Site icon Όλο Υγεία

Λεμφοίδημα: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Λεμφοίδημα: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Source: 123rf.com

Λεμφοίδημα ονομάζεται το οίδημα (πρήξιμο) που παρουσιάζεται στο λεμφικό σύστημα, το οποίο αποτελείται από τα λεμφαγγεία και τους λεμφαδένες.

Το αίμα μας κινείται μέσα σε τρία συστήματα, στις αρτηρίες, στις φλέβες και στα λεμφαγγεία. Φεύγει από την καρδιά μας, κατευθύνεται στο χέρι μας με τις αρτηρίες και πρέπει οπωσδήποτε να γυρίσει πίσω, μέσα από δύο συστήματα: τις φλέβες και τα λεμφαγγεία.

Αν χρειαστεί να γίνει αφαίρεση κάποιων λεμφαδένων, είτε λόγω μαστεκτομής είτε προβλήματος με τον προστάτη κ.ά., τότε διαταράσσεται η «λεωφόρος» της επιστροφής και αντί το αίμα να γυρίσει στην καρδιά, γυρνάει προς τα πίσω και αρχίζει να πρήζεται το πόδι, το χέρι, η γεννητική περιοχή, ο λαιμός ή ο τράχηλος.

Αυτό το πρήξιμο λέγεται λεμφοίδημα, το οποίο οδηγεί σε κακή ποιότητα ζωής, πολλές επιπλοκές, ενώ ενδέχεται να οδηγήσει και σε κατάθλιψη.

Για ποιον λόγο προκαλείται κατάθλιψη στους ασθενείς

Η πάθηση αυτή οδηγεί σε κατάθλιψη γιατί αφορά άμεσα και το αισθητικό κομμάτι του πάσχοντος, επηρεάζοντας σοβαρά την κοινωνική και προσωπική ζωή των ασθενών, καθώς ορισμένα από τα σημεία του σώματος που προαναφέρθηκαν είναι πρησμένα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται αισθήματα ντροπής ή ενοχής στους πάσχοντες.

Πώς γίνεται η διάγνωση για το λεμφοίδημα

Καταρχάς, ο εξειδικευμένος λεμφολόγος πρέπει να προβεί σε κλινική εξέταση του ασθενούς του, στη συνέχεια να ζητήσει ειδικές εργαστηριακές εξετάσεις και ειδικές απεικονιστικές εξετάσεις, με κυριότερη απ’ όλες τη μαγνητική λεμφογραφία..

Εδώ, αξίζει να σημειώσουμε ότι, επειδή η πάθηση εμφανίζεται και σε παιδιά και σε βρέφη, στο αρμόδιο Κέντρο του Θεραπευτηρίου μας έχουμε τη δυνατότητα ολοκληρωμένου γενετικού ελέγχου στα παιδιά, προκειμένου να δούμε από πού εμφανίστηκε το λεμφοίδημα τους και ποια είναι η καλύτερη θεραπευτική προσέγγιση για την αντιμετώπισή του.

Όλο Υγεία

Exit mobile version