιντερφερόνης.

Πότε μπορείτε να επιστρέψετε στην άσκηση μετά από το κρυολόγημα; Ο λαιμός σας θα το δείξει

Οι έγκυες, οι θηλάζουσες, τα παιδιά και οι έφηβοι δεν πρέπει να λαμβάνουν ως αντιπυρετικό την ασπιρίνη για τον έλεγχο του πυρετού, για να αποφευχθεί ένα σπάνιο και επικίνδυνο σύνδρομο, το σύνδρομο REYE.

Όλο Υγεία

Exit mobile version