Site icon Όλο Υγεία

Υπέρταση: Τα 3 βότανα και μπαχαρικά που ρίχνουν φυσικά την πίεση – Πώς πρέπει να τα καταναλώνουμε

Υπέρταση: Τα 3 βότανα και μπαχαρικά που ρίχνουν φυσικά την πίεση - Τι να προσέχετε όταν τα καταναλώνετε

Photo: rf123

Η υψηλή αρτηριακή πίεση, γνωστή και ως υπέρταση, επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές στην υγεία, όπως καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο και νεφρική ανεπάρκεια. Ευτυχώς, υπάρχουν φυσικοί τρόποι να την αντιμετωπίσουμε πριν χρειαστεί να λάβουμε φάρμακα.

Πράγματι, ενώ τα φάρμακα για τη διαχείριση της υπέρτασης συνταγογραφούνται συχνά, υπάρχουν φυσικές θεραπείες και βότανα που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Αρτηριακή πίεση: Πόσες μπανάνες πρέπει να τρώτε την εβδομάδα για να τη μειώσετε 10%

Τα 3 βότανα και μπαχαρικά που αντιμετωπίζουν φυσικά την υπέρταση

  1. Λουίζα
  2. Κανέλα
  3. Σπόροι σέλινου

1. Λουίζα

Η λουίζα, γνωστή και ως Verbena, είναι ένα πολυετές βότανο, το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί για αιώνες στην παραδοσιακή ιατρική για τη θεραπεία ποικίλων παθήσεων, όπως άγχος, αϋπνία και πεπτικά προβλήματα. Πρόσφατα κέρδισε την προσοχή επειδή φέρεται να μειώνει και την αρτηριακή πίεση.

Η λουίζα περιέχει ενώσεις, που ονομάζονται βερβεναλίνη και χαστατοσίδη, οι οποίες έχει αποδειχθεί ότι έχουν χαλαρωτική επίδραση στα αιμοφόρα αγγεία. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αντίστασης στη ροή του αίματος, η οποία με τη σειρά της μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση.

Άλλα οφέλη της λουίζας περιλαμβάνουν:

Πόση λουίζα μπορείτε να καταναλώσετε;

Δεν υπάρχει ορισμένη συγκεκριμένη δόση για τη λουίζα και γενικά η δόση μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το άτομο. Συνιστάται η έναρξη με χαμηλή δόση και η σταδιακή αύξηση μέχρι να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας πριν πάρετε λουίζα, ειδικά εάν λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή ή έχετε μια ιατρική πάθηση. Στους ανθρώπους με υπόταση η διουρητική δράση της λουίζας μπορεί να έχει αρνητική επίπτωση, μειώνοντας περισσότερο την αρτηριακή πίεση.

Υπάρχουν παρενέργειες;

Αν και η λουίζα θεωρείται γενικά ασφαλές βότανο, μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες σε μερικούς ανθρώπους. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

Εάν εμφανίσετε κάποια από αυτές τις ανεπιθύμητες ενέργειες, συνιστάται να σταματήσετε να τη λουίζα και συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Επίσης, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η μπλε λουίζα (Verbena hastata) παρεμβαίνει στη φαρμακευτική αγωγή για την αρτηριακή πίεση.

Αρτηριακή πίεση: Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές ανά ηλιακή ομάδα – Πότε να ανησυχήσετε

Επομένως, ενώ η λουίζα αποτελεί μια φυσική θεραπεία που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και προσφέρει και άλλα οφέλη στην υγεία, είναι πάντα σημαντικό να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας πριν πάρετε οποιοδήποτε φάρμακο, συμπλήρωμα ή βότανο, ειδικά εάν λαμβάνετε φάρμακα για την αρτηριακή πίεση.

2. Κανέλα

Η κανέλα (Cinnamomum verum) έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και αιώνες στην παραδοσιακή ιατρική για τη θεραπεία καρδιακών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Αν και δεν είναι πλήρως κατανοητό πώς η κανέλα μειώνει την αρτηριακή πίεση, έρευνα σε ζώα έχει δείξει μπορεί να βοηθήσει στη διαστολή και τη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων.

Μια ανασκόπηση εννέα μελετών με 641 συμμετέχοντες έδειξε ότι η λήψη κανέλας μείωσε τη συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση κατά μέσο όρο 6,2 mm Hg και 3,9 mm Hg, αντίστοιχα. Το αποτέλεσμα ήταν ισχυρότερο όταν οι άνθρωποι λάμβαναν κανέλα με συνέπεια για 12 εβδομάδες. Η κανέλα ενσωματώνεται εύκολα στα γεύματα, ενώ τα συμπληρώματα είναι επίσης μια επιλογή.

2. Σπόροι σέλινου

Οι σπόροι σέλινου (Apium graveolens) είναι γεμάτοι με διάφορα θρεπτικά συστατικά, όπως:

Οι ερευνητές έχουν υποστηρίζει ότι οι ενώσεις στο εκχύλισμα σπόρων σέλινου μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης δρώντας ως φυσικός αναστολέας διαύλων ασβεστίου. Επιπλέον, ο σπόρος σέλινου είναι επίσης πηγή διαιτητικών ινών, οι οποίες έχουν συνδεθεί με τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Αρτηριακή πίεση: Αν τοποθετήσετε λάθος το χέρι σας όταν την μετράτε θα δείξει υψηλότερες τιμές – Πώς θα πάρετε την πίεση σωστά

Παρά τα πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα, η έρευνα είναι περιορισμένη σχετικά με τις επιδράσεις των σπόρων σέλινου στην αρτηριακή πίεση. Για τον λόγο αυτό, οι επιστήμονες πρέπει να διεξάγουν περισσότερη έρευνα σε ανθρώπους.

Όλο Υγεία

Exit mobile version