Site icon Όλο Υγεία

Ζάλη: 7 λόγοι για τους οποίους ο κόσμος γύρω σας γυρίζει

Έχετε αισθανθεί κάποια στιγμή ότι τα πάντα γύρω σας γυρίζουν; Η εμπειρία μιας τέτοιας ζάλης δεν είναι ασυνήθιστη, αλλά όταν συμβαίνει μπορεί να είναι τρομακτική, καθώς έχετε τάση για λιποθυμία, αστάθεια και νιώθετε ότι ο κόσμος γύρω σας κινείται!

Η φαρμακευτική αγωγή μέχρι το jetlag, η ζέστη, ακόμη και τα προβλήματα στα αυτιά, μπορούν να σας προκαλέσουν ζαλάδα και να αισθάνεστε ότι τα πάντα γύρω σας γυρίζουν.

Οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή σας –ειδικά τώρα τους καλοκαιρινούς μήνες– καθώς οι ζεστές θερμοκρασίες μπορεί να σας προκαλέσουν ζάλη.

Γιατί ζαλίζεστε όταν σηκώνεστε; 6 πιθανοί λόγοι που ίσως δεν υποψιάζεστε 

Οι υψηλές θερμοκρασίες προκαλούν ζαλάδα

Η Δρ Elise Dallas, γενική ιατρός στο The London General Practice αναφέρει στην Express ότι «Όταν εκτίθεστε σε υψηλές θερμοκρασίες και καύσωνα, το σώμα σας εργάζεται για να ρυθμίσει την εσωτερική του θερμοκρασία μέσω της εφίδρωσης και της διαστολής των αιμοφόρων αγγείων. Αυτή η διαδικασία μπορεί να οδηγήσει σε ζάλη».

Επιπλέον, η υπερβολική εφίδρωση μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχή της ισορροπίας των ηλεκτρολυτών, όταν τα επίπεδα ορισμένων μετάλλων στο αίμα σας γίνονται πολύ υψηλά ή πολύ χαμηλά, συμβάλλοντας περαιτέρω στη ζάλη.

Μπορείτε να το αποτρέψετε αυτό, παραμένοντας ενυδατωμένοι, αποφεύγοντας την παρατεταμένη έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες και κάνοντας διαλείμματα σε δροσερούς χώρους.

Προβλήματα αρτηριακής πίεσης συνδέονται με ζάλη

Εάν ξαφνικά ζαλιστείτε, μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η αρτηριακή σας πίεση έχει πέσει ξαφνικά. Αυτού του είδους η πτώση μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους.

Άλλες αιτίες περιλαμβάνουν αυτό που ονομάζεται υποτονία στάσης, μια κατάσταση κατά την οποία η αρτηριακή πίεση πέφτει όταν μετακινείστε από ξαπλωμένος σε όρθιος, αναφέρει ο Δρ Stuart Sanders, γενικός ιατρός στο The London General Practice.

Η ζάλη μπορεί επίσης να είναι ένα αποκαλυπτικό σημάδι της αναιμίας. Ο Δρ Sanders λέει: «Η πάθηση μπορεί να επηρεάσει την αρτηριακή πίεση και να προκαλέσει ίλιγγο όταν αλλάζετε ξαφνικά θέση από ξαπλωμένος σε όρθιος, επειδή έχετε λιγότερα απελευθερωμένα κύτταρα αίματος για να μεταφέρουν οξυγόνο στο κεφάλι και στο υπόλοιπο σώμα».

Και προσθέτει ότι και το άγχος μπορεί να προκαλέσει πτώση της αρτηριακής πίεσης μέσω του υπεραερισμού.

Η “ναυτία της κίνησης” σας ζαλίζει

Αν βρίσκεστε στο δρόμο ή στο αεροπλάνο και αισθάνεστε ζάλη, μπορεί να οφείλεται σε ναυτία ταξιδιού. «Η λεγόμενη ναυτία της κίνησης προκαλείται από μια αισθητηριακή σύγκρουση μεταξύ του οπτικού συστήματος και του αιθουσαίου συστήματος, το οποίο ελέγχει την ισορροπία και τον χωρικό προσανατολισμό» λέει η Δρ Dallas. Ο εγκέφαλος λαμβάνει ανάμεικτα σήματα από αυτά τα συστήματα, οδηγώντας σε συμπτώματα όπως ναυτία, ζάλη και εμετό.

9 τροφές που μπορούν να πυροδοτήσουν μία κρίση ημικρανίας 

Πριν ταξιδέψετε, επιλέξτε ένα κάθισμα με ελάχιστη κίνηση, όπως το μπροστινό κάθισμα ενός αυτοκινήτου ή πάνω από τα φτερά ενός αεροπλάνου. Αποφύγετε τα βαριά γεύματα πριν και ξεκουραστείτε αρκετά, καθώς η κόπωση μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα, προσθέτει η Δρ Dallas. Δοκιμάστε φάρμακα για τη ναυτία λόγω κίνησης που χορηγούνται, σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού σας.

