Site icon Όλο Υγεία

Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής: Ποια είναι τα συμπτώματα – Πότε γίνεται επικίνδυνο και πώς θεραπεύεται

ανεύρυσμα

Φωτογραφία: 123rf

Η αορτή συνιστά τη μεγαλύτερη σε μέγεθος αρτηρία του ανθρώπου και μεταφέρει το αίμα από την καρδιά στα διάφορα μέρη του σώματος. Φυσιολογική θεωρείται η διάμετρος της κοιλιακής αορτής όταν κυμαίνεται από 14 έως 25 χιλιοστά. Πότε δημιουργείται ανεύρυσμα και ποιες θεραπείες υπάρχουν;

Ανεύρυσμα αορτής: Τα συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζετε – Πώς θα προστατευθείτε

Ένα ανεύρυσμα δημιουργείται σε περίπτωση που η διάμετρος της αορτής υπερβεί τουλάχιστον κατά 1,5 φορά το μέσο φυσιολογικό μέγεθός της. Το ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής μπορεί συχνά να εκδηλωθεί χωρίς καθόλου συμπτώματα.

Μάλιστα, κατά κανόνα ανευρίσκεται τυχαία κατά τη διάρκεια εξετάσεων που διενεργούνται για άλλο λόγο. Ο επιπολασμός του ανευρύσματος κοιλιακής αορτής αυξάνεται με την ηλικία, ενώ η πάθηση εμφανίζεται συχνότερα στους άνδρες παρά στις γυναίκες.

Τι είναι το ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής;

Το ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής χαρακτηρίζεται από τη διεύρυνση της διαμέτρου της αορτής στο επίπεδο της κοιλιάς.

Εμφανίζεται ως μια διόγκωση, συνήθως ομοιόμορφη και σπανιότερα με σακκοειδή διαμόρφωση, η οποία σχηματίζεται σε ένα αποδυναμωμένο σημείο του αορτικού τοιχώματος στην κοιλιακή χώρα.

Η πίεση που ασκεί το αίμα κάθε φορά που η καρδιά χτυπά στο αποδυναμωμένο τοίχωμα της αορτής ωθεί το ανεύρυσμα να διογκώνεται προοδευτικά μέσα στα επόμενα έτη. Αυτή η διόγκωση ενέχει σημαντικούς κινδύνους λόγω της πιθανότητας ρήξης του ανευρύσματος, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες για τη ζωή επιπλοκές.

Ανεύρυσμα στον εγκέφαλο: Τα πρώιμα συμπτώματα πριν τη ρήξη – Πρόληψη και θεραπεία

Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής και συμπτώματα

Στις περισσότερες περιπτώσεις ένα ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής δεν προκαλεί συμπτώματα. Ωστόσο, καθώς αυτό μεγεθύνεται, μπορεί να εμφανιστούν τα ακόλουθα συμπτώματα:

Ένα ευμέγεθες ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής μπορεί να καταστεί απειλητικό για τη ζωή λόγω της πιθανότητας ρήξης του. Καθώς το ανεύρυσμα μεγαλώνει, η ανθεκτικότητα του κοιλιακού τοιχώματος ελαττώνεται, αυξάνοντας τον κίνδυνο ρήξης, η οποία και οδηγεί σε ταχεία απώλεια αίματος, αιμορραγικό σοκ ή ακόμα και θάνατο.

Η ασυμπτωματική φύση των ανευρυσμάτων κοιλιακής αορτής συχνά καθυστερεί τη διάγνωση και την έγκαιρη θεραπεία, αυξάνοντας τον κίνδυνο μελλοντικής ρήξης.

«Νόμιζα ότι είχα γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση – Τελικά ήταν μια ωρολογιακή βόμβα μέσα στο σώμα μου»

Πώς αντιμετωπίζεται το ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής

Το ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής και τα συμπτώματα που προκαλεί αντιμετωπίζονται ανάλογα με την έκταση της νόσου και με απόλυτη εξατομίκευση σε κάθε περίπτωση.

Ανευρύσματα με διάμετρο έως 50 χιλιοστά απαιτούν τακτική περιοδική παρακολούθηση με υπερηχογράφημα triplex ή και με αξονική τομογραφία για να διαπιστωθούν οι μεταβολές στο μέγεθός τους. Απαραίτητες συστάσεις περιλαμβάνουν τη διακοπή του καπνίσματος και την αυστηρή ρύθμιση της υπέρτασης με κατάλληλα φάρμακα.

Ωστόσο, περιπτώσεις ανευρυσμάτων κοιλιακής αορτής με διάμετρο άνω των 50-55mm χρήζουν αντιμετώπισης. Άλλες ενδείξεις είναι η παρουσία ανευρυσμάτων λαγονίων αρτηριών άνω των 30-35χιλ., σακοειδών ανευρυσμάτων, ταχείας αύξησης της διαμέτρου του ανευρύσματος εντός έτους ή εμφάνισης συμπτωμάτων όπως έντονος πόνος, ιδίως στην οσφύ.

Οι διαθέσιμες επεμβάσεις περιλαμβάνουν την παραδοσιακή ανοιχτή αντικατάσταση του ανευρύσματος και πλέον τα τελευταία έτη την τοποθέτηση ενδοαυλικού μοσχεύματος (ενδαγγειακή αντιμετώπιση).

Η σύγχρονη αντιμετώπιση είναι η ενδαγγειακή και με τα τελευταίας γενιάς μοσχεύματα μπορούμε και διορθώνουμε την πλειονότητα των ανευρυσμάτων, προσφέροντας εξαιρετική ασφάλεια για τον ασθενή, ταχύτατη αποκατάσταση των καθημερινών δραστηριοτήτων του και τα καλύτερα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, σε σχέση με το ανοικτό χειρουργείο.

Σε κάθε περίπτωση απαιτείται μια πλήρη μελέτη του κάθε ασθενούς με ειδική αξονική αγγειογραφία, ώστε να τοποθετηθεί το κατάλληλο ενδαγγειακό μόσχευμα με τρόπο απόλυτα εξατομικευμένο.

Πόνος στο αριστερό μέρος της κοιλιάς: Τι μπορεί να σημαίνει και πότε είναι σοβαρός

Σήμερα πλέον, η ενδαγγειακή αντιμετώπιση αποτελεί την επέμβαση εκλογής για την αντιμετώπιση των ανευρυσμάτων της κοιλιακής αορτής.

Όλο Υγεία

Exit mobile version