Site icon Όλο Υγεία

Υποθυρεοειδισμός: Ποια χαρακτηριστικά της προσωπικότητας συνδέονται με τη νόσο

Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism διαπιστώνει υψηλό επιπολασμό ενός συγκεκριμένου τύπου προσωπικότητας σε άτομα με υποθυρεοειδισμό.

Ο υποθυρεοειδισμός είναι μια κατάσταση κατά την οποία ο θυρεοειδής αδένας δεν παράγει αρκετές θυρεοειδικές ορμόνες. Μεταξύ 10-15% των ατόμων με θεραπευόμενο υποθυρεοειδισμό εμφανίζουν επίμονα συμπτώματα παρά την επίτευξη φυσιολογικών επιπέδων θυρεοειδικών ορμονών και τα υποκείμενα αίτια είναι ασαφή.

Η έρευνα προτείνει ότι μια βαθύτερη εξερεύνηση στα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για εξατομικευμένες παρεμβάσεις που στοχεύουν στη βελτίωση της ικανοποίησης από τη θεραπεία και της ποιότητας ζωής των ασθενών με υποθυρεοειδισμό.

Ποιος τύπος προσωπικότητας συνδέεται με τον υποθυρεοειδισμό

Η προσωπικότητα τύπου D, η οποία χαρακτηρίζεται από απαισιοδοξία, ανησυχία, άγχος, αρνητικά συναισθήματα και κοινωνική απόσυρση, σχετίζεται μερικές φορές με κακή κατάσταση υγείας και επιβάρυνση των συμπτωμάτων, αλλά αυτή η συσχέτιση δεν έχει μελετηθεί προηγουμένως σε άτομα με υποθυρεοειδισμό.

Οι ερευνητές της τρέχουσας μελέτης εξέτασαν πάνω από 3.500 άτομα που είχαν αναφέρει ότι είχαν τη νόσο και θεραπεύτηκαν και βρήκαν ότι πάνω από τα μισά από αυτά τα άτομα είχαν προσωπικότητα τύπου D. Τούς έκαναν, μάλιστα, ερωτήσεις για να κατανοήσουν καλύτερα την ποιότητα της ζωής τους και γιατί ορισμένοι ασθενείς ήταν δυσαρεστημένοι με τα αποτελέσματα της θεραπείας τους.

«Τα άτομα με υποθυρεοειδισμό και προσωπικότητα τύπου D μπορεί να βιώσουν πιο αρνητικά αποτελέσματα θεραπείας από εκείνα που δεν έχουν προσωπικότητα τύπου D», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Petros Perros, από το Πανεπιστήμιο του Newcastle.

«Πιστεύουμε ότι υπάρχουν δύο πιθανές ερμηνείες, οι οποίες μπορεί να μην αποκλείουν η μία την άλλη: η πρώτη είναι ότι η προσωπικότητα τύπου D και ο υποθυρεοειδισμός μοιράζονται παρόμοιες υποκείμενες αιτίες και η δεύτερη ότι τα άτομα με προσωπικότητα τύπου D μπορεί να αντιλαμβάνονται τα αποτελέσματα της θεραπείας πιο αρνητικά», πρόσθεσε ο ειδικός.

Στόχος η πρόβλεψη της ανταπόκρισης των ασθενών με βάση την προσωπικότητα

Οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν ότι ορισμένοι ασθενείς με υποθυρεοειδισμό ήταν δυσαρεστημένοι με τη φροντίδα τους και παρουσίασαν επίμονα ανεξήγητα συμπτώματα. Τα άτομα με υποθυρεοειδισμό που είχαν προσωπικότητα τύπου D είχαν ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα άγχους, κατάθλιψης, δυσαρέσκειας με τη θεραπεία, επίμονων συμπτωμάτων και κακής ποιότητας ζωής.

«Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιώσουμε τα ευρήματά μας και να καθορίσουμε εάν είναι δυνατό να προβλεφθεί πώς θα ανταποκριθούν οι νεοδιαγνωσθέντες ασθενείς με υποθυρεοειδισμό στη θεραπεία με βάση τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας», είπε ο Δρ. Perros και κατέληξε:

«Εάν αυτό ισχύει, θα μπορούσαν να σχεδιαστούν μελέτες ειδικά για τέτοιους ασθενείς, για να καθοριστεί εάν οι παρεμβάσεις μπορούν να βελτιώσουν τα αποτελέσματα».

Σε κάθε περίπτωση, τα ευρήματα δημιουργούν την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα για τη διερεύνηση της επίδρασης των χαρακτηριστικών της προσωπικότητας στην αποτελεσματικότητα της θεραπείας του υποθυρεοειδισμού και στην ικανοποίηση των ασθενών.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Exit mobile version