Ένας στους πέντε ανθρώπους έχει μια δυνητικά θανατηφόρα διαταραχή ύπνου που προκαλεί διακοπή της αναπνοής, με αποτέλεσμα να σταματάει ανά διαστήματα και την παροχή οξυγόνου στον εγκέφαλο.
Οι πάσχοντες ροχαλίζουν, πνίγονται και λαχανιάζουν 20 έως 30 φορές κάθε ώρα κατά τη διάρκεια της νύχτας και, ως εκ τούτου, εν αγνοία τους και επανειλημμένα ξυπνούν, πράγμα που σημαίνει ότι το σώμα δεν ξεκουράζεται αρκετά.
Πρόκειται για την υπνική άπνοια, μια κοινή κατάσταση που σχετίζεται με τον ύπνο, στην οποία η αναπνοή σταματά και ξεκινά όλη τη νύχτα, θέτοντας το σώμα σε κίνδυνο να του στερήσει επικίνδυνα το ζωτικό οξυγόνο.
Ενώ μερικοί άνθρωποι μπορεί να μην συνειδητοποιούν καν ότι έχουν την πάθηση, άλλοι ενημερώνονται από τους συντρόφους τους, οι οποίοι τους λένε ότι παλεύουν να πάρουν ανάσα την ώρα που κοιμούνται. Συνήθως διεξάγεται μια εξέταση για τη διάγνωση της υπνικής άπνοιας, κατά την οποία ένας εξοπλισμός παρακολουθεί τα πρότυπα αναπνοής και τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα του ατόμου ενώ κοιμάται.
Όταν η αναπνοή σταματά για 10 δευτερόλεπτα ή περισσότερο τη φορά, τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα πέφτουν, αυξάνοντας τον κίνδυνο υπέρτασης, εγκεφαλικού και καρδιακών προσβολών. Ως μέρος της θεραπείας, οι ασθενείς πρέπει να φορούν μια συσκευή που ονομάζεται μηχάνημα συνεχούς θετικής πίεσης αεραγωγών -ή μηχάνημα CPAP– όταν κοιμούνται.
Το μηχάνημα παρέχει μια σταθερή ροή πεπιεσμένου αέρα στη μύτη και το στόμα και διατηρεί ανοιχτούς τους αεραγωγούς για να βελτιστοποιήσει την αναπνοή ενώ κοιμάστε. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA διαπίστωσε ότι η συνεπής χρήση ενός μηχανήματος CPAP προστατεύει από καρδιαγγειακά νοσήματα σε άτομα υψηλού κινδύνου -κάτι που έχει συζητηθεί έντονα.
Διαπίστωσε ότι η χρήση του μηχανήματος CPAP για περισσότερες από τέσσερις ώρες κατά τη διάρκεια του ύπνου μείωσε τον κίνδυνο εγκεφαλικού, καρδιακής προσβολής ή καρδιακής ανακοπής.
Αποφρακτική άπνοια ύπνου
Ενώ το δυνατό και διακοπτόμενο ροχαλητό είναι μια κοινή ένδειξη της πάθησης, δεν ροχαλίζουν όλα τα άτομα με υπνική άπνοια. Ωστόσο, εάν το ροχαλητό χαρακτηρίζεται από απότομες διακοπές της αναπνοής και κρίσεις πνιγμού ή λαχανιάσματος, καθώς και υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, δυσκολία συγκέντρωσης και υψηλή αρτηριακή πίεση, μπορεί να υποδηλώνει αποφρακτική άπνοια ύπνου.
Η αποφρακτική άπνοια ύπνου είναι ο πιο κοινός τύπος υπνικής άπνοιας, που επηρεάζει περίπου έναν στους πέντε ενήλικες, αν και πολλές περιπτώσεις παραμένουν αδιάγνωστες. Τα άτομα με σοβαρή αποφρακτική άπνοια ύπνου, που ξυπνούν περισσότερες από 30 φορές την ώρα, έχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, μειώνοντας το προσδόκιμο ζωής τους έως και μια δεκαετία.
