Site icon Όλο Υγεία

Αυτά είναι τα 3 πιο βρώμικα αντικείμενα και από την τουαλέτα σας!

Όχι, η τουαλέτα σας είναι πιο καθαρή από τα παρακάτω βρώμικα αντικείμενα που χρησιμοποιείτε. Καθαρίστε τα σωστά και με τα κατάλληλα εργαλεία!

 

Πιθανότατα θεωρείτε τον εαυτό σας καθαρό άτομο. Τρίβετε την μπανιέρα και την τουαλέτα και δεν αφήνετε άπλυτα πιάτα στον νεροχύτη. Όμως, η λεκάνη της τουαλέτα σας δεν είναι από τα πιο βρώμικα αντικείμενα υπάρχει στο σπίτι σας. Τα πραγματικά βρώμικα αντικείμενα είναι πράγματα που δεν θα σκεφτόσασταν ποτέ να καθαρίσετε. Από σανίδες κοπής έως υπολογιστές μέχρι τα καθαρά σας ρούχα, ό,τι χρησιμοποιείτε καθημερινά αποτελούν τελικά φάρμες βακτηρίων.

Το να καθαρίζετε σωστά κάποια πράγματα είναι σημαντικό για την πρόληψη της εξάπλωσης μικροβίων. Και ναι, μερικά από τα πράγματα στο σπίτι σας που πιθανότατα ξεχνάτε να καθαρίζετε τακτικά, μπορούν να μεταδώσουν ιούς και επιβλαβή βακτήρια. Αυτήν τη στιγμή, μπορεί να σκέφτεστε να σφραγίσετε τον εαυτό σας σε μια πλαστική φούσκα επειδή φαίνεται να μην υπάρχει τρόπος να ξεφύγετε από τα μικρόβια. Υπάρχει τρόπος, μάθετε ποια είναι τα πιο βρώμικα αντικείμενα του σπιτιού και να λάβετε δράση!

1 Οδοντόβουρτσα

Οι οδοντόβουρτσες περιέχουν εκατομμύρια βακτήρια, μερικά από το δικό μας στόμα και άλλα από το περιβάλλον όπου είναι αποθηκευμένη η οδοντόβουρτσα. Πιθανότατα έχετε ακούσει τη φήμη ότι η οδοντόβουρτσά σας, όταν πατάτε το καζανάκι στην τουαλέτα, “ψεκάζεται” με βακτήρια κοπράνων. Λυπόμαστε που σας το λέμε, αλλά είναι αλήθεια. Εάν αποθηκεύετε επίσης την οδοντόβουρτσά σας μαζί με εκείνες των άλλων μελών της οικογένειας, μπορεί να μολυνθεί είτε από την άμεση επαφή με τις άλλες οδοντόβουρτσες είτε από τα χέρια των μελών της οικογένειας να πιάσουν την οδοντόβουρτσά τους και να αγγίξουν κατά λάθος τη δική σας. Έτσι γίνεται ένα από τα πιο βρώμικα αντικείμενα στο σπίτι σας!

Τι να κάνετε: Σύμφωνα με την Αμερικανική Οδοντιατρική Ένωση, μετά το βούρτσισμα θα πρέπει να ξεπλένετε την οδοντόβουρτσά σας με νερό μέχρι να καθαρίσει εντελώς, να την αφήσετε να στεγνώσει στον αέρα και να την αποθηκεύσετε σε όρθια θέση. Επίσης μπορείτε να εμποτίσετε την οδοντόβουρτσα σε 3% υπεροξείδιο του υδρογόνου ή στοματικό διάλυμα για τη μείωση των βακτηρίων. Και, φυσικά, φροντίστε να αντικαθιστάτε την οδοντόβουρτσά σας κάθε τρεις μήνες ή όταν οι τρίχες της αρχίσουν να φθείρονται. Το Το υπεροξείδιο του υδρογόνου (hydrogen peroxide) είναι ένας οξειδωτικός παράγοντας που χρησιμοποιείται ως αντισηπτικό, απολυμαντικό, και αποσμητικό. Η αντισηπτική του δράση οφείλεται στην άμεση απελευθέρωση οξυγόνου όταν εφαρμόζεται σε ιστούς, αλλά τα αποτελέσματα διαρκούν μόνον όσο εκλύεται το οξυγόνο και είναι βραχείας διάρκειας. Επιπλέον, η αντιμικροβιακή δράση του εκλυομένου οξυγόνου ελαττώνεται με την παρουσία οργανικών ενώσεων.

2 Καφετιέρα

Σύμφωνα με έρευνα, εξετάστηκαν καφετιέρες και βρέθηκαν – τι άλλο; – βακτήρια! Οι ερευνητές δοκίμασαν τη κανάτα νερού των καφετιέρων, καθώς και τον διανομέα και την περιοχή όπου τοποθετείτε το φίλτρο του καφέ. Τα στελέχη βακτηρίων που ανακαλύφθηκαν περιελάμβαναν σταφυλόκοκκο, στρεπτόκοκκο και E. coli. Έχοντας αυτό κατά νου, η καφετιέρα σας θα μπορούσε να είναι ένα από τα πιο βρώμικα αντικείμενα στο σπίτι σας και πραγματικά να σας αρρωστήσει. Αυτά τα μικρόβια μπορεί να προκαλέσουν γαστρεντερικά προβλήματα και στομαχικές διαταραχές.

