Ένα ζευγάρι που πληρώθηκε για να ζήσει σε ένα απομακρυσμένο νησί χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα ή τρεχούμενο νερό, θεραπεύτηκε σαν από θαύμα από τις ασθένειές του από τότε που εγκαταστάθηκε εκεί.
Η νοσοκόμα Έμιλυ Κάμπελ, 28 ετών, από το Κορκ της Ιρλανδίας ζούσε στο Λονδίνο με τον σύζυγό της, πολιτικό μηχανικό Ντάνιελ Ρίγκαν, 30 ετών, όταν είδε μια αγγελία που αναζητούσε φροντιστή για το απομακρυσμένο νησί Great Blasket. Αφού έκανε αίτηση, πήρε τη θέση, υπερτερώντας χιλιάδων αιτούνταν κατά τη διαδικασία.
Το Great Blasket Island, στα ανοιχτά της δυτικής ακτής της Ιρλανδίας, βρίσκεται περίπου δύο χιλιόμετρα από την ηπειρωτική χώρα και κατοικούνταν μέχρι το 1954, όταν η γη έγινε μη βιώσιμη για τον άνθρωπο. Μετά τη μετεγκατάσταση της, η Έμιλυ λέει ότι η υγεία της έχει βελτιωθεί και το ζευγάρι τώρα αναρωτιέται αν θα μπορέσει ποτέ να φύγει.
Η ζωή για το ζευγάρι στο απομονωμένο νησί της Ιρλανδίας
Η νησιωτική ζωή για την Έμιλι και τον Ντάνιελ περιλαμβάνει τη λειτουργία του καφέ και των τριών παραθεριστικών καταλυμάτων για την εξυπηρέτηση των τουριστών. Αλλά το ζευγάρι λέει ότι συχνά το νησί μπορεί να είναι πολύ έρημο και μπορούν να περάσουν μέρες χωρίς να δουν κανέναν επισκέπτη, εάν ο κακός καιρός εμποδίσει τα φέρι να φτάσουν σε αυτούς.
Το ζευγάρι βοήθησε επίσης στην φροντίδα του πληθυσμού φώκιας του νησιού και εμφανίστηκε σε τηλεοπτική εκπομπή, όπου η Έμιλυ μίλησε για το πώς είναι η ζωή όταν ο ήλιος «δύει τον Νοέμβριο και δεν εμφανίζεται μέχρι τον Φεβρουάριο».
Ενώ η ζωή στο Great Blasket Island είναι ειρηνική, υπάρχουν ορισμένα μειονεκτήματα. Ο Ντάνιελ και η Έμιλυ λένε ότι πρέπει να εφοδιαστούν με εκατοντάδες κονσέρβες και συχνά καταφεύγουν σε ψητά φασόλια για δείπνο, εάν δεν μπορούν να πάρουν φαγητό από την ηπειρωτική χώρα.
«Στα δυτικά, δεν υπάρχει τίποτα μέχρι να φτάσεις στο Newfoundland στον Καναδά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ντάνιελ.
Το ζευγάρι ζει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, βασιζόμενο σε κεριά ή σόμπες για να θερμάνει το σπίτι και η μόνη πρόσβασή τους στο νερό είναι από μια πηγή που βρίσκεται πάνω από μερικές από τις εξοχικές κατοικίες του νησιού. Όμως, παρόλες αυτές τις προκλήσεις, η Έμιλυ λέει ότι το νέο τους σπίτι προσφέρει περισσότερη συναισθηματική ηρεμία από το Λονδίνο. «Είχα πάθει burn out, το σώμα μου έδινε σήματα άγχους», σημείωσε.
Η ασθένεια της Έμιλυ εξαφανίστηκε μόλις μετεγκαταστάθηκε στο νησί
Η Έμιλυ είχε εργαστεί προηγουμένως ως νοσοκόμα παιδιών στο νοσοκομείο Great Ormond Street του Λονδίνου, όπου οι αγχωτικές συνθήκες εργασίας είχαν κάνει τα μάτια της να πονούν, να κοκκινίζουν και να ξεφλουδίζουν. Παρά την επίσκεψη σε γιατρούς και ειδικούς, η Έμιλι δεν μπόρεσε να λάβει διάγνωση. Όμως, από τότε που μετεγκαταστάθηκε στο Great Blasket Island, η ασθένειά της εξαφανίστηκε ως εκ θαύματος.
Η Έμιλυ λέει ότι θα ήθελε να θεωρήσει το νησί μόνιμη κατοικία της και να καλλιεργήσει τη δική της τροφή, αλλά οι σκληρές συνθήκες στη γη μπορεί να την εμποδίσουν.
Ο ιδιοκτήτης των εξοχικών σπιτιών και της καφετέριας του νησιού Μπίλι Οκόνερ και η σύντροφός του Άλις Χέις, προσλαμβάνουν νέους επιστάτες κάθε χρόνο για να φροντίζουν τα ακίνητα. Ο Ντάνιελ είπε στο breakingnews.ie τον Φεβρουάριο: «Όταν μας κάλεσαν για να μιλήσουμε για τη δουλειά, ήμασταν πολύ χαρούμενοι που μιλήσαμε με τον Μπίλι και την Άλις και το λέγαμε σε όλους».
«Είχαμε τους πάντες να εύχονται να πάρουμε τη δουλειά και η μαμά της Έμιλυ. Κάναμε αίτηση τον Ιανουάριο όταν διαφημίστηκε η δουλειά και η προοπτική αυτή μας έκανε πραγματικά να ξεπεράσουμε τη μελαγχολία του Ιανουαρίου», κατέληξε ο Ντάνιελ.