Μπορεί το να κλείνετε την πόρτα του υπνοδωματίου σας το βράδυ όταν κοιμάστε να σας κάνει να νιώθετε πιο ασφαλείς ή να απομονώνει τους ήχους του υπόλοιπου σπιτιού προσφέροντας σας ηρεμία, υπάρχει, όμως, ένας σοβαρός λόγος που θα πρέπει να σταματήσετε να το κάνετε και αφορά την υγεία σας.
Είναι απολύτως κατανοητό, και φυσιολογικό, να διατηρείτε κάποιες συνήθειες στον ύπνο σας που σας προσφέρουν ασφάλεια και άνεση. Για παράδειγμα, πολλοί από εμάς προσέχουμε τα χέρια και τα πόδια μας να μην εξέχουν από το κρεβάτι, φοβούμενοι ότι κάτι μπορεί να τα αγγίξει -ένας φόβος που ξεκινά από την παιδική ηλικία και συχνά μας ακολουθεί μέχρι την ενήλικη ζωή (οι τρομακτικές ταινίες έχουν παίξει μεγάλο ρόλο σε αυτό).
Τι ώρα πρέπει να κάνετε ντους το βράδυ για να απολαύσετε τον ύπνο σας
Ωστόσο, ορισμένες συνήθειες, όπως το να κλείνετε πάντα την πόρτα του υπνοδωματίου πριν πέσετε για ύπνο, μπορεί να έχουν αρνητική επίδραση στην ποιότητα του ύπνου σας σύμφωνα με τη Michelle Roberts-Garcia, ειδική σε θέματα που αφορούν το σπίτι.
Ο κακός αερισμός του χώρου είναι ενδεχομένως πιο επικίνδυνος από ό,τι μπορεί να κρύβεται στο σκοτάδι. Τα σωματίδια σκόνης που δεν έχουν διέξοδο παραμένουν στο δωμάτιό σας, επιβαρύνοντας την αναπνοή σας και επηρεάζοντας την ποιότητα του ύπνου σας. Αφήνοντας την πόρτα ανοιχτή όσο κοιμάστε, μπορείτε να δημιουργήσετε συνθήκες που επιτρέπουν έναν βαθύ και ήρεμο ύπνο.
Γιατί δεν πρέπει να κλείνετε την πόρτα το βράδυ
Η ύπαρξη σκόνης και αλλεργιογόνων στο υπνοδωμάτιο δεν είναι απρόσμενη, καθώς μπαίνετε και βγαίνετε στον χώρο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η σκόνη από το περιβάλλον, σπόρια μούχλας και βακτήρια μπορούν να μεταφερθούν από τα ρούχα σας και να συσσωρευτούν στο δωμάτιο. Όσο και αν προσπαθείτε να φτιάξετε το τέλειο υπνοδωμάτιο για έναν καλό ύπνο, αν η ποιότητα του αέρα δεν είναι επαρκής, όλες αυτές οι προσπάθειες θα είναι μάταιες.
Η συσσώρευση σκόνης μπορεί να επηρεάσει το αναπνευστικό σας σύστημα, ιδίως αν υποφέρετε από αλλεργίες ή αναπνευστικά προβλήματα. Οι ανεπιθύμητοι επισκέπτες του χώρου, όπως ακάρεα σκόνης και γύρη, μπορεί να προκαλέσουν ενόχληση στον ύπνο και να διαταράξουν τον φυσικό ρυθμό του.
Κάνοντας μια μικρή αλλαγή και αφήνοντας την πόρτα ανοιχτή, βοηθάτε στη διαρκή ανανέωση του αέρα, δημιουργώντας ένα περιβάλλον που συμβάλλει στην ξεκούραση και την αναζωογόνηση.
Ποια είναι η πιο υγιεινή στάση ύπνου; Οι 2 στάσεις με τα περισσότερα οφέλη, σύμφωνα με ειδικούς
Καλές πρακτικές στη βελτίωση του ύπνου
Η κακή ποιότητα αέρα μπορεί να διαταράξει τις φυσιολογικές αναπνοές κατά τη διάρκεια του ύπνου, με αποτέλεσμα τη διακοπή του κύκλου του ύπνου σας και ενδεχομένως την αφύπνισή σας μέσα στη νύχτα.
Επειδή τα αλλεργιογόνα και οι ρύποι είναι σε υψηλότερες συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους, είναι καλή πρακτική να χρησιμοποιείτε καθαριστές αέρα για να απομακρύνετε μικροσωματίδια και βακτήρια, όπως τα σπόρια μούχλας.
Παράλληλα, το να αφήνετε την πόρτα του υπνοδωματίου ανοιχτή τη νύχτα μπορεί να επιτρέψει την είσοδο καθαρού αέρα και να διώξει κάποιους από αυτούς τους ρύπους όσο κοιμάστε.
Μπορείτε επίσης να ενισχύσετε την κυκλοφορία του αέρα χρησιμοποιώντας ανεμιστήρα, αφυγραντήρα ή ακόμα και αφήνοντας ένα παράθυρο ελαφρώς ανοιχτό, για να προωθήσετε την απομάκρυνση των επιβλαβών σωματιδίων. Με αυτό τον τρόπο, ο αέρας στο δωμάτιο γίνεται πιο φρέσκος, προσφέροντας ένα περιβάλλον χωρίς συμφόρηση και βελτιώνοντας την ποιότητα του ύπνου σας.
Τι κάνουμε τον χειμώνα;
Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, μπορείτε να συνεχίσετε να αφήνετε την πόρτα ανοιχτή χρησιμοποιώντας ένα έξυπνο κόλπο με τον ανεμιστήρα οροφής: αντιστρέψτε την κατεύθυνση των λεπίδων ώστε να διανέμουν τον ζεστό αέρα πιο ομοιόμορφα στον χώρο. Έτσι, το δωμάτιο θα διατηρείται ζεστό και παράλληλα θα απομακρύνεται ο στάσιμος αέρας.
Εάν κλείνετε την πόρτα για λόγους ιδιωτικότητας ή από συνήθεια, ίσως αξίζει να αναθεωρήσετε αυτή τη μικρή συνήθεια. Μπορεί να επηρεάσει θετικά τον κύκλο του ύπνου σας, κάνοντάς σας να νιώθετε περισσότερο αναζωογονημένοι όταν ξυπνάτε.
Αϋπνία: Το Νο1 πράγμα που δεν πρέπει να κάνετε ποτέ στο κρεβάτι εάν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε
Ωστόσο, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι το να αφήνετε την πόρτα ανοιχτή δεν είναι πάντα ασφαλέστερη επιλογή. Το Ινστιτούτο Έρευνας Πυρασφάλειας (Fire Safety Research Institute) έχει πραγματοποιήσει έρευνες που δείχνουν πως, σε περίπτωση φωτιάς, είναι ασφαλέστερο η πόρτα να παραμένει κλειστή. Η επιλογή αν θα αφήνετε την πόρτα ανοιχτή εξαρτάται από εσάς, αλλά καλό είναι να λαμβάνετε υπόψη τις συνθήκες και τις ανάγκες σας.