Site icon Όλο Υγεία

Πώς ο ύπνος επηρεάζει τα επίπεδα χοληστερίνης σας-Τι πρέπει να ξέρετε

ύπνος και επίπεδα χοληστερίνης

Ξεκουράζεστε σωστά τις περισσότερες νύχτες; Η ποιότητα του ύπνου σας -όπως και ο πολύς ή πολύ λίγος ύπνος- επηρεάζει πολλές πτυχές της υγείας σας, μεταξύ των οποίων και τα επίπεδα χοληστερίνης σας.

Για να είναι υγιής η καρδιά, οι ενήλικες πρέπει να έχουν:

Η υψηλή LDL-«κακή» χοληστερόλη, προκαλεί τη συσσώρευση λιπώδους πλάκας στις αρτηρίες, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές παθήσεις. Η HDL είναι η «καλή» χοληστερόλη επειδή βοηθά στην απομάκρυνση της LDL για την πρόληψη καρδιακών παθήσεων. Τα υψηλά τριγλυκερίδια μπορεί επίσης να προκαλέσουν συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες.

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια του ύπνου

Ο ύπνος είναι μια περίοδος που το σώμα αποκαθίσταται και επαναφορτίζεται. Απελευθερώνει ορμόνες που βοηθούν τους ιστούς και τα κύτταρα να επιδιορθωθούν μετά το άγχος της αφύπνισης. Η αρτηριακή πίεση πέφτει, ο καρδιακός ρυθμός επιβραδύνεται και η αναπνοή χαλαρώνει. Η καρδιά ανακάμπτει από τη σκληρή δουλειά της κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Οι περισσότεροι ενήλικες θα πρέπει να στοχεύουν σε 7-9 ώρες ύπνου αποκατάστασης κάθε βράδυ. Τι συμβαίνει όμως αν δεν χορταίνετε από αυτή την ανάπαυση; Μπορεί να αναπτύξετε προβλήματα υγείας που μπορεί να οδηγήσουν σε υψηλά επίπεδα χοληστερίνης.

Σε μια μελέτη 2.705 ενηλίκων, τα άτομα που είχαν την τάση να κοιμούνται πολύ λίγο κάθε βράδυ είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν υψηλά τριγλυκερίδια και χαμηλή HDL-«καλή» χοληστερόλη, αν και τα επίπεδα LDL-«κακής» χοληστερόλης τους δεν επηρεάστηκαν από τον ύπνο τους. Οι άνθρωποι που κοιμόντουσαν 8 ώρες τη νύχτα είχαν τους υψηλότερους αριθμούς HDL.

Γιατί ο ύπνος επηρεάζει τα επίπεδα χοληστερίνης

Εάν δεν κοιμάστε αρκετά, οι βασικές ορμόνες μπορούν να ξεφύγουν. Το σώμα μπορεί να παράγει πάρα πολύ από την ορμόνη του στρες κορτιζόλη και την ορμόνη που τονώνει την όρεξη γκρελίνη, αλλά πολύ λίγη λεπτίνη, η οποία ρυθμίζει το σωματικό βάρος. Αυτή η ορμονική ανισορροπία μπορεί επίσης να οδηγήσει σε απορρύθμιση της χοληστερόλης σας.

Η κακή ποιότητα ύπνου μπορεί επίσης να επηρεάσει τα επίπεδα χοληστερίνης. Τα άτομα με διακοπτόμενο ύπνο λόγω υπνικής άπνοιας -όταν η αναπνοή σταματά και ξεκινά όλη τη νύχτα- έχουν συχνά υψηλή ολική χοληστερόλη, LDL χοληστερόλη και τριγλυκερίδια και χαμηλά επίπεδα HDL χοληστερόλης. Τα άτομα αυτά τείνουν επίσης να είναι υπέρβαρα, που μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή χοληστερόλη.

Πολύ λίγος ύπνος

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει τη χοληστερόλη ανδρών και γυναικών με διαφορετικούς τρόπους. Σε μια μεγάλη μελέτη, οι άνδρες που κοιμόντουσαν λιγότερο από 6 ώρες τα περισσότερα βράδια είχαν υψηλότερη LDL χοληστερόλη, αλλά οι γυναίκες που κοιμόντουσαν την ίδια ποσότητα είχαν χαμηλότερη LDL. Άνδρες και γυναίκες που ροχάλιζαν είχαν χαμηλότερα επίπεδα HDL χοληστερόλης.

Η στέρηση ύπνου ή η αϋπνία όλη τη νύχτα μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα χοληστερόλης. Σε μια μελέτη, τα ποντίκια που στερήθηκαν ύπνου είχαν υψηλότερη χοληστερόλη στο αίμα και περισσότερη συσσώρευση χοληστερόλης στο συκώτι. Τα τρωκτικά είχαν επίσης χαμηλότερες ποσότητες ενός ηπατικού ενζύμου που βοηθά στην επεξεργασία της χοληστερόλης.

Τα ποντίκια που στερήθηκαν ύπνο είχαν επίσης μείωση σε δύο ορμόνες, τη λεπτίνη και τη ρεζιστίνη, στο αίμα. Η λεπτίνη, ειδικότερα, μπορεί να συνδέεται με υψηλή χοληστερόλη επειδή βοηθά στη ρύθμιση του μεταβολισμού και της όρεξης.

Πάρα πολύς ύπνος

Ο υπερβολικός ύπνος μπορεί επίσης να επηρεάσει τη χοληστερόλη. Σε μια μελέτη ενηλίκων στην Ιαπωνία, οι γυναίκες που κοιμόντουσαν 8 ή περισσότερες ώρες τη νύχτα έτειναν να έχουν χαμηλή HDL χοληστερόλη και οι γυναίκες που κοιμόντουσαν λιγότερο από 5 ώρες ή 8 ή περισσότερες ώρες τη νύχτα είχαν υψηλά τριγλυκερίδια.

Οι άνδρες που κοιμόντουσαν πολύ λίγο είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο για υψηλή LDL χοληστερόλη από εκείνους που κοιμόντουσαν 8 ή περισσότερες ώρες τη νύχτα. Τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης ήταν τα ίδια για τις γυναίκες που κοιμόντουσαν πολύ ή πολύ λίγο.

Σε μια άλλη μελέτη ηλικιωμένων από την Κίνα, τα άτομα που κοιμόντουσαν 9 ή περισσότερες ώρες τη νύχτα είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν υψηλά τριγλυκερίδια και παχυσαρκία.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Exit mobile version