Ο μη θεραπευμένος υπερθυρεοειδισμός μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία. Συγκεκριμένα, μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο για μη φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό, καρδιακή ανεπάρκεια, οστεοπόρωση, δυσμενή έκβαση εγκυμοσύνης, μεταβολικές ανωμαλίες και θνησιμότητα.
Ο υπερθυρεοειδισμός, όταν δηλαδή υπάρχει περίσσεια θυρεοειδικής ορμόνης, μπορεί να εμφανιστεί λόγω πολλών διαφορετικών αιτιολογιών, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Graves, των τοξικών (υπερενεργών) όζων του θυρεοειδούς και της θυρεοειδίτιδας. Είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε, να διαγιγνώσκουμε σωστά και να θεραπεύουμε κατάλληλα την υποκείμενη αιτία του υπερθυρεοειδισμού για να ελαχιστοποιήσουμε τις επιπτώσεις του στην υγεία.
Σε ένα άρθρο ανασκόπησης στο Journal of the American Medical Association, ερευνητές από το Boston University Chobanian & Avedisian School of Medicine συνοψίζουν τα τρέχοντα στοιχεία σχετικά με την παθοφυσιολογία, την κλινική παρουσίαση και τη θεραπεία του υπερθυρεοειδισμού, εστιάζοντας ειδικά στη διαχείριση της νόσου του Graves και της τοξικής οζώδους νόσου.
«Αυτή η ανασκόπηση είναι μια καλή επισκόπηση του υπερθυρεοειδισμού για τους κλινικούς γιατρούς, συμπεριλαμβανομένων των παρόχων πρωτοβάθμιας περίθαλψης και των ενδοκρινολόγων», λέει η συγγραφέας Elizabeth N. Pearce, καθηγήτρια ιατρικής στην Ιατρική Σχολή και ενδοκρινολόγος στο Ιατρικό Κέντρο της Βοστώνης και προσθέτει:
«Περιλαμβάνει πληροφορίες για την παθοφυσιολογία, την κλινική εικόνα, τη διάγνωση και τις θεραπευτικές επιλογές για διάφορες αιτιολογίες υπερθυρεοειδισμού, καθώς και συζήτηση ειδικών περιπτώσεων όπως ο υποκλινικός υπερθυρεοειδισμός, ο υπερθυρεοειδισμός στην εγκυμοσύνη και η θυρεοειδική καταιγίδα».
Οι ερευνητές εστίασαν στις πιο ενημερωμένες πληροφορίες. Περιέλαβαν δεδομένα από τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές (RCTs), μετα-αναλύσεις, συστηματικές ανασκοπήσεις και μελέτες παρατήρησης και εξέτασαν τις τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές πρακτικής.
Τα ευρήματα των επιστημόνων
- Η πιο κοινή αιτία υπερθυρεοειδισμού είναι η νόσος του Graves, με παγκόσμιο επιπολασμό 2% στις γυναίκες και 0,5% στους άνδρες. Τα κοινά συμπτώματα της υπερβολικής δραστηριότητας των θυρεοειδικών ορμονών περιλαμβάνουν άγχος, αϋπνία, αίσθημα ταχυκαρδίας, ακούσια απώλεια βάρους, διάρροια και δυσανεξία στη θερμότητα.
- Οι ασθενείς με νόσο του Graves μπορεί να έχουν διάχυτη μεγέθυνση των θυρεοειδών αδένων και μη φυσιολογική προεξοχή των ματιών κατά την εξέταση. Οι ασθενείς με τοξικά οζίδια μπορεί να έχουν συμπιεστικά συμπτώματα όπως δυσκολία στην κατάποση, δύσπνοια ή αλλαγές φωνής.
- Η αιτιολογία της θυρεοτοξίκωσης μπορεί συνήθως να καθοριστεί με βάση την κλινική εικόνα, τις εξετάσεις λειτουργίας του θυρεοειδούς και την κατάσταση των αντισωμάτων του υποδοχέα θυρεοτροπίνης (TSH).
- Το σπινθηρογράφημα θυρεοειδούς (μια διαγνωστική πυρηνική ιατρική εξέταση που παρέχει πληροφορίες για τη δομή και τη λειτουργία του θυρεοειδούς) συνιστάται εάν υπάρχουν οζίδια του θυρεοειδούς ή η αιτιολογία είναι ασαφής.
- Οι θεραπευτικές επιλογές για εμφανή υπερθυρεοειδισμό από αυτόνομους θυρεοειδικούς όζους (τοπική οζώδης βλάβη του θυρεοειδούς αδένα που χαρακτηρίζεται από ανάπτυξη, πρόσληψη ιωδίου και λειτουργία, όλα ανεξάρτητα από τον έλεγχο των TSH) ή της νόσου του Graves περιλαμβάνουν αντιθυρεοειδικά φάρμακα, κατάλυση με ραδιενεργό ιώδιο και χειρουργική επέμβαση. Η θεραπεία για τον υποκλινικό υπερθυρεοειδισμό συνιστάται σε ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας και σε αυτούς που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο για οστεοπόρωση και καρδιαγγειακή νόσο.
Αν και υπήρχαν περιορισμένα διαθέσιμα δεδομένα, η ανασκόπηση εξέτασε επίσης εν συντομία τον υπερθυρεοειδισμό που σχετίζεται με την COVID-19 και τις νέες θεραπείες για τον υπερθυρεοειδισμό, όπως η κατάλυση με ραδιοσυχνότητες και οι βιολογικές ή ανοσοτροποποιητικές θεραπείες.
Υπερθυρεοειδισμός: Τα χαρακτηριστικά συμπτώματα
Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, ο υπερθυρεοειδισμός μερικές φορές μοιάζει με άλλα προβλήματα υγείας, καθιστώντας δύσκολη τη διάγνωση. Μπορεί να προκαλέσει πολλά συμπτώματα, όπως:
- Αδυνάτισμα χωρίς προσπάθεια.
- Γρήγορο καρδιακό παλμό, μια κατάσταση που ονομάζεται ταχυκαρδία.
- Ακανόνιστο καρδιακό παλμό, που ονομάζεται αρρυθμία.
- Έντονος καρδιακός παλμός.
- Αυξημένη πείνα.
- Νευρικότητα, άγχος και ευερεθιστότητα.
- Τρέμουλο, συνήθως ένα μικρό τρέμουλο στα χέρια και τα δάχτυλα.
- Εφίδρωση.
- Αλλαγές στον έμμηνο κύκλο.
- Αυξημένη ευαισθησία στη θερμότητα.
- Αλλαγές στα μοτίβα του εντέρου, ιδιαίτερα πιο συχνές κενώσεις.
- Διογκωμένος θυρεοειδής αδένας, που μερικές φορές ονομάζεται βρογχοκήλη, που μπορεί να εμφανιστεί ως οίδημα στη βάση του
- λαιμού.
- Κούραση.
- Μυϊκή αδυναμία.
- Προβλήματα ύπνου.
- Ζεστό, υγρό δέρμα.
- Αραίωση δέρματος.
- Λεπτά, εύθραυστα μαλλιά.
Οι ηλικιωμένοι είναι πιο πιθανό να έχουν συμπτώματα που είναι δύσκολο να παρατηρηθούν. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν ακανόνιστο καρδιακό παλμό, απώλεια βάρους, κατάθλιψη και αίσθημα αδυναμίας ή κούρασης κατά τη διάρκεια συνηθισμένων δραστηριοτήτων.