Ουρικό οξύ: Πώς συνδέεται με την παχυσαρκία και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας – Τι δεν πρέπει να κάνετε

περιττά κιλά, ουρικό οξύ

Το ουρικό οξύ είναι μια χημική ουσία που παράγεται στον οργανισμό από την διάσπαση των πουρινών. Οι πουρίνες αθροίζονται στο σώμα λόγω της ενδογενούς σύνθεσης των πουρινών ανεξάρτητα από τη διατροφή και της εξωγενούς πρόσληψης μέσω τροφών, όπως υπερκατανάλωση αλκοόλ και κρέατος.

Τα περιττά κιλά και τα αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέος είναι συχνά αλληλένδετα προβλήματα υγείας που μπορεί να επιδεινώσουν τους κινδύνους για την υγεία.

Βασικοί μηχανισμοί με τους οποίους το αυξημένο ουρικό οξύ συνδέεται με τα περιττά κιλά:

  • Όταν είστε υπέρβαροι, το σώμα σας τείνει να παράγει περισσότερο ουρικό οξύ και τα νεφρά σας μπορεί να δυσκολεύονται να το αποβάλλουν αποτελεσματικά. Ως αποτέλεσμα, τα επίπεδα ουρικού οξέος μπορεί να αυξηθούν.
  • Αντίσταση στην ινσουλίνη, μεταβολικό σύνδρομο.

Πώς το ουρικό οξύ συνδέεται με την παχυσαρκία

Όταν ο λιπώδης ιστός σας υπερβεί ένα κρίσιμο επίπεδο, ο οργανισμός  παράγει υπερβολική ποσότητα ινσουλίνης και αυξητικού παράγοντα -1 (IGF-1) με αποτέλεσμα την διατάραξη του μεταβολισμού.

Το λιποκύτταρο με βάση τις έρευνες που έχουμε αναδύεται ολοένα και περισσότερο ως ένα σύνθετο και μεταβολικά ενεργό κύτταρο.  Ο λιπώδης ιστός παράγει υπερβολικές ποσότητες οιστρογόνων, που διαταράσσουν την ορμονική ισορροπία, φλεγμονωδών ουσιών και τοξικών παραγόντων.

Ως αποτέλεσμα παρά την αυξημένη ποσότητα ινσουλίνης που κυκλοφορεί στο αίμα του, ο παχύσαρκος δεν μπορεί να επεξεργαστεί σωστά την ινσουλίνη και αναπτύσσει ινσουλινοαντίσταση.

Το σάκχαρο, η χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια, η αρτηριακή πίεση, το ουρικό οξύ είναι παράμετροι του μεταβολισμού που συχνά διαταράσσονται. Η αντίσταση στην ινσουλίνη μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη παραγωγή ουρικού οξέος στο σώμα και σε μειωμένη απέκκριση ουρικού οξέος από τα νεφρά, συμβάλλοντας στην υπερουριχαιμία.

Εάν είστε γυναίκα και η περιφέρεια μέσης σας είναι πάνω από 87cm και εάν είστε άντρας και η περιφέρεια μέσης σας είναι πάνω από 101 cm, η πιθανότητά σας να πάσχετε από γενικευμένη διαταραχή του μεταβολισμού είναι αυξημένη.

Πώς θα μετρήσετε την περιφέρεια μέση σας:

Παίρνετε μεζούρα ραπτικής. Βγάλτε τα παπούτσια σας και σταθείτε ξυπόλυτοι με γυμνή κοιλιά. Χαλαρώστε και εκπνεύστε. Μετρήστε τη μέση σας στο επίπεδο του ομφαλού. Βεβαιωθείτε ότι η μεζούρα είναι παράλληλη προς το έδαφος.

Αρθροπάθεια

Η υπερουριχαιμία μπορεί να οδηγήσει στο σχηματισμό κρυστάλλων ουρικού άλατος στις αρθρώσεις, οι οποίοι μπορεί να προκαλέσουν ουρική αρθρίτιδα, μια μορφή αρθρίτιδας που χαρακτηρίζεται από ξαφνικές, έντονες κρίσεις πόνου, ερυθρότητας και ευαισθησίας στις αρθρώσεις, που συχνά εντοπίζονται στα κάτω άκρα.

Οι κρίσεις συχνά είναι πιο επώδυνες σε υπέρβαρους, λόγω της φθοράς που έχει υποστεί ο χόνδρος της άρθρωσης από τη μηχανική καταπόνηση, την οποία έχουν προκαλέσει τα περιττά κιλά.

Εξάλλου, η  παχυσαρκία σχετίζεται με χρόνια φλεγμονή χαμηλού βαθμού σε όλο το σώμα, που μπορεί να επιδεινώσει τις φλεγμονώδεις διεργασίες στην αρθρίτιδα ενώ οι μεταβολικές διαταραχές στον οργανισμό του παχύσαρκου συνδέονται με την ανάπτυξη εκφυλιστικών αλλοιώσεων  στην άρθρωση.

Τα υπέρβαρα άτομα επίσης συχνά είναι λιγότερο σωματικά δραστήρια λόγω δυσφορίας ή δυσκολίας στην κίνηση. Η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας επιδεινώνει την δυσκαμψία και τον πόνο στις αρθρώσεις.

Καρδιοεγκεφαλικά επεισόδια

Τόσο η παχυσαρκία όσο και η υπερουριχαιμία είναι ανεξάρτητοι παράγοντες κινδύνου για καρδιοεγκεφαλικά επεισόδια.

Δίαιτες με ταχεία απίσχναση και ανάκτηση βάρους

Οι δίαιτες ταχείας απώλειας βάρους είναι συχνές στους υπέρβαρους. Παρά το γεγονός ότι στην υπερουριχαιμία συνιστάται η ελάττωση του περιττού βάρους, κατά την ταχεία μεταβολή βάρους συχνά αυξάνει το ουρικό οξύ λόγω απελευθέρωσης μεγάλων ποσοτήτων πουρινών. Πρέπει να αποφεύγονται η ταχεία απώλεια βάρους και οι δίαιτες «γιο-γιο». Θέστε ρεαλιστικούς στόχους και προσεγγίστε τους σταδιακά.

Οι υπέρβαροι με υπερουριχαιμία πρέπει να φροντίζουν για την επαρκή τους ενυδάτωση διότι η καλή ενυδάτωση προσφέρει στα νεφρά την απαιτούμενη ποσότητα υγρών για να γίνει καλή διήθηση και διάλυση του ουρικού οξέος και επιπροσθέτως  δίνεται η δυνατότητα της καλής έκπλυσης των ουροφόρων οδών ώστε να μη σχηματιστούν κρύσταλλοι και λίθοι ουρικού οξέος.

Προσοχή, ωστόσο, διότι εάν υπάρχει νεφρική βλάβη, η υπερπροσφορά υγρών μπορεί να οδηγήσει σε κατακράτηση υγρών, οίδημα, κυκλοφορική ανεπάρκεια, επιβάρυνση νεφρικής λειτουργίας και αύξηση ουρικού οξέος.

Κατά τη διάρκεια της σωστής παθολογικής εξέτασης πρέπει να διερευνηθούν τα αίτια του υπερβολικού βάρους, τα νοσήματα που έχει προκαλέσει στον οργανισμό, να γίνει ακριβής αποτίμηση των σχετικών κινδύνων, να διερευνηθούν, εάν υπάρχουν, τυχόν βλάβες από το υψηλό ουρικό οξύ, οι οποίες δεν έχουν εμφανή συμπτώματα και να χορηγηθεί αποτελεσματική θεραπεία.

Όλο Υγεία

Scroll to Top