Το χρώμα και η οσμή στα ούρα σας μπορούν να δώσουν σημαντικές πληροφορίες για την υγεία σας. Από την ενυδάτωση μέχρι πιθανά προβλήματα στα νεφρά, κάθε αλλαγή μπορεί να έχει σημασία.
Τα νεφρά αποτελούν όργανα που έχουν ζωτικό ρόλο στο ανθρώπινο σώμα. Ευρίσκονται αριστερά και δεξιά της σπονδυλικής στήλης στο χαμηλότερο επίπεδο του θωρακικού κλωβού. Τα νεφρά παράγουν ουσίες που ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση, την ερυθροποιητίνη, την ενεργό βιταμίνη D και άλλες ουσίες που επηρεάζουν τη λειτουργία άλλων οργάνων.
Πότε η μεταλλική γεύση στο στόμα μπορεί να είναι σύμπτωμα βλάβης στα νεφρά
Ωστόσο η πιο εμφανής λειτουργία τους είναι η παραγωγή των ούρων: Η απαλλαγή του σώματος από τις άχρηστες ουσίες όπως της ουρίας και της κρεατινίνης γίνεται με τα ούρα, στα οποία, ευρίσκονται διαλυμένα προϊόντα του μεταβολισμού.
Ο ρόλος των νεφρών στη συνολική υγεία
Με την παραγωγή των ούρων, τα νεφρά λειτουργούν ως φυσικό φίλτρο, το οποίο φιλτράρει και αποβάλλει την περίσσεια υγρού, τοξίνες και βλαπτικές για τον οργανισμό ουσίες ώστε να επιτευχθεί η ομαλή λειτουργία όλων των συστημάτων του σώματος.
Κάθε νεφρός αποτελείται από λειτουργικές μονάδες που ονομάζονται νεφρώνες, οι οποίες φέρουν μονάδες φιλτραρίσματος μικροσκοπικών αιμοφόρων αγγείων που συνδέονται με σωληνάρια.
Τα ούρα αποτελούν εκτός από δείκτη καλής νεφρικής λειτουργίας και σημαντικό δείκτη της μεταβολικής κατάστασης του οργανισμού. Αυτό είχε γίνει αντιληπτό από την αρχαιότητα: Στην εποχή του Ιπποκράτη, η μορφή, η συχνότητα, η όψη και η οσμή των ούρων ήταν βασικές παράμετροι στην αξιολόγηση των ασθενών.
Δεν είναι τυχαίο ότι η γενική ούρων όταν γίνεται σωστά και αξιολογείται από τον πεπειραμένο με κλινική εμπειρία παθολόγο, έχει αποκληθεί η βιοψία του φτωχού. Σήμερα με αναλύσεις ούρων, χαρτογραφούμε αδρά τον ανθρώπινο οργανισμό. Βλέπουμε δηλαδή εάν στον οργανισμό αθροίζεται υπερβολικό σάκχαρο, που αποβάλλεται με τα ούρα ή υπερβολικό ουρικό οξύ ή ασβέστιο.
Με ειδικές εξετάσεις μπορούμε να μετρήσουμε και άλλους τοξικούς παράγοντες που μπορεί να έχει εκτεθεί ο οργανισμός όπως μέταλλα κ.λπ.
Το λάθος που κάνουν οι γυναίκες όταν χρησιμοποιούν δημόσιες τουαλέτες – Ο σωστός τρόπος ούρησης
Πώς μοιάζουν τα φυσιολογικά ούρα;
Υπό φυσιολογικές συνθήκες το ούρο είναι διαυγές, χωρίς αίμα, σάκχαρο, λεύκωμα, δυσάρεστη οσμή και είναι στείρο μικροβίων.
Αυτό οφείλεται τόσο στις ιδιότητες του φυσιολογικού αίματος, όσο και στην ιδιαίτερη κατασκευή του νεφρικού ηθμού, ο οποίος ενώ καθαρίζει το αίμα, δεν του επιτρέπει να περάσει, ως έχει, στο ούρο.
Τι είναι οι κρύσταλλοι στα ούρα
Πρόκειται για δομές που στο μικροσκόπιο έχουν την εμφάνιση κρυστάλλων και ενίοτε ανιχνεύονται στα ούρα. Παρά το γεγονός ότι μικρή ποσότητα κρυστάλλων ενδέχεται να εντοπιστεί και σε φυσιολογικά ούρα, όταν είναι αυξημένοι μπορεί να σηματοδοτούν:
- αυξημένο κίνδυνο κολικού νεφρού
- νεφρική δυσλειτουργία
- μεταβολική δυσλειτουργία
- λοίμωξη
- κίνδυνο αφυδάτωσης
Σάκχαρο στα ούρα: Τί μπορεί να σημαίνει για την υγεία σας
Αφθονία κρυστάλλων εκκρίνεται σε περιπτώσεις λιθιάσεων του ουροποιητικού συστήματος. Στις συνθήκες αυτές οι κρύσταλλοι συσσωματώνονται σε λίθους προκαλώντας πόνους στα νεφρά, στην κοιλιά και στη μέση (κολικός νεφρού), κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει νεφρική βλάβη.
Οι συνήθεις τύποι κρυστάλλων στα ούρα περιλαμβάνουν:
- Κρύσταλλους ουρικού οξέος: Αυτοί μπορεί να σχηματιστούν όταν υπάρχει πολύ ουρικό οξύ στα ούρα, το οποίο μπορεί να είναι αποτέλεσμα καταστάσεων όπως η ουρική αρθρίτιδα.
- Κρύσταλλους στρουβίτη: Συχνά συνδέονται με λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος που προκαλούνται από βακτήρια που παράγουν αμμωνία.
- Κρύσταλλους οξαλικού ασβεστίου: Αυτοί είναι ο πιο κοινός τύπος κρυστάλλων που βρίσκονται στα ούρα. Συχνά σχετίζονται με πέτρες στα νεφρά.
- Κρύσταλλους κυστίνης: Είναι σπάνιοι και εμφανίζονται συνήθως σε άτομα με κυστινουρία, μια γενετική διαταραχή που προκαλεί την υπερβολική έκκριση κυστίνης στα ούρα.
- Φωσφορικούς κρύσταλλους: Συχνά σχετίζονται με λοιμώξεις ή ορισμένες μεταβολικές καταστάσεις.
Τα ευρήματα από τη σωστή ιατρική εξέταση του ασθενούς έχουν κομβικό ρόλο στην εξατομικευμένη αξιολόγηση.
Καρκίνος του νεφρού: Πρωτοποριακό εξατομικευμένο εμβόλιο δίνει ελπίδα στους ασθενείς
Πως γίνεται σωστά η λήψη των ούρων
Τα ούρα συλλέγονται σε ειδικό αποστειρωμένο δοχείο. Το άτομο ουρεί πρώτα στην τουαλέτα και στην συνέχεια, ενώ ουρεί, συλλέγει μέρος από τα ούρα στο ειδικό αποστειρωμένο δοχείο, το οποίο παρεμβάλλεται ακριβώς στην θέση της τροχιάς του ούρου, χωρίς να διακοπεί η ούρηση και πριν ολοκληρωθεί.
Το δείγμα αποστέλλεται άμεσα προς εξέταση και διερευνάται προσεκτικά για την παρουσία στοιχείων όπως αίματος, αιμοσφαιρίνης, πρωτεϊνών, λευκών αιμοσφαιρίων, κυλίνδρων, κρυστάλλων, βλέννας, μικροοργανισμών. Το αποτέλεσμα αξιολογείται τελικώς σφαιρικά από τον παθολόγο.