Υπέρταση: Νέο φάρμακο ελέγχει την υψηλή αρτηριακή πίεση με μόλις 2 δόσεις ανά έτος

αρτηριακή πίεση υπέρταση

Μια μικρή κλινική μελέτη έδειξε ότι ένα νέο φάρμακο μείωσε την αρτηριακή πίεση για έως και έξι μήνες. Η ουσία  ενίεται απευθείας στο ήπαρ και ο στόχος είναι να αποτελέσει μία ασφαλή, αποτελεσματική και βολική θεραπεία για την υπέρταση.

Εάν εγκριθεί, το φάρμακο ανοίγει το δρόμο για ένα πιο βολικό μέσο διαχείρισης για την αρτηριακή πίεση, το οποίο συνήθως αντιμετωπίζεται με από του στόματος αντιυπερτασικούς παράγοντες.

Τα φάρμακα για την υπέρταση επικεντρώνονται σε ορμόνες που προκαλούν υψηλή αρτηριακή πίεση. Αυτό στοχεύει το RNA που δημιουργεί τις ορμόνες. Μέχρι τώρα τα θεραπευτικά σχήματα για την αρτηριακή πίεση είναι διαθέσιμα για περισσότερους από 122 εκατομμύρια Αμερικανούς αλλά πολλοί ασθενείς δυσκολεύονται να τηρήσουν ένα ημερήσιο πρόγραμμα δοσολογίας.

Μια μικρή μελέτη για ένα νέο φάρμακο που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine αποκάλυψε μια ένωση που μειώνει την ανάγκη για φαρμακευτική θεραπεία σε μία φορά κάθε έξι μήνες.

Η μελέτη φάσης 1 παρατήρησε 107 ασθενείς—80 έλαβαν μια ένεση ενός ερευνητικού φαρμάκου που ονομάζεται ζιλεμπεσιράνη. Αυτός ο ερευνητικός θεραπευτικός παράγοντας παρεμβολής RNA καταστέλλει την παραγωγή της πρωτεΐνης που προκαλεί υπέρταση ή υψηλή αρτηριακή πίεση. Οι υπόλοιποι συμμετέχοντες έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Πολύ νωρίς στην ερευνητική φάση η ζιλεμπεσιράνη είχε ένα πολλά υποσχόμενο αποτέλεσμα: Όσοι έλαβαν το φάρμακο είχαν σημαντικά χαμηλότερη συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση με λίγες παρενέργειες.

Τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτα δεδομένου του δοσολογικού σχήματος. Μετά από μία ένεση ζιλεμπεσιράνης, τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης ενός ασθενούς διατηρήθηκαν για έως και 24 εβδομάδες. Αυτό είναι ενθαρρυντικό για τους ερευνητές και το φάρμακο συνεχίζεται σε περαιτέρω δοκιμές.

Ο καθηγητής Ντέιβιντ Γουέμπ, πρόεδρος της Christison Θεραπευτικής και Κλινικής Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης στο Εδιμβούργο, δήλωσε: «Αυτή είναι μια δυνητικά σημαντική εξέλιξη στην υπέρταση. Δεν υπάρχει νέα κατηγορία φαρμάκων με άδεια για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης τα τελευταία 17 χρόνια. Αυτή η νέα προσέγγιση οδηγεί σε σημαντική μείωση της αρτηριακής πίεσης, τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα, που διαρκεί περίπου έξι μήνες μετά από μία μόνο ένεση. Αυτό είναι ελκυστικό επειδή βοηθά στην αποφυγή της φαρμακευτικής συμμόρφωσης που παρατηρείται με τα τρέχοντα φάρμακα.”

