Η εξωτερική εμφάνιση δεν επηρεάζεται και επηρεάζει μόνο με ποικίλους τρόπους την ψυχική σφαίρα, αλλά αποτελεί και δείκτη σωματικής υγείας καθρεφτίζοντας παθολογικά προβλήματα.
Τα 5 λάθη του Πάσχα που προκαλούν προβλήματα υγείας – Πώς να τα αποφύγετε
Πώς η εξωτερική μας εμφάνιση «μιλάει» για την υγεία μας
Εξωτερικά παθολογικά σημεία εμφανή στο οικογενειακό, φιλικό ή επαγγελματικό περιβάλλον είναι:
Η σταθερή παχυσαρκία ή απίσχναση ανεξαρτήτως αιτιολογίας και οι ανεξήγητες αλλαγές στο σωματικό βάρος
Η ιατρική χρησιμοποιεί σήμερα ένα ειδικό δείκτη, τον δείκτη μάζας σώματος ΒΜΙ, ο οποίος ισούται με το βάρος δια του τετραγώνου του ύψους.
- Κάτω του 18,5 είναι γενικά πολύ χαμηλός
- ΒΜΙ=18,5-24,9, είναι γενικά φυσιολογικό
- ΒΜΙ=25-29 χαρακτηρίζει τα υπέρβαρα άτομα και πάνω από τριάντα τα παχύσαρκα άτομα
Τα πιο κοινά αίτια της παχυσαρκίας ή της απίσχνασης είναι η αυξημένη ή μειωμένη πρόσληψη θερμίδων. Ανεξαρτήτως αιτιολογίας, η παχυσαρκία, όταν εγκαθίσταται μόνιμα σε ένα οργανισμό, οδηγεί σε σοβαρές επιπλοκές και ποικίλες σιωπηλές μεταβολικές διαταραχές, όπως αύξηση χοληστερόλης, σακχάρου, ουρικού οξέως, τριγλυκεριδίων. Σε βάθος χρόνου νοσήματα χωρίς συμπτώματα στα αρχικά στάδια, όπως ο διαβήτης, η υπέρταση, η υπερχοληστερολαιμία, τα εμφράγματα, οι παθήσεις σπονδυλικής στήλης, ενδέχεται να εμφανιστούν. Ο παχύσαρκος είναι σε ομάδα υψηλού κινδύνου για καρκινώματα όπως εντέρου και μαστού.
5 παθολογικά προβλήματα που προκαλούν οι δίαιτες express
Στον αντίποδα η απίσχναση, που μπορεί να είναι αποτέλεσμα νευρογενούς ανορεξίας ή άλλου παράγοντα συνδέεται με:
- ελλείψεις ζωτικών για το σώμα ουσιών
- ελαττωμένη λειτουργία όλων των οργάνων
- δυσανεξία στο ψύχος
- δυσκοιλιότητα
- αναστολή της εμμήνου ρήσεως
- τριχόπτωση
- διόγκωση σιελογόνων αδένων
- οστικά άλγη
- οίδημα
- κυάνωση δακτύλων
Οι αλλαγές στο σωματικό βάρος που δεν έχουν ως αιτία τη συνειδητή μείωση ή αύξηση θερμίδων λόγω αντίστοιχων προγραμμάτων δίαιτας, είναι δηλαδή ανεξήγητες για τον κοινό άνθρωπο που τις παρατηρεί, χρήζουν ιατρικής διερευνήσεως για να αποκλειστούν:
- ορμονικά νοσήματα
- τροφικές διαταραχές
- νοσήματα δυσαπορρόφησης
- φλεγμονές
- εγκεφαλικά νοσήματα
- μεταβολικά νοσήματα
- ψυχιατρικά νοσήματα
- καρκινώματα
Ποια προβλήματα στον λαιμό αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό
Οι αλλοιώσεις του χρώματος του δέρματος
Χαρακτηριστικός εκπρόσωπος οργανικών παθήσεων που προκαλούν ασυνήθιστη κιτρινίλα είναι ο ίκτερος που προέρχεται από την αύξηση χολερυθρίνης στο σώμα.