Τα άτομα με μέτρια αποφρακτική άπνοια ύπνου, που ξυπνούν μεταξύ 15 και 30 φορές την ώρα, έχουν 72% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν. Ο υψηλότερος κίνδυνος καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών για τους ασθενείς είναι ο κύριος παράγοντας του αυξημένου κινδύνου θνησιμότητας.
Ένας άλλος τύπος υπνικής άπνοιας είναι η κεντρική άπνοια ύπνου, η οποία εμφανίζεται όταν ο εγκέφαλος δεν στέλνει τα σήματα που χρειάζονται για να αναπνεύσει. Συνολικά, οι άνδρες έχουν δύο έως τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από άπνοια ύπνου από τις γυναίκες, αν και η παχυσαρκία και η προχωρημένη ηλικία είναι οι μεγαλύτεροι παράγοντες κινδύνου.
Η πάθηση εμφανίζεται όταν οι μύες που υποστηρίζουν το λαιμό χαλαρώνουν και ο αεραγωγός στενεύει και καταρρέει, έτσι ο αέρας δεν μπορεί να ρέει μέσα ή έξω από τη μύτη ή το στόμα. Όταν συμβεί αυτό, η αναπνοή μπορεί να σταματήσει για 10 δευτερόλεπτα ή περισσότερο τη φορά έως ότου ενεργοποιηθούν τα αντανακλαστικά και το άτομο αρχίσει να αναπνέει με ρυθμό, συχνά χωρίς το ίδιο να συνειδητοποιεί ότι έχει συμβεί κάτι, αν και μπορεί να παρατηρήσει ξηροστομία και παρατεταμένη κόπωση όταν ξυπνήσει.
Η υπνική άπνοια μπορεί να προκαλέσει μόνιμες βλάβες στην υγεία
Η προσπάθεια εισπνοής ενάντια σε έναν κατεστραμμένο αεραγωγό τελικά αρνείται το κρίσιμο οξυγόνο του σώματος. Ενώ τα φυσιολογικά επίπεδα οξυγόνωσης του αίματος κυμαίνονται γύρω στο 90 με 95%, ένα κοιμισμένο άτομο με άπνοια μπορεί να δει αυτά τα επίπεδα να πέφτουν στο 80% ή ακόμη και στο 70%.
Τα επίπεδα κορεσμού οξυγόνου τυπικά θα επανέλθουν στο φυσιολογικό μόλις ξαναρχίσει η αναπνοή, αλλά για ένα άτομο με αποφρακτική άπνοια ύπνου που αναπνέει ακανόνιστα όλες τις ώρες της νύχτας, μπορεί να υπάρξει μόνιμη βλάβη στην υγεία. Για παράδειγμα, οι συχνές πτώσεις στις συγκεντρώσεις οξυγόνου στο αίμα έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν την αρτηριακή πίεση, αυξάνοντας τα ποσοστά υπέρτασης.
Στην πραγματικότητα, η υψηλή αρτηριακή πίεση και η υπνική άπνοια πάνε χέρι-χέρι. Περίπου το 30-40% των ατόμων με υπνική άπνοια έχουν υπέρταση και η αποφρακτική άπνοια ύπνου μπορεί να επιδεινώσει την υψηλή αρτηριακή πίεση.
Τα άτομα με αποφρακτική άπνοια ύπνου είναι επίσης πιο επιρρεπή σε καρδιακές προσβολές. Η American Thoracic Society αναφέρει ότι τα άτομα με υπνική άπνοια που παραμένουν χωρίς θεραπεία έχουν διπλάσιες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή αργότερα στη ζωή τους από τα άτομα χωρίς την πάθηση.
Οι ηλικιωμένοι είναι πιο πιθανό να έχουν υπνική άπνοια. Όσο μεγαλύτερο σε ηλικία είναι ένα άτομο, τόσο πιο σοβαρές μπορεί να είναι οι επιπτώσεις της υπνικής άπνοιας, καθώς η έρευνα δείχνει ότι η πάθηση αυξάνει δραστικά τους κινδύνους που σχετίζονται με καρδιαγγειακές αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία, όπως υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής.