Site icon Όλο Υγεία

Υστερεκτομή: Τι είναι και τι πρέπει να προσέχουμε μετά την επέμβαση – Πόνος, πρήξιμο και άλλες παρενέργειες

Υστερεκτομή: Τι είναι και τι πρέπει να προσέχουμε μετά την επέμβαση - Πόνος, πρήξιμο και άλλες παρενέργειες

Φωτογραφία: 123rf

Η υστερεκτομή είναι μια από τις πιο συχνά πραγματοποιούμενες γυναικολογικές επεμβάσεις παγκοσμίως, προσφέροντας σωτήρια ή ευνοϊκά αποτελέσματα για αμέτρητα άτομα. Ωστόσο, σύμφωνα με μελέτη στο Obstetrics & Gynecology, οι παρενέργειες ποικίλλουν και μπορεί να είναι σοβαρές. Τι είναι, λοιπόν, η υστερεκτομή, για ποιους λόγους πραγματοποιείται και τι πρέπει να προσέχουμε μετά την υστερεκτομή; 

Η διερεύνηση των ιατρικών καταστάσεων που δικαιολογούν μια υστερεκτομή, των διαφόρων τύπων της διαδικασίας και εναλλακτικών θεραπειών είναι απαραίτητη για την κατανόηση αυτής της περίπλοκης και συχνά αμφιλεγόμενης χειρουργικής επέμβασης.

Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας: Νέες οδηγίες για το Τεστ Παπανικολάου – Τι αλλάζει

Μαθαίνοντας σχετικά με τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, οι ασθενείς μπορούν να ενημερωθούν καλύτερα για τις επιλογές τους και να κάνουν επιλογές που ευθυγραμμίζονται με τις ανάγκες υγείας και τις προσωπικές τους συνθήκες.

Τι είναι η υστερεκτομή και πότε κρίνεται απαραίτητη

Η υστερεκτομή είναι μια χειρουργική επέμβαση που αφαιρεί τη μήτρα, όπως αναφέρει η Κλινική του Κλίβελαντ. Μετά την επέμβαση, δεν υπάρχει δυνατότητα εγκυμοσύνης, ενώ σταματά και η έμμηνος ρύση. Οι λόγοι για αυτή τη χειρουργική επέμβαση περιλαμβάνουν:

Η ανάρρωση διαρκεί συνήθως τέσσερις έως έξι εβδομάδες, ανάλογα με τον τύπο της χειρουργικής επέμβασης που διενεργείται. Οι υστερεκτομές εκτελούνται για διάφορους ιατρικούς λόγους, οι περισσότεροι από τους οποίους εμπίπτουν σε μία από τις δύο κατηγορίες: απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις ή εκείνες που επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα ζωής.

Καταστάσεις απειλητικές για τη ζωή

Ποιότητα ζωής

Πότε αυξάνεται ο κίνδυνος για άνοια κατά την εμμηνόπαυση- Ο ρόλος της ορμονοθεραπείας

Τύποι: Ολική υστερεκτομή, υφολική υστερεκτομή και άλλοι

Υπάρχουν διάφοροι τύποι υστερεκτομής, ο καθένας κατάλληλος για διαφορετικές ιατρικές ανάγκες:

Παρενέργειες μετά την υστερεκτομή

Μερικές από τις πιο συχνές παρενέργειες μιας υστερεκτομής είναι:

Εάν κατά το χειρουργείο αφαιρεθούν και οι ωοθήκες πριν ο ασθενής περάσει την εμμηνόπαυση, μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα εμμηνόπαυσης, όπως:

Ο χειρουργός θα συζητήσει τις θεραπευτικές επιλογές για να αποφύγει τις παρενέργειες της εμμηνόπαυσης εάν αφαιρέσει τις ωοθήκες σας. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (HRT) για την ανακούφιση των συμπτωμάτων.

«Τι πρέπει να προσέχω μετά την υστερεκτομή;»

Ο χρόνος που περνάτε στο νοσοκομείο μετά από μια υστερεκτομή ποικίλλει ανάλογα με το είδος της χειρουργικής επέμβασης. Ο γιατρός μπορεί να θέλει να σας παρακολουθεί και να διασφαλίσει ότι δεν υπάρχουν σημάδια επιπλοκών. Θα πρέπει περπατήσετε το συντομότερο δυνατό μετά την επέμβαση για να αποτρέψετε θρόμβους αίματος στα πόδια.

Εάν κάνατε κοιλιακή υστερεκτομή, μπορεί να μείνετε στο νοσοκομείο για μερικές ημέρες. Η κολπική και λαπαροσκοπική υστερεκτομή είναι λιγότερο επεμβατικές και συνήθως δεν απαιτούν διανυκτέρευση στο νοσοκομείο.

«Ήμουν απόλυτα υγιής αλλά στα 27 μου έπαθα καρκίνο των ωοθηκών» – Τι προειδοποιεί τις γυναίκες

Ο γιατρός θα σάς ενημερώσει για τις οδηγίες αποκατάστασης, συμπεριλαμβανομένων των περιορισμών στις καθημερινές σας δραστηριότητες. Φροντίστε να συζητήσετε τυχόν ανησυχίες που έχετε σχετικά με την ανάρρωσή σας ή τη διαδικασία πριν πάτε σπίτι.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Exit mobile version