Site icon Όλο Υγεία

Υπέρταση: Ποια είναι η καλύτερη ώρα να πάρετε τα φάρμακα για να ρίξετε την πίεση

υπέρταση

Η τυπική συμβουλή για το πότε πρέπει να παίρνετε τα αντιυπερτασικά σας (φάρμακα για την υψηλή αρτηριακή πίεση ή αλλιώς υπέρταση) ήταν μέχρι σήμερα να τα παίρνετε το πρωί. Τι ισχύει όμως στην πραγματικότητα;

Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι τα περισσότερα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση είναι πιο αποτελεσματικά όταν οι άνθρωποι τα λαμβάνουν τη νύχτα.

Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε μια έννοια που ονομάζεται χρονοθεραπεία. Είναι μια προσέγγιση που αφορά στο χρονοδιάγραμμα οποιασδήποτε ιατρικής θεραπείας με βάση τους κιρκάδιους ρυθμούς, τον κύκλο φυσικών αλλαγών του σώματος που λαμβάνουν χώρα ανά 24ώρο. Η προσέγγιση έχει χρησιμοποιηθεί για την εύρεση των καλύτερων ωρών της ημέρας για τη θεραπεία άλλων ιατρικών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της άπνοιας ύπνου, της χρόνιας νεφρικής νόσου και του διαβήτη.

Δείτε  πώς η αρτηριακή πίεση τείνει να ανεβαίνει και να πέφτει και πώς η καλύτερη στιγμή για να πάρετε το φάρμακό σας μπορεί να ορίζεται από τις αρχές της χρονοθεραπείας.

Πότε είναι η υψηλότερη αρτηριακή πίεση;

Η αρτηριακή πίεση ανεβαίνει και πέφτει με ένα αρκετά προβλέψιμο μοτίβο. Όταν ξυπνάτε το πρωί, αυξάνεται. Στη συνέχεια αυξάνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τη νύχτα, κατά τη διάρκεια του ύπνου, τείνει να πέφτει ξανά σύμφωνα με το verywellhealth.

Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει πάντα για άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν τέσσερα διαφορετικά μοτίβα μεταβολών της αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Όλα τα μοτίβα μη φυσιολογικών πτώσεων της αρτηριακής πίεσης σχετίζονται με διάφορους κινδύνους για την υγεία. Μπορούν να επηρεάσουν τις αρτηρίες και την καρδιά, τα νεφρά, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και πολλά άλλα.

Ο μόνος τρόπος για να μάθετε πώς αλλάζει η αρτηριακή σας πίεση είναι να τη μετράτε τακτικά σε διαφορετικές ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας. Ένας τρόπος για να γίνει αυτό είναι με Holter αρτηριακής πίεσης.

Αυτή η τεχνική περιλαμβάνει τη χρήση περιχειρίδας αρτηριακής πίεσης όπως αυτή που χρησιμοποιεί ο γιατρός στο γραφείο του. Η περιχειρίδα συνδέεται με μια μικρή οθόνη που μπορεί να στερεωθεί σε μια ζώνη ή σε ένα ρούχο. Η συσκευή μετράει αυτόματα την αρτηριακή σας πίεση κάθε 15 ή 30 λεπτά. Τη χρησιμοποιείτε για μια καθορισμένη χρονική περίοδο, συνήθως 24 ή 48 ώρες.

Το holter μετρά την αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια του ύπνου καθώς και κατά τις ώρες της εγρήγορσης. Για αυτόν τον λόγο, μπορεί να είναι ένας χρήσιμος τρόπος για να μάθετε τις ακριβείς αυξομειώσεις της αρτηριακής σας πίεσης.

Πλεονεκτήματα της φαρμακευτικής αγωγής τη νύχτα

Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι τα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση μπορεί να λειτουργήσουν καλύτερα όταν λαμβάνονται τη νύχτα.

Η μεγαλύτερη και πιο σημαντική από αυτές  ήταν μια εξαετής μελέτη σε περισσότερα από 19.000 άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση.

Οι ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες σε δύο ομάδες. Μια ομάδα πήρε το φάρμακο για την αρτηριακή πίεση το πρωί, ενώ η άλλη  το βράδυ. Τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, όλοι οι συμμετέχοντες χρησιμοποιούσαν holter για να καταγράφουν την αρτηριακή τους πίεση.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σε σύγκριση με την πρωινή ομάδα, όσοι λάμβαναν θεραπεία για την αρτηριακή πίεση το βράδυ είχαν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν (ή να πεθάνουν από) μια σειρά από παθήσεις. Συγκεκριμένα

Μια μελέτη του 2015 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Diabetologia διαπίστωσε ότι η λήψη αυτών των φαρμάκων τη νύχτα μείωσε τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 για άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση. Άλλες μελέτες αναφέρουν και άλλα πιθανά πλεονεκτήματα της λήψης φαρμάκων για την αρτηριακή πίεση τη νύχτα. Το ένα είναι ότι πολλοί άνθρωποι είναι πιο πιθανό να πάρουν τα φάρμακά τους πριν τον ύπνο παρά το πρωί. Ένα άλλο είναι ότι πιθανές παρενέργειες αυτών των θεραπειών μπορεί να εξαφανιστούν πιο αργά όταν λαμβάνονται το βράδυ.

Σε κάθε περίπτωση πάντως πάντοτε να παίρνετε οποιοδήποτε φάρμακο σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας. Εάν λαμβάνετε φάρμακο για την αρτηριακή σας πίεση το πρωί, μην αρχίσετε να το παίρνετε το βράδυ χωρίς να μιλήσετε πρώτα με εκείνον.

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά <a href="https://www.vita.gr/">Vita</a>, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες <a href="https://tv.pathfinder.gr/">pathfinder.gr</a>, <a href="https://dailypharmanews.gr/">dailypharmanews.gr</a>, liveit.gr, <a href="https://www.worldsecrets.gr/">worldsecrets.gr</a>, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Exit mobile version