Το σύμπτωμα στον ύπνο που προειδοποιεί για άνοια – Πώς να το αντιστρέψετε

ύπνος - άνοια - σύμπτωμα

Θέλετε να προστατέψετε τη μνήμη σας; Η ποιότητα και η ποσότητα του ύπνου επηρεάζουν τον κίνδυνο εκφυλιστικών νοσημάτων. Μελέτες δείχνουν ότι ο κακός ύπνος μπορεί να επιβαρύνει τη μνήμη και να αυξήσει τον κίνδυνο για άνοια. Ο χρόνος που παραμένετε στη φάση του βαθύ ύπνου, μάλιστα, μπορεί να προειδοποιεί για προβλήματα στον εγκέφαλο πριν εκδηλωθούν τα πρώτα συμπτώματα.

Πώς μπορείτε να ενισχύσετε τη μνήμη σας και να προστατευθείτε από την άνοια

Ο κακός ύπνος μπορεί να είναι σύμπτωμα για την άνοια

Επιστήμονες στην Κίνα με νέα μελέτη αναφέρουν ότι όσοι δυσκολεύονται να εισέλθουν στη φάση ραγδαίων κινήσεων των ματιών (REM) ενδέχεται να παρουσιάζουν ένα σύμπτωμα της νόσου. Αυτή η φάση, η βαθύτερη από τις τέσσερις που περνάμε κάθε βράδυ, είναι ζωτικής σημασίας για τη μνήμη, τη μάθηση και τη δημιουργικότητα.

Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι δυσκολεύονταν να εισέλθουν γρήγορα σε βαθύ ύπνο είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν συσσώρευση δύο τοξικών πρωτεϊνών, της αμυλοειδούς και της tau, στον εγκέφαλο, πρωτεΐνες που σχετίζονται με τη νόσο.

Άνοια: Το τρόφιμο που μειώνει κατά 60% τον κίνδυνο, σύμφωνα με νευροεπιστήμονα

Η σχέση του ύπνου με την εξέλιξη της νόσου

Οι ειδικοί δήλωσαν ότι τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν πως φάρμακα που ενισχύουν τον ύπνο, όπως η μελατονίνη, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην καθυστέρηση της εξέλιξης της νόσου. Ωστόσο, τόνισαν ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα.

Η Δρ Yue Leng, αναπληρώτρια καθηγήτρια ψυχιατρικής και επιστημών συμπεριφοράς στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο, ανέφερε ότι «η μη μετάβαση στον ύπνο REM διαταράσσει την ικανότητα του εγκεφάλου να παγιώνει τις αναμνήσεις, παρεμβαίνοντας στη διαδικασία που συμβάλλει στη μάθηση και τη μνήμη».

«Αν ο ύπνος REM είναι ανεπαρκής ή έρχεται αργά, μπορεί να αυξήσει την ορμόνη του στρες, την κορτιζόλη. Αυτό μπορεί να επηρεάσει τον ιππόκαμπο του εγκεφάλου, μια κρίσιμη δομή για την παγίωση της μνήμης», πρόσθεσε η ειδικός.

Άνοια: Πώς επηρεάζεται από τη θερμοκρασία του σπιτιού – Το Harvard αποκαλύπτει πώς να ρυθμίσετε το κλιματιστικό για να την προλάβετε

Πώς λειτουργεί ο ύπνος REM

Ο ύπνος REM ακολουθεί τρεις φάσεις μη-REM ύπνου, κάθε μία βαθύτερη από την προηγούμενη.

Οι τέσσερις φάσεις διαρκούν συνολικά 90 λεπτά ή περισσότερο, ανάλογα με την ηλικία και ένα άτομο μπορεί να περάσει από αυτές τέσσερις έως πέντε φορές μέσα σε μια νύχτα.

Οι ηλικιωμένοι χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να φτάσουν στη φάση REM.

Τα ευρήματα της νέας μελέτης

Στη νέα μελέτη, επιστήμονες του China-Japan Friendship Hospital στο Πεκίνο παρακολούθησαν τα πρότυπα ύπνου 128 εθελοντών με μέσο όρο ηλικίας τα 70 έτη.

  • Οι μισοί είχαν νόσο Αλτσχάιμερ
  • Περίπου το ένα τρίτο είχε ήπια γνωστική εξασθένηση, μια συχνή προειδοποιητική κατάσταση για τη νόσο Αλτσχάιμερ.
  • Οι υπόλοιποι είχαν φυσιολογική γνωστική λειτουργία

Οι ερευνητές κατέγραψαν την εγκεφαλική δραστηριότητα, τις κινήσεις των ματιών, τους καρδιακούς παλμούς και την αναπνοή των συμμετεχόντων κατά τη διάρκεια ενός βραδινού ύπνου στην κλινική.

