Site icon Όλο Υγεία

Οι ξενύχτηδες έχουν διπλάσιο κίνδυνο για αυτό το σοβαρό πρόβλημα υγείας από όσους ξυπνούν νωρίς

Ο τρόπος ζωής του κάθε ατόμου επηρεάζεται από τις προσωπικές επιλογές και συνθήκες της καθημερινότητάς του. Ωστόσο, νέα μελέτη υποδεικνύει ότι οι ξενύχτηδες, δηλαδή οι άνθρωποι που κοιμούνται αργά και δυσκολεύονται να λειτουργήσουν αποτελεσματικά νωρίς το πρωί είναι πιθανό να κινδυνεύουν πολύ από μια σοβαρή κατάσταση.

Συγκεκριμένα, οι ξενύχτηδες έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν φραγμένες αρτηρίες σε σχέση με όσους ξυπνούν νωρίς, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Sleep Medicine.

Τι είναι η σκλήρυνση των αρτηριών

Η σκλήρυνση των αρτηριών, κατάσταση γνωστή ως αθηροσκλήρωση, που προκαλείται από τη συσσώρευση λιπών στα αιμοφόρα αγγεία, είναι πιο συχνή σε ηλικιωμένους με υψηλή αρτηριακή πίεση και χοληστερόλη και αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι το να είστε νυχτερινοί τύποι, αντί να είστε ιδιαίτερα δραστήριοι κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπως εξελίχθηκαν οι άνθρωποι, μπορεί να λειτουργεί ενάντια στο φυσικό ρολόι του σώματός σας. Αυτή η αναντιστοιχία στους χρόνους έχει συνδεθεί με υψηλή αρτηριακή πίεση και φλεγμονή, που μπορεί να βλάψει τις αρτηρίες και να τις κάνει να σκληρύνουν.

Οι λιπώδεις εναποθέσεις που προκαλούν τη σκληρότητα μπορούν στη συνέχεια να σπάσουν, προκαλώντας θρόμβους αίματος που οδηγούν σε καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά. Ωστόσο, οι ξενύχτηδες τείνουν επίσης να έχουν πιο ανθυγιεινό τρόπο ζωής, όπως η κακή διατροφή, κάτι που θα μπορούσε επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο σκλήρυνσης των αρτηριών.

Τι εξέτασαν οι επιστήμονες

Οι ερευνητές εξέτασαν 771 άτομα, ηλικίας 50 έως 64 ετών, για να δουν αν η πάθηση ήταν πιο συχνή στους ξενύχτηδες, που τείνουν να ξυπνούν και να πέφτουν για ύπνο αργότερα και είναι πιο ενεργητικοί το απόγευμα και το βράδυ.

Διαπίστωσαν λοιπόν ότι οι άνθρωποι που έλεγαν ότι ήταν σίγουρα ξενύχτηδες είχαν 90% περισσότερες πιθανότητες να έχουν σκλήρυνση των αρτηριών από εκείνους που δήλωσαν με βεβαιότητα ότι ήταν πρωινοί τύποι.

Το ποσοστό των ανθρώπων που δηλώνουν ότι είναι ξεκάθαρα ξενύχτηδες ανέρχεται περίπου στο 17%, ενώ από αυτήν την κατηγορία εξαιρούνται άτομα που λένε ότι είναι ξενύχτηδες «σε κάποιο βαθμό». Η μελέτη εξέτασε άτομα που ρωτήθηκαν σε προηγούμενη έρευνα εάν ήταν «ξεκάθαρα» πρωινοί ή βραδινοί τύποι, σε «ένα ορισμένο βαθμό» ή κανένα από τα δύο.

Φωτογραφία: Sleep Medicine

Σκλήρυνση των αρτηριών παρατηρήθηκε σε περίπου 22% των «ξεκάθαρα» πρωινών τύπων, αλλά σχεδόν στο 41% των «ξεκάθαρα» ξενύχτηδων.

Εκείνοι που δήλωσαν ότι ήταν απογευματινοί τύποι είχαν 90% περισσότερες πιθανότητες από ό,τι ένας ξεκάθαρα πρωινός να έχουν σκλήρυνση των αρτηριών, αφού λήφθηκαν υπόψη άλλοι παράγοντες όπως το βάρος τους, η σωματική τους δραστηριότητα και η κατανάλωση αλκοόλ.

Τέλος, οι ερευνητές εξέτασαν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων των ανθρώπων την επόμενη δεκαετία, ο οποίος υπολογίζεται με βάση την ηλικία, το φύλο, την αρτηριακή τους πίεση, το επίπεδο της «κακής»-LDL χοληστερόλης και το κάπνισμα.

Οι «ξεκάθαρα» ξενύχτηδες με υψηλό κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου είχαν 15 φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν σκλήρυνση των αρτηριών από άλλα άτομα με χαμηλό κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Τι υποστηρίζουν οι επιστήμονες για την ώρα του ύπνου και τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης

Ο Mio Kobayashi Frisk, από το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ στη Σουηδία ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης, είπε: «Τα άτομα που είναι ξενύχτηδες θα πρέπει να έχουν επίγνωση της πιθανής σχέσης με την σκλήρυνση των αρτηριών και ίσως να πρέπει προσπαθήσουν να μην πηγαίνουν για ύπνο πολύ αργά όταν είναι κουρασμένοι».

«Καθώς ανήκουν πιθανώς σε ομάδα κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα, μπορεί να πρέπει να εξετάσουν έναν τρόπο ζωής όπως να τρώνε υγιεινά και να κοιμούνται αρκετά και να ασκούνται», πρόσθεσε ο ειδικός.

«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι ο ακραίος βραδινός χρονότυπος μπορεί να συνδέεται όχι μόνο με την κακή καρδιαγγειακή υγεία γενικά, αλλά και πιο συγκεκριμένα με την ασβεστοποίηση της στεφανιαίας αρτηρίας και με τη διαδικασία που οδηγεί σε ασβεστοποίηση της αρτηρίας», καταλήγει ο Δρ. Frisk.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Exit mobile version