Καθώς η περιβαλλοντική θερμοκρασία ελαττώνεται ποικίλοι αναπνευστικοί ιοί επιτίθενται με δριμύτητα. Ο ιός της γρίπης και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός είναι ιοί που απασχολούν ιδιαίτερα.
Η εξάπλωση ευνοείται από το συνωστισμό, τις σύγχρονες εργασιακές συνθήκες που χαρακτηρίζονται από εργασία σε κλειστούς χώρους, τις κοινωνικές συναναστροφές. Τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί αποτελούν ιδανικό περιβάλλον πολλαπλασιασμού και διασποράς των ιών.
Ποιες σοβαρές λοιμώξεις συνδέονται με τον κίνδυνο άνοιας – Πώς θα προστατευθείτε
Γρίπη: Τι είναι και πώς εμφανίζεται
Υπάρχουν τρείς τύποι ιού γρίπης ο Α, ο Β και ο C. Στην τυπική της μορφή η γρίπη χαρακτηρίζεται από αιφνίδια έναρξη πυρετού, πόνους στους μύες, πονοκέφαλο, βήχα, πρήξιμο αδένων, ρίγη, κακουχία.
Ο πυρετός εμφανίζει ταχεία άνοδο κατά το πρώτο 24ωρο και πέφτει βαθμιαία σε διάστημα δύο – τριών ημερών, αν και περιστασιακά διαρκεί επί μία εβδομάδα. Στις άτυπες μορφές της η γρίπη μπορεί να εκδηλωθεί ως μπούκωμα ή συνάχι. Η νόσος γενικά λύεται εντός δύο με πέντε ημερών. Η απάντηση του οργανισμού γίνεται με πολλούς τρόπους, όπως παραγωγή αντισωμάτων και ιντερφερονών, κινητοποίηση σπλήνα και λεμφοκυττάρων.
Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός: Τι είναι και πώς εμφανίζεται
Ο RSV είναι ιός που προσβάλλει τους πνεύμονες και τους αεραγωγούς, προκαλώντας συχνά συμπτώματα παρόμοια με αυτού του κρυολογήματος. Τα περισσότερα παιδιά και ενήλικες αναρρώνουν σε μία έως δύο εβδομάδες. Παρά ταύτα η ασθένεια μπορεί να εξελιχθεί ταχέως σε 1-2 ημέρες και να επεκταθεί στο αναπνευστικό σύστημα προκαλώντας βήχα, συριγμό, ανορεξία, δύσπνοια, ασθματική κρίση.
Ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) είναι η κύρια αιτία λοιμώξεων του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος σε βρέφη και μικρά παιδιά, αλλά ευαίσθητοι ενήλικοι ενδέχεται να προσβληθούν επίσης με σοβαρά συμπτώματα.
Το μαύρο-μωβ σιρόπι που μειώνει τα συμπτώματα της γρίπης και προστατεύει εγκέφαλο και ανοσοποιητικό
Ποιοι είναι οι τρόποι μετάδοσης
Η μετάδοση γίνεται μετά από ενοφθαλμισμό του ιού στο αναπνευστικό σύστημα, με τον βήχα, τον πταρμό, αλλά και με μολυσμένα αντικείμενα. Σοβαρές επιπλοκές ενδέχεται να προκαλέσουν και οι δύο ιοί όπως ωτίτιδα, μικροβιακές επιμολύνσεις, αναπνευστική ανεπάρκεια. Ομάδες υψηλού κινδύνου είναι ασθενείς με αναπνευστικά νοσήματα, τα βρέφη, οι ηλικιωμένοι, ασθενείς με σοβαρή εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Ποια είναι τα μέτρα πρόληψης που μπορούμε να πάρουμε;
- Να πλένετε συχνά τα χέρια σας. Βεβαιωθείτε ότι οι πάγκοι κουζίνας και μπάνιου, πόμολα, κοινόχρηστα αντικείμενα είναι καθαρά. Πατάξτε άμεσα τα χρησιμοποιημένα χαρτομάντιλα.
- Να αποφεύγετε τη στενή επαφή με πάσχοντες.
- Να αποφεύγετε να αγγίζετε τα μάτια την μύτη και το στόμα σας που αποτελούν τις κύριες πρώτες θέσεις εποικισμού.
- Να αποφεύγετε χώρους με συνωστισμό.
- Να φροντίζετε για την συχνή ανανέωση του αέρα στους χώρους όπου ευρίσκεστε.
- Τα άτομα με συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού πρέπει να καλύπτουν την μύτη και το στόμα κατά την διάρκεια του βήχα ή του πταρμού με καθαρά χαρτομάντιλα μιας χρήσεως τα οποία πρέπει να πετάνε αμέσως μετά και να πλένουν τα χέρια τους.
Κρυολόγημα: Το συστατικό που πρέπει να προσθέσετε στο τσάι για να αναρρώσετε γρήγορα
Πώς ενδυναμώνουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα;
- Η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή είναι το διατροφικό μοντέλο που συνιστάται.
- Δεν συνιστώνται μονομερή διατροφικά μοντέλα, υπερθερμιδικές ή υποθερμιδικές δίαιτες, διατροφή με fast food και απότομες μεταβολές βάρους. Συνηθίστε να μαγειρεύετε το φαγητό σας, αποφύγετε τις οθόνες κατά την διάρκεια του γεύματος, δώστε χρόνο στο γεύμα ώστε να μασήσετε επαρκώς την τροφή σας και μην εγκαταλείπετε τη συνήθεια του οικογενειακού γεύματος: Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που φροντίζουν να βρουν χρόνο για να φάνε απερίσπαστοι σπιτικό φαγητό από κοινού με την οικογένεια, μακριά από οθόνες, έχουν καλύτερο ανοσοποιητικό σύστημα.
- Να απέχετε από το κάπνισμα.
- Φροντίστε για την ποιοτική και ποσοτική επάρκεια του ύπνου σας.
- Να αποφεύγετε την καθιστική ζωή.
- Εάν πάσχετε από χρόνιο νόσημα, πρέπει να ακολουθείτε με σχολαστικότητα τα διατροφικά προγράμματα που συνάδουν με την πάθησή σας.
- Εάν είστε αμιγώς χορτοφάγος, πρέπει να ελέγχετε οπωσδήποτε βιταμίνη Β12, σίδηρο, ενώ η πρωτεϊνική σας επάρκεια πρέπει να αξιολογείται σε περιοδική βάση.
- Εάν είστε ηλικιωμένος ή εξασθενημένος ή δεν διατρέφεστε σωστά, ενδέχεται να χρειαστείτε ενισχυτικά συμπληρώματα.
- Προληπτικοί εμβολιασμοί για γρίπη και αναπνευστικό συγκυτιακό ιό εφαρμόζονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου.