Site icon Όλο Υγεία

Το αλκοόλ κατά την ψυχαγωγική-περιστασιακή χρήση – Οι επιπτώσεις των νοθευμένων ποτών στην υγεία

αλκοόλ

Φωτογραφία: 123rf

Παρά το γεγονός ότι αρκετοί άνθρωποι δεν είναι πότες, αρκετοί επιλέγουν να καταναλώσουν αλκοόλ κατά την άσκηση ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων, επιδιώκοντας να αυξήσουν τα αισθήματα ευφορίας που αυτή καθαυτή η ψυχαγωγία προκαλεί.

Ενώ τα δυσμενή αποτελέσματα της συστηματικής κατάχρησης αλκοόλ είναι γνωστά στους περισσότερους πολίτες, πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι κάποια ποτά παραπάνω σε μία εορταστική εκδήλωση ή έξοδο δεν θα τους βλάψουν με αποτέλεσμα πολλές φορές να χάνεται το μέτρο.

Οι βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις της κατανάλωσης αλκοόλ

Οι βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις της κατανάλωσης αλκοόλ μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την ποσότητα που καταναλώνεται, τα ατομικά επίπεδα ανοχής και άλλους παράγοντες. Κοινές βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις είναι:

1. Επιπτώσεις στη διάθεση και συμπεριφορά

Το αλκοόλ μειώνει τις αναστολές, την ικανότητα μνήμης, το συντονισμό, την εγρήγορση, την κρίση και προκαλεί αλλαγές στην διάθεση όπως αύξηση επιθετικότητας, ευφορία ή κατάθλιψη. To αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο, ατονία, φωτοευαισθησία. Η λήψη αλκοόλ αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες τροχαίων ατυχημάτων. Σε περιπτώσεις οδηγών, δεν υπάρχει ασφαλής κατανάλωση αλκοόλ διότι κάθε χρήση μειώνει τα αντανακλαστικά και το επίπεδο εγρήγορσης.

2. Συμπτώματα hang over

Tα δυσπεπτικά ενοχλήματα, ο πονοκέφαλος και η ναυτία που αποτελούν τις βασικές εκδηλώσεις του «hang over», εμφανίζονται αμέσως μετά την οινοποσία ή την επόμενη ημέρα.

3. H αυξημένη διούρηση

Το αλκοόλ είναι διουρητικό και αυξάνει τον κίνδυνο αφυδάτωσης. Αυτό μπορεί να αποβεί επικίνδυνο αυξάνοντας τον κίνδυνο θερμοπληξίας κατά τις πιο ζεστές ημέρες του έτους ιδιαίτερα όταν ο πότης είναι ηλικιωμένος ή ανήκει σε ομάδες υψηλού κινδύνου για αφυδάτωση (π.χ. λήψη διουρητικών, σακχαρώδης διαβήτης).

4. Αλκοολική γαστρίτιδα

Η τοξική δράση του αλκοόλ στον βλεννογόνο του στομάχου συνοδεύεται από όξινες ερυγές, φούσκωμα, ναυτία, έμετο.

5. Ηπατικά προβλήματα

Η τοξική δράση που προκαλείται από το αλκοόλ στο ήπαρ, προκύπτει όταν το ήπαρ τροφοδοτείται με υπερβολική ποσότητα αλκοόλ, την οποία δεν προλαβαίνει να μεταβολίσει. Συμπτώματα είναι η αδυναμία, η κοιλιακή δυσφορία ή πόνος, η ναυτία, ο έμετος, η κίτρινη χρώση δέρματος και ματιών (ίκτερος).

6. Επιδράσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα

Το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει προσωρινές αυξήσεις στον καρδιακό ρυθμό. Αύξηση αρτηριακής πίεσης και αγγειοδιαστολή. Σε περιπτώσεις κατά τις οποίες η αγγειοδιαστολή προεξάρχει, η πτώση της αρτηριακής πίεσης είναι συνήθης.

7. Σεξουαλική λειτουργία

Το αλκοόλ μπορεί να βλάψει τη σεξουαλική απόδοση και να μειώσει τη λίμπιντο.

Η δηλητηρίαση από αλκοόλ ενδέχεται να προκαλέσει αναπνευστική καταστολή, σπασμούς, κώμα, θάνατο. Τα προβλήματα από την οξεία κατανάλωση αλκοόλ περιπλέκονται λόγω του προβλήματος της νοθείας των αλκοολούχων ποτών. Οι πιο συνήθεις πρόσθετες ουσίες που ανιχνεύονται είναι το νερό και η μεθανόλη.

Τα αρχικά συμπτώματα δηλητηρίασης από μεθανόλη είναι μείωση του άγχους, λήθαργος, ζαλάδα, πονοκέφαλος, τάση προς εμετό, φούσκωμα, προβλήματα όρασης, εφίδρωση και αναισθησία. Τα προβλήματα που δημιουργεί η μεθανόλη περιλαμβάνουν νεφρική ανεπάρκεια, καρδιακά ηπατικά νευρολογικά προβλήματα, διαταραχές της όρασης όπως θαμπή όραση, αλλαγές στην αντίληψη των χρωμάτων, τύφλωση. Λόγω της άθροισης του μυρμηγκικού οξέος στο αίμα προοδευτικά επέρχεται οξέωση (acidosis) που μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο.

YouTube video player

Μέτρα πρόληψης των δυσμενών αποτελεσμάτων του αλκοόλ κατά την ψυχαγωγία

Όλο Υγεία

Exit mobile version