Site icon Όλο Υγεία

Ύπνος: Η καλύτερη και η χειρότερη ώρα να κοιμηθείτε για την υγεία της καρδιάς

ύπνος ώρα καρδιά

Φωτογραφία: 123rf

Θέλετε να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής; Η ώρα που επιλέγετε να κοιμηθείτε μπορεί να παίζει σημαντικό ρόλο. Οι καρδιολόγοι αποκαλύπτουν ότι υπάρχει μια συγκεκριμένη ώρα ύπνου που συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων και μπορεί να προστατεύσει την καρδιά σας.

«Έπαθα καρδιακή προσβολή στα 46 ενώ ήμουν απόλυτα υγιής» – Τα ασυνήθιστα συμπτώματα που αγνόησε

Πώς συνδέεται ο ύπνος με την υγεία της καρδιάς;

Η ανεπαρκής διάρκεια ύπνου συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιοαγγειακών παθήσεων, όπως η υπέρταση και οι στεφανιαίες καρδιοπάθειες. Ο ύπνος που δεν είναι πλήρης, σχετίζεται με αυξημένη δραστηριότητα του συμπαθητικού νευρικού συστήματος, που συμβάλλει σε αυτές τις καταστάσεις. Η επαρκής διάρκεια ύπνου φαίνεται να μειώνει αυτόν τον κίνδυνο.

Όταν πρόκειται για την υγεία της καρδιάς σας, όμως, συχνά επικεντρωνόμαστε στη γυμναστική, την αποφυγή του καπνίσματος και την κατανάλωση ποικιλίας τροφών. Αυτές είναι συμβουλές που ακούμε συχνά και η άμεση σύνδεσή τους με την καρδιά είναι ξεκάθαρη.

Αν και οι παραπάνω συμβουλές είναι απόλυτα σωστές, ήρθε η ώρα να συζητήσουμε μια πιο απροσδόκητη συμβουλή για την καρδιαγγειακή υγεία: να κοιμάστε την «κατάλληλη» ώρα. Ναι, ο ύπνος επηρεάζει όχι μόνο την εγκεφαλική λειτουργία (και την ικανότητά σας να λειτουργήσετε την επόμενη μέρα), αλλά και την καρδιά σας.

Για όσους από εμάς μας αρέσει να ξενυχτάμε, αυτά δεν είναι τα καλύτερα νέα. Η αναβλητικότητα στον ύπνο, δηλαδή το να μένεις ξύπνιος ενώ ξέρεις ότι δε σε ωφελεί, είναι πραγματική. Παρ’ όλα αυτά, το ερευνητικό εύρημα που ακολουθεί είναι αδιαμφισβήτητο.

Καρδιακή προσβολή ή κρίση πανικού; Ποια είναι τα συμπτώματα και πώς θα καταλάβετε τη διαφορά

Η καλύτερη ώρα για ύπνο, σύμφωνα με την επιστήμη

Αρχικά, είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι το σώμα κάθε ατόμου είναι διαφορετικό. Η ιδανική ώρα ύπνου για εσάς μπορεί να διαφέρει από αυτήν ενός άλλου ατόμου, εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως το πρόγραμμα εργασίας και ακόμη και το φύλο. Οι γυναίκες συνήθως χρειάζονται περισσότερο ύπνο από τους άνδρες.

Με αυτά υπόψη, μια μελέτη του 2021 από το UK Biobank cohort study, που δημοσιεύτηκε στο «European Heart Journal», διαπίστωσε ότι ο τακτικός ύπνος μεταξύ 10 μ.μ. και 11 μ.μ. συνδέεται με καλύτερη υγεία της καρδιάς.

Σύμφωνα με τον καρδιολόγο Dr. Nicholas Hendren, MD, από το UT Southwestern Medical Center, αυτό το εύρημα έχει νόημα:

«Ένας σταθερός κύκλος ύπνου που ξεκινά μεταξύ 10 και 11 μ.μ. ίσως είναι ο καλύτερος για την υγεία της καρδιάς, επειδή επιτρέπει τις ιδανικές επτά με οκτώ ώρες ύπνου που συνιστώνται για τους ενήλικες», εξηγεί. «Αυτός ο χρονισμός πιθανόν να ευθυγραμμίζεται με τον φυσικό κιρκαδικό κύκλο ύπνου που έχει εξελιχθεί εδώ και χιλιάδες χρόνια».

