Είναι υγιεινό να πίνετε κρασί κάθε μέρα; Τι λένε οι ειδικοί

κρασί

Οι άνθρωποι πίνουν κρασί εδώ και πάνω από 6.000 χρόνια. Σχεδόν κάθε μέρος του κόσμου έχει τις δικές του οινοποιητικές παραδόσεις και διαφορετικές ποικιλίες σταφυλιών, τεχνικές ζύμωσης και κλίματα που επηρεάζουν τη γεύση του τελικού προϊόντος. Το κρασί έχει οφέλη για την υγεία, αλλά είναι υγιεινό να πίνετε κάθε μέρα; Τι λένε οι ειδικοί.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’80 υπήρχαν πολλές μελέτες που διαφήμιζαν τα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση ενός ποτηριού κρασιού κάθε μέρα. Η καθημερινή κατανάλωση κρασιού προσφέρει ουσιαστικά οφέλη για την υγεία; Τι πρέπει να έχουμε κατά νου πριν ανοίξουμε ένα μπουκάλι;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ενώ το κρασί με μέτρο μπορεί να αποτελέσει συστατικό ενός υγιεινού τρόπου ζωής σε γενικές γραμμές, το ίδιο το προϊόν δεν είναι ακριβώς υγιεινή τροφή.

«Εδώ και δεκαετίες υπάρχουν ευρέως διαδεδομένοι ισχυρισμοί ότι η κατανάλωση ενός ποτηριού κρασιού καθημερινά είναι ευεργετική για την υγεία της καρδιάς. Ωστόσο, οι ισχυρισμοί αυτοί πρέπει να προσεγγίζονται με προσοχή» λέει στο EntirelyNourished.com η γνωστή διαιτολόγος Michelle Routhenstein.

Είναι αλήθεια ότι το κρασί περιέχει πολυφαινόλες που μπορούν να συμβάλουν σε σημαντικές λειτουργίες του οργανισμού. «Η ρεσβερατρόλη, που βρίσκεται συγκεκριμένα στη φλούδα των κόκκινων σταφυλιών, έχει ερευνηθεί για τον πιθανό ρόλο της στη μείωση της LDL χοληστερόλης και την πρόληψη της πήξης του αίματος» λέει η Routhenstein.

Αυτά τα αντιοξειδωτικά μπορεί να έχουν τη δυνατότητα να μετριάσουν τη φλεγμονή και να προστατεύσουν το καρδιαγγειακό σας σύστημα, αλλά το κρασί δεν είναι απαραίτητα ο καλύτερος τρόπος για να τα καταναλώσετε.

Σύμφωνα με τη Routhenstein, η ποσότητα των αντιοξειδωτικών στο κρασί μπορεί να διαφέρει, ειδικά μεταξύ κόκκινου και λευκού κρασιού. Υπάρχει επίσης μεγάλη πιθανότητα να έχουν οξειδωθεί.

Το κρασί κάνει καλό στην υγεία;

«Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία έρευνα που να δείχνει άμεση σχέση μεταξύ της καλύτερης υγείας της καρδιάς και της κατανάλωσης αλκοόλ» προσθέτει η Kailey Proctor, διαιτολόγος στο City of Hope Orange County της Καλιφόρνια.

«Και είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι όλα τα αλκοολούχα ποτά -συμπεριλαμβανομένου του κόκκινου και λευκού κρασιού, της μπύρας και του λικέρ- συνδέονται με τον κίνδυνο καρκίνου» προσθέτει η ίδια.

Τελικά, καμία ποσότητα αντιοξειδωτικών δεν μπορεί να αναιρέσει την πιθανή βλάβη που προέρχεται από την κατανάλωση αλκοόλ. Η υπερκατανάλωση αλκοόλ ειδικότερα ενέχει ορισμένους σημαντικούς κινδύνους για την υγεία, που κυμαίνονται από ηπατικά προβλήματα έως καρδιακές παθήσεις και διάφορους τύπους καρκίνου.

«Αυτό που συμβαίνει όταν πίνετε είναι ότι το σώμα σας μεταβολίζει το αλκοόλ σε μια χημική ουσία που ονομάζεται ακεταλδεΰδη, η οποία ταξινομείται ως καρκινογόνος ουσία» λέει η Proctor. «Η ακεταλδεΰδη μπορεί να βλάψει το DNA και να συμβάλει στη δημιουργία όγκων καθώς και σε βλάβες των κυττάρων και του ήπατος» τονίζει η ίδια.

Πόσο κρασί πρέπει να πίνετε

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι άνδρες πρέπει να καταναλώνουν το πολύ μία έως δύο μερίδες αλκοόλ ημερησίως και οι γυναίκες το πολύ μία μερίδα για τις γυναίκες.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί τελικά να επηρεάσει την υγεία της καρδιάς και να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους, ενώ η τακτική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρά προβλήματα, όπως εξάρτηση και προβλήματα ηπατικής λειτουργίας.

«Το να πίνεις λιγότερο είναι καλό για την υγεία σου, αλλά το να μην πίνεις καθόλου είναι ακόμη καλύτερο για την υγεία σου» τονίζει η Kailey Proctor.

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να απαρνηθείτε εντελώς το κρασί. Ένα ποτήρι κρασί την εβδομάδα δεν προκαλεί προβλήματα υγείας, αλλά το να αποκαλείτε το κρασί υγιεινή τροφή δεν είναι σωστό, λένε οι ειδικοί.

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι είναι καλύτερα να παίρνετε τα αντιοξειδωτικά σας κατευθείαν από την πηγή. Είναι καλύτερα να καταναλώνετε σταφύλια που περιέχουν τις ίδιες πολυφαινόλες με το κρασί και έχουν επίσης πρόσθετες φυτικές ίνες που μπορούν να βοηθήσουν το πεπτικό σας σύστημα.

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Scroll to Top