Η Αθήνα αιχμάλωτη των ντεσιμπέλ – Πώς η ηχορύπανση μπορεί να επηρεάσει σωματική και ψυχική υγεία

ηχορύπανση

Η ηχορύπανση αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο περιβαλλοντικό παράγοντα πρόκλησης ασθενειών μετά την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Υψηλά επίπεδα θορύβου – Με ποιες παρενέργειες συνδέονται

Η εκτεταμένη έκθεση σε υψηλά επίπεδα θορύβου συνδέεται με:

Οι επιπτώσεις είναι ακόμα πιο έντονες για όσους πάσχουν ήδη από χρόνια νοσήματα.

Παράλληλα, ο έντονος και συνεχής περιβαλλοντικός θόρυβος επηρεάζει τις γνωστικές λειτουργίες των παιδιών, δυσχεραίνοντας τις μαθησιακές τους ικανότητες και τη δυνατότητά τους να συγκεντρωθούν.

Έρευνα στην Αθήνα το 2018 έδειξε ότι το 52% του πληθυσμού εκτέθηκε σε θόρυβο 65-70 ντεσιμπέλ κατά τη διάρκεια της ημέρας και το 30% σε θόρυβο άνω των 70-75 ντεσιμπέλ. Κατά τη διάρκεια της νύχτας το 49% του πληθυσμού εκτέθηκε σε θόρυβο 60-65 ντεσιμπέλ και το 3,2% σε 70-75 ντεσιμπέλ.

Τα ντεσιμπέλ της Αθήνας και η απόγνωση

Το ηχητικό σκηνικό της καθημερινότητάς μας στις περισσότερες γειτονιές της Αθήνας, μπορεί εύκολα να οδηγήσει έναν πολίτη σε απόγνωση, με την κατάσταση να επιβαρύνεται και τις νυχτερινές ώρες με την δυνατή μουσική των καφέ και μπαρ, καθώς και τις φωνές των θαμώνων.

Η ηχορύπανση της Αθήνας αποτελεί ένα διαρκές πρόβλημα με το οποίο οι κάτοικοί της έρχονται αντιμέτωποι σε καθημερινή βάση, ωστόσο, όπως προέκυψε από την πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, η χώρα μας δεν έχει καταθέσει, ως όφειλε βάσει της οδηγίας 2002/49/ΕΚ, στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) στοιχεία για τη χαρτογράφηση των επιπέδων θορύβου εδώ και μια δεκαετία, ενώ όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποχρεούνται από το 2002 να υποβάλλουν κάθε πέντε χρόνια στον ΕΟΠ στρατηγικούς χάρτες ηχορύπανσης.

Ο θόρυβος χρησιμοποιείται και για τον ύπνο

Το 18% των Αμερικανών χρησιμοποιεί συσκευές ή εφαρμογές λευκού θορύβου, ενώ σχεδόν οι μισοί χρησιμοποιούν ανεμιστήρα τη νύχτα, ή μια γεννήτρια ήχου στην κρεβατοκάμαρα και ακουστικά ύπνου που στέλνουν λευκό θόρυβο στα αφτιά.

Ο όρος «λευκός θόρυβος» χρησιμοποιείται συνήθως για να περιγράψει ηχητικά υπόβαθρα διαφόρων συχνοτήτων. Ο ροζ θόρυβος ακούγεται σαν απαλή βροχή. Ο καφέ θόρυβος μοιάζει με βουητό αεροπλάνου. Ο πραγματικός λευκός θόρυβος μοιάζει με παράσιτα ραδιοκυμάτων.

Οι υποδομές θα μπορούσαν να δώσουν λύση

Επιβάλλεται ιδιαίτερο βάρος να δοθεί στον πολεοδομικό σχεδιασμό, στην οργάνωση της κυκλοφορίας και στη δημιουργία κινήτρων και υποδομών προκειμένου οι κάτοικοι να μην χρησιμοποιούν το αυτοκίνητό τους, αλλά τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή το ποδήλατο.

Η ενίσχυση της μόνωσης των κτιρίων, η ρύθμιση και τήρηση ορίων ταχύτητας και η χρήση ηχοαπορροφητικής ασφάλτου αποτελούν επίσης πολύ αποτελεσματικές λύσεις. Είναι πολύ σημαντικό να προστατεύονται και, αν είναι δυνατόν, να επεκτείνονται οι ήσυχες γειτονιές και να μην καταστρέφονται στον βωμό της αστικής ανάπτυξης, καθώς δεν θα μετριάσει απλώς τα επίπεδα θορύβου, αλλά θα έχει θετικό αντίκτυπο στην ατμοσφαιρική ρύπανση και κατ’ επέκταση στην υγεία των πολιτών, θα μειώσει τον κίνδυνο πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων και θα συμβάλλει στην αύξηση της φυσικής δραστηριότητας.

Τεχνολογικά, το σύστημα μπορεί να βασιστεί σε σταθμούς μέτρησης θορύβου που χρησιμοποιούν αισθητήρες ήχου για τη συνεχή καταγραφή δεδομένων, διασυνδεδεμένους μέσω του Διαδικτύου των Πραγμάτων (Internet of Things), προκειμένου να αποστέλλονται τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο. Παράλληλα, η χρήση τεχνικών μηχανικής μάθησης (ΑΙ) θα μπορούσε να επιτρέψει την ανάπτυξη αλγορίθμων πρόβλεψης θορύβου και τη βελτιστοποίηση πολιτικών μείωσης της ηχορύπανσης.

Όλο Υγεία

Το άρθρο συνοπτικά

  • Η ηχορύπανση αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο περιβαλλοντικό παράγοντα ασθενειών, επηρεάζοντας την υγεία με διαταραχές ύπνου, κατάθλιψη και καρδιαγγειακά νοσήματα.
  • Τα υψηλά επίπεδα θορύβου επηρεάζουν επίσης τα παιδιά, δυσχεραίνοντας τις μαθησιακές τους ικανότητες και τη συγκέντρωσή τους.
  • Στην Αθήνα, η ηχορύπανση είναι έντονη, με τους πολίτες να εκτίθενται σε υψηλά επίπεδα θορύβου, ενώ η χώρα δεν έχει καταθέσει στοιχεία για τη χαρτογράφηση του θορύβου από το 2012.
  • Προτάσεις για τη μείωση της ηχορύπανσης περιλαμβάνουν την ενίσχυση της μόνωσης των κτιρίων, τη χρήση ηχοαπορροφητικής ασφάλτου και την ανάπτυξη τεχνολογικών λύσεων για τη μέτρηση και πρόβλεψη του θορύβου.
Scroll to Top