Πώς λειτουργεί το φάρμακο

Σύμφωνα με τον συν-συγγραφέα της μελέτης Akshay Desai, MD, MPH, Ιατρικός Διευθυντής του Προγράμματος Καρδιομυοπάθειας και Καρδιακής Ανεπάρκειας στο Brigham and Women’s Hospital και αναπληρωτής καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, η ζιλεμπεσιράνη εμποδίζει το συκώτι να παράγει πρωτεΐνες που προκαλούν υψηλή αρτηριακή πίεση πριν ξεκινήσουν. Καταστέλλει ένα γονίδιο που παράγει την ορμόνη αγγειοτενσίνη, αυτή δηλαδή που προκαλεί τη συστολή των αιμοφόρων αγγείων, η οποία προκαλεί αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Πώς θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί

Ενώ η λήψη της θεραπείας πιο ψηλά στην αλυσίδα σύνθεσης είναι ενθαρρυντική, ο Desai τονίζει ότι η ζιλεμπεσιράνη βρίσκεται ακόμη στα αρχικά στάδια της μελέτης. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο ακόμη εκτενείς κλινικές δοκιμές, η KARDIA-1 και η KARDIA-2.

Και ενώ τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης είναι ελπιδοφόρα, ο Desai είπε ότι η ζιλεμπεσιράνη πιθανότατα θα εξακολουθεί να είναι μόνο ένα όπλο σε ένα οπλοστάσιο φαρμακευτικών προϊόντων που στοχεύουν στην καταπολέμηση της υπέρτασης.

Το δεύτερο μέρος της μελέτης θα εξετάσει πώς αλληλεπιδρά η ζιλεμπεσιράνη με άλλα φάρμακα για την υπέρταση, όπως η ιρβεσαρτάνη ή άλλα φάρμακα που μπορεί να έχουν συμπληρωματική δράση.

Δεδομένου ότι η ζιλεμπεσιράνη βρίσκεται στα αρχικά στάδια της έρευνας, δεν θα είναι εμπορικά διαθέσιμο για πολλά χρόνια. Αλλά η πρώιμη επιτυχία του δείχνει υπόσχεση για ένα ακόμη φάρμακο με επίκεντρο το RNA που μπορεί να σταματήσει τα συμπτώματα πριν ξεκινήσουν.

Φίλια Μητρομάρα
Φίλια Μητρομάρα

Η Φίλια Μητρομάρα είναι δημοσιογράφος υγείας, με πολυετή πείρα σε μεγάλα γυναικεία και αντρικά περιοδικά. Αφιέρωσε 7 χρόνια στο ραδιόφωνο ενώ από το 2014 «βούτηξε» στον digital κόσμο ως wellness content editor με πιστοποιήσεις από το ΗΑEC (Hellenic American College) σε SEO, Social Media και digital marketing. Ως TedX speaker μίλησε για τη διαφορετικότητα και πιστεύει ότι κάθε άνθρωπος έχει μια ιστορία που αξίζει να ειπωθεί επειδή έχει τη δύναμη της έμπνευσης. Η Φίλια Μητρομάρα έχει εργαστεί στo <a href="https://www.shape.gr">Περιοδικό Shape και shape.gr</a>, <a href="https://elle.gr">Περιοδικό Elle</a>, <a href="https://glow.gr">Περιοδικό Glow</a>, <a href="https://bestofyou.gr">Bestofyou.g</a>, <a href="https://www.capital.gr">Capital.gr</a>, <a href="https://www.madamefigaro.gr">Περιοδικό MadameFigaro</a>, <a href="https://omorfamystika.gr">Omorfamystika.gr</a>, <a href="https://www.hello.gr">Περιοδικό Hello</a>, <a href="https://www.harpersbazaararabia.com">Harper’s Bazaar Mideast</a>, <a href="https://www.wefit.gr">Wefit.gr</a>, <a href="https://www.boxpharmacy.gr/el">Boxpharmacy.gr</a>, <a href="https://carespot.gr">Carespot.gr</a>. Κεντρική ομιλήτρια στο TEDx Θεσσαλονίκης 2019 με θέμα «Looking the world straight in the eye with one eye» | <a href="https://www.youtube.com/watch?v=SNiV1sW03tE">https://www.youtube.com/watch?v=SNiV1sW03tE</a>

Scroll to Top