Ερωτική ασφυξία: Το φετίχ στο σεξ που φαίνεται να στοίχισε τη ζωή σε 52χρονο σε Airbnb στην Αθήνα

Πώς ο ύπνος επηρεάζει την καρδιά σας;

Το κλειδί είναι ένα: το στρες.

«Η διατάραξη αυτού του φυσιολογικού ιστορικού κύκλου ύπνου, είτε λόγω εργασίας είτε λόγω αγχωτικών καταστάσεων, μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα των ορμονών του στρες, γεγονός που αυξάνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο», εξηγεί ο Dr. Hendren.

Πιο συγκεκριμένα, η έλλειψη ύπνου συνδέεται με υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη και αυξημένο κίνδυνο για καρδιακή νόσο, έμφραγμα και εγκεφαλικό.

Ξαφνική καρδιακή προσβολή: Τα σημάδια που σας προειδοπούν – Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο

Η σημασία του ύπνου πριν τα μεσάνυχτα

Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο: ο ύπνος πριν τα μεσάνυχτα μπορεί να είναι ποιοτικά ανώτερος από τον ύπνο που ξεκινά μετά. Αυτό πιθανόν να οφείλεται στο ότι το πρώτο μισό της νύχτας, ειδικά μεταξύ 10 μ.μ. και 11 μ.μ, περιλαμβάνει περισσότερη χρόνο για τον μη-REM ύπνο προτού πάμε στον REM.

Επιπλέον, μια μελέτη του 2018 στο περιοδικό «Chronobiology International» διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται πριν τα μεσάνυχτα τείνουν να ζουν περισσότερο.

Η χειρότερη ώρα για ύπνο

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, η πιο επικίνδυνη ώρα για ύπνο είναι τα μεσάνυχτα. Ο λόγος είναι βασικά ο ίδιος: λιγότερος ύπνος σημαίνει περισσότερο στρες για το σώμα και για την καρδιά.

Άτομα που κοιμούνται λιγότερες ώρες συχνά αντιμετωπίζουν περισσότερους ψυχικούς και συναισθηματικούς στρεσογόνους παράγοντες. Ο Dr. Hendren φέρνει το παράδειγμα ενός ατόμου που εργάζεται σε δύο δουλειές λόγω οικονομικής πίεσης και έτσι έχει λιγότερο χρόνο για ύπνο.

Έμφραγμα χωρίς προειδοποίηση; Το λιγότερο γνωστό σύμπτωμα που χρειάζεται προσοχή

Συμβουλές ύπνου για την καρδιαγγειακή υγεία

Η ώρα που πέφτετε για ύπνο δεν είναι ο μόνος σημαντικός παράγοντας για την υγεία της καρδιάς σας. Εξίσου σημαντικοί είναι η διάρκεια και η ποιότητα του ύπνου.

«Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται τουλάχιστον επτά με οκτώ ώρες υψηλής ποιότητας ύπνου κάθε βράδυ», αναφέρει ο Dr. Hendren.

Η ποιότητα του ύπνου εξαρτάται από το πόσο γρήγορα αποκοιμιέστε, πόσες φορές ξυπνάτε και παρόμοιους παράγοντες.

«Είμαι καρδιοχειρουργός που επιβίωσε από καρδιακή προσβολή» – Τα 6 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοείτε

Αν αντιμετωπίζετε προβλήματα ύπνου, όπως αϋπνία ή υπνική άπνοια, ο Dr. Hendren συνιστά να ζητήσετε θεραπεία. Όπως αναφέρθηκε, οι επιπτώσεις δεν περιορίζονται απλώς στη γκρίνια της επόμενης μέρας, μπορεί να είναι πολύ πιο σοβαρές.

Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Exit mobile version