Στη συνέχεια, χώρισαν τους συμμετέχοντες σε δύο ομάδες:

  • Πρώιμη REM: Άτομα που έφταναν στη φάση REM σε λιγότερο από 98 λεπτά.
  • Καθυστέρηση φάσης REM: Άτομα που χρειάζονταν περισσότερα από 193 λεπτά.

Οι συμμετέχοντες με Αλτσχάιμερ είχαν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν καθυστερημένο ύπνο REM, ενώ είχαν:

  • 16% περισσότερη αμυλοειδή πρωτεΐνη
  • 29% περισσότερη tau πρωτεΐνη
  • 39% λιγότερη εγκεφαλική νευροτροφική πρωτεΐνη (BDNF), που μειώνεται στη νόσο Αλτσχάιμερ

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Alzheimer’s and Dementia.

Άνοια: Πόσο κόκκινο κρέας επιτρέπεται να τρώτε για να μειώσετε 19% τον κίνδυνο, βάσει νέας μελέτης

Πώς μπορεί να βελτιωθεί ο ύπνος για την πρόληψη της άνοιας;

Προηγούμενες μελέτες σε ποντίκια έχουν δείξει ότι η μελατονίνη μπορεί να ενισχύσει τον ύπνο REM και να μειώσει τη συσσώρευση των πρωτεϊνών tau και αμυλοειδούς.

Άλλα φάρμακα που αντιμετωπίζουν την αϋπνία, εμποδίζοντας τη δράση μιας χημικής ουσίας που καταστέλλει τον ύπνο REM, έχουν επίσης δείξει θετικά αποτελέσματα στη μείωση των βλαβερών πρωτεϊνών.

Οι επιστήμονες προτείνουν ότι όσοι ανησυχούν για τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ θα πρέπει να υιοθετήσουν υγιεινές συνήθειες ύπνου που διευκολύνουν τη μετάβαση στον ύπνο REM.

«Αυτό περιλαμβάνει τη θεραπεία καταστάσεων όπως η υπνική άπνοια και την αποφυγή της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ, καθώς και τα δύο μπορούν να επηρεάσουν τον υγιή κύκλο ύπνου», τόνισε ο ειδικός στη νευρολογία Δρ Dantao Peng.

«Οι ασθενείς που λαμβάνουν ορισμένα αντικαταθλιπτικά και ηρεμιστικά που μειώνουν τον ύπνο REM θα πρέπει να συζητήσουν τις ανησυχίες τους με τον γιατρό τους, εάν φοβούνται για τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ».

Η νόσος Αλτσχάιμερ επηρεάζει περίπου το 60% των ατόμων με άνοια.

Αλτσχάιμερ και περπάτημα: Το σύμπτωμα που εντοπίζει το 60% των τύπων άνοιας

Τα πρώιμα συμπτώματα άνοιας περιλαμβάνουν:

  • Προβλήματα μνήμης
  • Δυσκολίες στη σκέψη και τη λογική
  • Γλωσσικές δυσκολίες

Οι περιπτώσεις άνοιας αναμένεται να αυξηθούν δραματικά τα επόμενα χρόνια, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη για φθηνές και αποτελεσματικές μεθόδους έγκαιρης διάγνωσης.

Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Το άρθρο συνοπτικά

  • Ο κακός ύπνος, ειδικά η καθυστέρηση στην είσοδο στη φάση REM, μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα πρώιμης άνοιας και να συνδέεται με τη συσσώρευση τοξικών πρωτεϊνών στον εγκέφαλο.
  • Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι η μη επαρκής φάση REM μπορεί να διαταράξει τη διαδικασία μνήμης, επηρεάζοντας τον ιππόκαμπο και αυξάνοντας τα επίπεδα της κορτιζόλης.
  • Στη μελέτη του China-Japan Friendship Hospital, οι συμμετέχοντες με άνοια είχαν μεγαλύτερη καθυστέρηση στη φάση REM και υψηλότερα επίπεδα αμυλοειδούς και tau πρωτεϊνών.
  • Η μελατονίνη και άλλοι θεραπείες που ενισχύουν τον ύπνο REM δείχνουν υπόσχεση στην καθυστέρηση της άνοιας, με την υγιεινή συνήθεια ύπνου να είναι σημαντική για την πρόληψη της νόσου.
Scroll to Top