Οι επιστήμονες αναζητούν απεγνωσμένα το μυστικό για την αύξηση της διάρκειας ζωής. Όμως, ενώ οι συγκεκριμένες απαντήσεις θα μπορούσαν να απέχουν ακόμη δεκαετίες, οι ειδικοί εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τις πιο πρόσφατες έρευνες για να φτάσουν τα 100.
Ενώ ορισμένοι στρέφονται σε συμπληρώματα, άλλοι επιλέγουν ένα συστατικό που βρίσκεται σε ενεργειακά ποτά και το οποίο έχει χαιρετιστεί για τις αντιγηραντικές του δυνατότητες.
Άσκηση: Ο «όρκος» του πρώτου ερευνητή
Ο Δρ. David Clancy του Πανεπιστημίου Λάνκαστερ, ο οποίος έχει περάσει δεκαετίες ερευνώντας πώς να καθυστερήσει την έναρξη της γήρανσης, λέει ότι η άσκηση είναι ο δρόμος προς τη μακροζωία.
Αρκετές έρευνες έχουν συνδέσει την προπόνηση με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου σε νεαρή ηλικία, με τους επιστήμονες να της πιστώνουν την ενίσχυση της υγείας της καρδιάς και τη μείωση της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης. Ωστόσο, μια μελέτη από ερευνητές στη Φινλανδία αυτόν τον μήνα αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητα της άσκησης στην ενίσχυση της διάρκειας ζωής.
Αφού εξέτασαν τις συνήθειες άσκησης και τη βιολογική ηλικία χιλιάδων συμμετεχόντων, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που ασκούνται περισσότερο μπορεί να ζήσουν περισσότερο επειδή ακολουθούν μια υγιεινή διατροφή και κοιμούνται πολύ, σε αντίθεση με το πόσο χρόνο περνούν στο γυμναστήριο.
Ο Δρ. Clancy εξήγησε ότι η διατήρηση της φόρμας μπορεί επίσης να βοηθήσει στον καθαρισμό του σώματος από τα γηρασμένα κύτταρα, που ονομάζονται επίσης «κύτταρα ζόμπι». Αυτά είναι κύτταρα που τελικά σταματούν να διαιρούνται αλλά αρνούνται να πεθάνουν -μια διαδικασία που ενοχοποιείται για τη γήρανση και το στρες.
Αντίθετα, συσσωρεύονται στο σώμα, επιταχύνουν τη γήρανση, απελευθερώνουν τοξίνες που τροφοδοτούν τη φλεγμονή και πιστεύεται ότι ενθαρρύνουν την ανάπτυξη όγκων. Ο Δρ. Clancy παραδέχεται ότι, ενώ θα ήθελε να πηγαίνει τακτικά στο γυμναστήριο για να απαλλαγεί από αυτά τα κύτταρα, δεν ασκείται όσο θα ήθελε -έτσι έχει στραφεί σε άλλες μεθόδους, όπως τα συμπληρώματα.
Ταυρίνη: Το συμπλήρωμα της μακροζωίας, σύμφωνα με τον δεύτερο ερευνητή
Την ίδια στιγμή, ο David McCarthy, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια, ο οποίος έχει μελετήσει τη διάρκεια ζωής του ανθρώπου και στο παρελθόν ήταν ερευνητής στο Ινστιτούτο Γήρανσης του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, παραδέχεται ότι παίρνει συμπληρώματα ταυρίνης.
Η χημική ουσία, η οποία βρίσκεται φυσικά στο σώμα, το κρέας και τα ψάρια και προστίθεται σε ενεργειακά ποτά, έχει χαιρετιστεί για τις αντιγηραντικές της δυνατότητες. Είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση των επιπέδων ασβεστίου και ηλεκτρολυτών, καθώς και για την υποστήριξη του κεντρικού νευρικού συστήματος και του ανοσοποιητικού. Θεωρείται ότι υποστηρίζει την καρδιά, τον εγκέφαλο και τον μεταβολισμό.
Μια αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο διαπίστωσε ότι οι αρουραίοι που λάμβαναν ταυρίνη από τη διατροφή τους ζούσαν περίπου 10% περισσότερο σε εργαστηριακές συνθήκες από εκείνους που δεν τους χορηγήθηκε. Ως αποτέλεσμα αυτής της μελέτης-βόμβας, ο Δρ. McCarthy παίρνει καθημερινά ένα συμπλήρωμα ταυρίνης.
Το έργο του περιλαμβάνει μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο, η οποία εξέτασε τη διάρκεια ζωής σε 19 χώρες για να εξετάσει τη γήρανση. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσοι γεννήθηκαν το 1940 μπορούσαν να ζήσουν μέχρι τα 125 τους χρόνια, ενώ όσοι γεννήθηκαν το 1970 μπορούσαν να δουν τα 141α γενέθλιά τους.
Εκτός από τη λήψη συμπληρωμάτων ταυρίνης, ο Δρ. McCarthy ακολουθεί επίσης έναν υγιεινό τρόπο ζωής -με την άσκηση, να ξεκουράζεται πολύ και να μην πίνει πολύ αλκοόλ– για να ενισχύσει την υγεία του σήμερα.
«Κάνω γυμναστική τακτικά, αλλά περισσότερο επειδή το απολαμβάνω κι όχι απαραίτητα επειδή πιστεύω ότι θα παρατείνει τη ζωή μου. Προσπαθώ επίσης να κοιμάμαι πολύ και να καταναλώνω αλκοόλ με μέτρο -αλλά και πάλι, επειδή και τα δύο βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής μου σήμερα, παρά λόγω ανησυχιών για το μέλλον», σημειώνει ο ερευνητής.
Εξαίρεση όμως σε αυτόν τον κανόνα είναι το κάπνισμα, το οποίο εγκατέλειψε λόγω των μακροχρόνιων ανησυχιών για την υγεία του, παρά το γεγονός ότι το απολάμβανε.
Υγιεινές συνήθειες, αποχή από κρέας και αλκοόλ για τον τρίτο ερευνητή
Ο βιογεεροντολόγος Joao Pedro de Magalhaes, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, έχει περάσει δεκαετίες μελετώντας τους γενετικούς, κυτταρικούς και μοριακούς μηχανισμούς της γήρανσης. Έχει συγγράψει περισσότερες από 100 δημοσιεύσεις και έχει δώσει περισσότερες από 100 ομιλίες, συμπεριλαμβανομένων τριών για το TEDx σχετικά με το θέμα.
Ωστόσο, αποφεύγει τα συμπληρώματα που έχουν συνδεθεί με την αντιγήρανση επειδή πιστεύει ότι δεν υπάρχει «μαγικό χάπι» που θα γυρίσει τον χρόνο πίσω.
Αντίθετα, ο καθηγητής έχει υιοθετήσει συνήθειες που πιστεύει ότι θα τον κρατήσουν στη ζωή για περισσότερο, συμπεριλαμβανομένης της αποχής από το κρέας και το αλκοόλ. Η υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος έχει συνδεθεί, εδώ και δεκαετίες, με υψηλή χοληστερόλη και καρκίνο του εντέρου.
Εν τω μεταξύ, το αλκοόλ είναι γνωστό από καιρό ότι αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικών και ορισμένων μορφών καρκίνου, καθώς και ηπατικής νόσου και παγκρεατίτιδας.