Χαρακτηριστικός εκπρόσωπος οργανικών παθήσεων που προκαλούν ασυνήθιστη ωχρότητα είναι η αναιμία. Στην περίπτωση αυτή η μείωση των ερυθρών αιμοσφαιρίων του αίματος, προκαλεί ελάττωση του ροδαλού χρώματος και ωχρότητα.
Αλλαγές στο σύνηθες χρώμα του δέρματος ενδέχεται να προκαλέσουν επίσης η κακή κυκλοφορία αίματος, το stress, η αϋπνία, η κούραση, ψυχιατρικά σύνδρομα, η έκθεση σε ψύχος, η έκθεση στον ήλιο, παράγοντες διατροφής, τα ηπατικά νοσήματα, η νεφρική ανεπάρκεια, οι ορμονικές διαταραχές, οι φλεγμονές, ορισμένα μεταβολικά νοσήματα, νοσήματα δυσαπορρόφησης, εξανθηματικά νοσήματα.
Δυσκοιλιότητα: Τι άλλα προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει -Τρόποι αντιμετώπισης
Εξογκώματα και πρηξίματα δέρματος
Στο οίδημα υπάρχει διάχυτο ή εντοπισμένο πρήξιμο. Μπορεί να αντανακλά κατακράτηση υγρών οφειλόμενη σε μια ποικιλία παθολογικών παραγόντων, τοπική στάση υγρών λόγω παρακώλυσης κυκλοφορίας ή διαταραχή στη σύσταση των ιστών. Χαρακτηριστικές κατηγορίες νοσημάτων που προκαλούν οίδημα είναι:
- Tα καρδιακά νοσήματα
- Νεφρικά νοσήματα
- Ηπατικά νοσήματα
- Νοσήματα λεμφαδένων
- Φλεβικά νοσήματα
- Φλεγμονές
- Ορμονικά νοσήματα
Ενίοτε το τοπικό πρήξιμο που παρατηρεί κάποιος στην εξωτερική εμφάνιση του δέρματος, μπορεί να μην είναι αληθές οίδημα, αλλά να οφείλεται σε ψηλαφητό υποκείμενο μόρφωμα, όπως λιπώματα ή όγκοι.
Αλλοιώσεις νυχιών
Εύθραυστα νύχια μπορεί να υποδηλώνουν διατροφικές ελλείψεις, αφυδάτωση ή ορμονικά προβλήματα. Τα νύχια που αλλάζουν σχήμα ή παρουσιάζουν πάχυνση, ενδέχεται να υποκρύπτουν καρκινώματα, παθήσεις συνδετικού ιστού ή παθήσεις πνεύμονα ή καρδιάς. Ακόμη μπορεί να δείχνουν μυκητιάσεις, φλεγμονές, νεφρικά, ηπατικά προβλήματα, κακή κυκλοφορία αίματος, καρδιακή ανεπάρκεια, πνευμονικά νοσήματα, το κάπνισμα, διατροφικές ελλείψεις προκαλούν αλλοιώσεις χρώματος.
Η τριχόπτωση
Η ύπαρξη φυσιολογικής ποσότητας και στιλπνότητας του τριχωτού της κεφαλής, οφείλεται στην ύπαρξη σωστής αναλογίας των τριχών αναγεννητικής φάσης- φάσης telogen, στην επάρκεια αναγεννητικών ριζών και στην καλή δομή της τρίχας.
Η ισορροπία αυτή συχνά διαταράσσεται από το stress και παθολογικούς παράγοντες που οφείλονται στην διατροφή, σε διαταραχή ορμονών, σε τοπικά νοσήματα, σε φάρμακα, σε ψυχολογικούς παράγοντες, σε επιθετικούς κοσμητικούς χειρισμούς, σε κακή κληρονομικότητα, σε συστηματικά νοσήματα όπως αναιμία, φλεγμονές, τροφικές διαταραχές, νοσήματα δυσαπορρόφησης, αυτοάνοσα νοσήματα, ορμονικά νοσήματα, μεταβολικά νοσήματα.