Όταν βρίσκεστε εν κινήσει προσπαθήστε να εστιάσετε σε ένα σταθερό σημείο στο βάθος, ανοίξτε ένα παράθυρο για καθαρό αέρα και πάρτε βαθιές αναπνοές.

Προβλήματα στο αυτί και ζαλάδα

Η ζάλη μπορεί συχνά να προκαλείται από προβλήματα στο εσωτερικό αυτί, σύμφωνα με τον ωτορινολαρυγγολόγο Rony Ganguly. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν αιθουσαία λαβυρινθίτιδα, έναν ιό που επηρεάζει τα αισθητήρια τριχωτά κύτταρα στο εσωτερικό αυτί, και καλοήθη παροξυσμικό ίλιγγο θέσης, ο οποίος μπορεί συχνά να εμφανιστεί μετά από ένα χτύπημα στο κεφάλι ή δευτερογενώς σε λαβυρινθίτιδα. Ο Δρ Ganguly λέει: «Μακροπρόθεσμα η πιο αποτελεσματική θεραπεία για την αιθουσαία λαβυρινθίτιδα είναι η αποκατάσταση με φυσιοθεραπευτή».

Η ασθένεια χαρακτηρίζεται από σύντομα επεισόδια περιστροφικού ιλίγγου (περιστροφή) όταν γυρίζετε στο κρεβάτι, τα οποία διαρκούν λίγα δευτερόλεπτα. Συνήθως επιλύεται με τον ελιγμό Epley, μια σειρά κινήσεων του κεφαλιού που μπορεί να σας δείξει ο ιατρός σας ή ο φυσιοθεραπευτής σας.

Τέλος, θα μπορούσε να ευθύνεται η νόσος Meniere. «Αυτή χαρακτηρίζεται από μακροχρόνια επεισόδια έντονου ιλίγγου, που διαρκούν μερικές ώρες και συνοδεύονται από κυμαινόμενη απώλεια ακοής, δυνατές εμβοές και αίσθημα πληρότητας ή πίεσης στο αυτί. Μπορεί να ελεγχθεί με τη χρήση φαρμάκων» προσθέτει ο Δρ Ganguly.

Jetlag και ζαλάδα

Θα κάνετε ένα μακρινό ταξίδι αυτό το καλοκαίρι; Να γνωρίζετε ότι η αλλαγή στις ζώνες ώρας μπορεί να σας αφήσει να αισθάνεστε κατώτεροι των περιστάσεων όταν διαταράσσεται το εσωτερικό ρολόι του σώματός σας.

Αλλά δεν είναι μόνο η δυσκολία να αποκοιμηθείτε την ώρα του ύπνου ή να μείνετε κοιμισμένοι μετά τις 4 π.μ… ίσως διαπιστώσετε ότι ο κόσμος αρχίζει να κινείται επίσης.

«Αυτό μπορεί να επηρεάσει διάφορες σωματικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της ισορροπίας και του συντονισμού σας» αναφέρει η Δρ Dallas.

Επιπλέον, η κόπωση και η αφυδάτωση που σχετίζονται με τις μακρινές πτήσεις μπορεί να συμβάλλουν στη ζάλη.

Τα φάρμακα προκαλούν ζάλη

Η ζάλη μπορεί να είναι παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων για την αρτηριακή πίεση και ορισμένων αντικαταθλιπτικών.

Αυτά μπορεί να επηρεάσουν την ισορροπία των χημικών ουσιών στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα να προκαλείται ζάλη, ενώ τα ηρεμιστικά μπορεί να έχουν κατασταλτική επίδραση στο κεντρικό νευρικό σύστημα, οδηγώντας σε ζάλη και υπνηλία, προσθέτει η Δρ Dallas.

Αν αισθάνεστε ζάλη μετά τη λήψη των φαρμάκων, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον παθολόγο σας.

Ορμονικές αλλαγές και ζαλάδα

Για τις γυναίκες, οι ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου έχει αποδειχθεί ότι προκαλούν ζάλη. Έρευνες έχουν δείξει ότι η αύξηση των ορμονών οιστρογόνων, προγεστερόνης μπορεί να προκαλέσει κατακράτηση υγρών, προκαλώντας ενδεχομένως ζάλη. Παράλληλα το κεφάλι σας μπορεί να γυρίζει και λόγω της σιδηροπενικής αναιμίας που προκαλείται από βαριές περιόδους.

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Exit mobile version