Για τους περισσότερους ανθρώπους, η επίσκεψη στην τουαλέτα για κένωση του εντέρου είναι ένα φαινόμενο που συμβαίνει είτε καθημερινά είτε ανά 2-3 ημέρες. Τα κόπρανα, όμως, μπορούν να πουν πολλά για την υγεία, με το χρώμα και τη συνοχή τους να αποκαλύπτουν περισσότερα για το τι συμβαίνει κάτω από την επιφάνεια.
Η κένωση του εντέρου είναι μια απαραίτητη σωματική λειτουργία που βοηθά στην αποβολή κάθε άπεπτης τροφής και άλλων άχρηστων προϊόντων. Το να υποφέρετε από δυσκοιλιότητα ή διάρροια προκαλείται συχνά από άλλα προβλήματα, αν και μερικές φορές αυτό μπορεί να εξαρτάται από το τι τρώτε, πόσα υγρά πίνετε και αν έχετε ασκηθεί πρόσφατα.
Ένας ειδικός προειδοποίησε ότι τα χαλαρά κόπρανα ή η διάρροια μπορεί να είναι σημάδι υπερδραστήριου θυρεοειδούς, μια κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε εξόφθαλμο -επιστημονικά, πρόπτωση βολβού– μεταξύ άλλων προβλημάτων.
Η Rhianna McClymont, επικεφαλής γενικός γιατρός στο Livi, εξήγησε: «Τα χαλαρά κόπρανα ή η διάρροια μπορεί να προκληθούν από λοίμωξη του εντέρου, τροφικές δυσανεξίες, ορισμένα φάρμακα, υπερδραστήριο θυρεοειδή ή ασθένεια του εντέρου όπως η νόσος του Crohn».
Τι είναι ο υπερθυρεοειδισμός και ποια τα συμπτώματα
Η κατάσταση του υπερδραστήριου θυρεοειδή είναι επίσης γνωστή ως υπερθυρεοειδισμός. Αυτό συμβαίνει όταν ο θυρεοειδής αδένας παράγει πάρα πολλές θυρεοειδικές ορμόνες. Σύμφωνα με το NHS, ο θυρεοειδής είναι ένας μικρός αδένας σε σχήμα πεταλούδας στο λαιμό, που βρίσκεται ακριβώς μπροστά από την τραχεία.
Παράγει ορμόνες που επηρεάζουν πράγματα όπως ο καρδιακός ρυθμός και η θερμοκρασία του σώματος. «Η λήψη υπερβολικής ποσότητας από αυτές τις ορμόνες μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστα και δυνητικά σοβαρά προβλήματα που μπορεί να χρειάζονται θεραπεία», λέει το NHS.
Είναι εξίσου πιθανό κάποιος να έχει τόσο υπερδραστήριο (υπερθυρεοειδισμό) όσο και υπολειτουργικό θυρεοειδή (υποθυρεοειδισμό). Θεωρείται ότι περίπου το ένα τέταρτο των ασθενών με υπερθυρεοειδισμό θα εμφανίσουν ήπια έως μέτρια διάρροια.
Ωστόσο, άλλα συμπτώματα που πρέπει να αναζητήσετε περιλαμβάνουν:
- Νευρικότητα, άγχος και ευερεθιστότητα
- Αλλαγές της διάθεσης
- Δυσκολία στον ύπνο
- Επίμονη κούραση και αδυναμία
- Ευαισθησία στη θερμότητα
- Πρήξιμο στο λαιμό από έναν διευρυμένο θυρεοειδή αδένα (βρογχοκήλη)
- Ακανόνιστος και/ή ασυνήθιστα γρήγορος καρδιακός ρυθμός (αίσθημα παλμών)
- Συσπάσεις ή τρέμουλο
- Απώλεια βάρους
Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρά προβλήματα. Αυτά περιλαμβάνουν προβλήματα με τα μάτια, όπως ερεθισμό των ματιών, διπλή όραση ή διόγκωση των ματιών. Το NHS απαριθμεί επίσης τις επιπλοκές της εγκυμοσύνης, όπως η προεκλαμψία, ο πρόωρος τοκετός ή η αποβολή, ως επικίνδυνη παρενέργεια του υπερθυρεοειδισμού.
Ένας υπερδραστήριος θυρεοειδής μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε, αλλά είναι περίπου 10 φορές πιο συχνός στις γυναίκες από τους άνδρες και συνήθως συμβαίνει σε ηλικίες μεταξύ 20 και 40 ετών. Εάν εμφανίσετε συμπτώματα, θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας για να ελέγξει πόσο καλά λειτουργεί ο θυρεοειδής σας. Οι θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή, ακτινοθεραπεία και χειρουργική επέμβαση.