Τι να κάνετε: Για καλύτερα αποτελέσματα καθαρισμού, καθαρίζετε την καφετιέρα σας περίπου μία φορά το μήνα ακολουθώντας τις οδηγίες του κατασκευαστή.

3 Σφουγγάρι κουζίνας

Χρησιμοποιείτε το σφουγγάρι της κουζίνας σας για να πλένετε τα πιάτα και να σκουπίζετε τους πάγκους, οπότε είναι λογικό το ίδιο το σφουγγάρι να είναι καθαρό, σωστά; Λάθος. Το σφουγγάρι της κουζίνας είναι στην πραγματικότητα το πιο βρώμικο αντικείμενο στο σπίτι σας. Ενώ καθαρίζετε διάφορες επιφάνειες και πιάτα με το σφουγγάρι σας, η πορώδης επιφάνεια συλλέγει σωματίδια τροφής. Τα σωματίδια, μαζί με την υγρασία του σφουγγαριού, δημιουργούν το τέλειο περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηρίων. Πόσο βρώμικο είναι λοιπόν το σφουγγάρι σας; Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε από το Scientific Reports, το Γερμανικό Ερευνητικό Κέντρο για την Περιβαλλοντική Υγεία εξήγαγε είδη από δειγματοληψία σφουγγαριών και βρήκε 362 διαφορετικούς τύπους βακτηρίων!

Τι να κάνετε: Έχει προταθεί το βράσιμο του σφουγγαριού ή το ψήσιμο στο φούρνο μικροκυμάτων ότι μπορούν να σκοτώσουν τα βακτήρια που ζουν σε αυτά. Αλλά οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτές οι μέθοδοι υγιεινής δεν λειτουργούν – και σε ορισμένες περιπτώσεις, οι προσπάθειες καθαρισμού αυξάνουν το επίπεδο βακτηρίων. Αντίθετα, απλώς αντικαταστήστε το σφουγγάρι της κουζίνας σας τουλάχιστον κάθε μήνα.

Το να καθαρίζετε το σπίτι είναι ένας σίγουρος τρόπος να μειώσετε τη γλυκόζη σας, λένε οι έρευνες!

Εργαλεία καθαριότητας για να καθαρίσετε τα πιο βρώμικα αντικείμενα με ασφάλεια!

Αρχικά πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ καθαρισμού, απολύμανσης και αποστείρωσης σύμφωνα με το CDC.

Πανιά από μικροΐνες: Η EPA συνιστά αυτά, να πλένονται καθημερινά, ως μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση για τα είδη καθαρισμού. Τα πανιά που φέρουν την ένδειξη ως εξαιρετικά λεπτή μικροΐνα υψηλής ποιότητας είναι τα καλύτερα.

Σαπούνι και νερό: Όχι μόνο αφαιρεί την ορατή βρωμιά και άλλες ουσίες, το σαπούνι μπορεί επίσης να σκοτώσει πιθανά παθογόνα.

Μαντηλάκια καθαρισμού και σπρέι: Αυτά μπορεί να είναι μια εξαιρετική και αποτελεσματική επιλογή καθαρισμού και απολύμανσης. Για παράδειγμα, μπορείτε να τα χρησιμοποιείτε για να σκουπίζετε τα παιδικά παιχνίδια κάθε δύο μέρες.

Χλωρίνη: Αυτό είναι το πιο αποτελεσματικό άμεσα διαθέσιμο απολυμαντικό. Αφού χρησιμοποιήσετε σαπούνι και νερό για να καθαρίσετε τα ορατά υπολείμματα σε περιοχές όπως ο νεροχύτης της κουζίνας, ένα αραιωμένο μείγμα λευκαντικού και νερού μπορεί να είναι ένα εξαιρετικό απολυμαντικό.

Ωστόσο, πρέπει να χρησιμοποιείτε τη χλωρίνη με τον σωστό τρόπο. Μπορεί να λερώσει εύκολα τα ρούχα σας και να είναι ερεθιστικό για τα μάτια και τους πνεύμονες, γι’ αυτό το CDC συνιστά στους ανθρώπους να ανοίγουν τα παράθυρά τους και να χρησιμοποιούν λαστιχένια γάντια, ακόμη και να φορούν προστατευτικά γυαλιά όταν καθαρίζουν με χλωρίνη. Επίσης, δεν πρέπει ποτέ να αναμιγνύετε χλωρίνη με αμμωνία ή άλλα προϊόντα καθαρισμού, γιατί αυτό μπορεί να δημιουργήσει τοξικά αέρια.

Ξίδι: Ίσως έχετε ακούσει ότι το ξύδι είναι μια φανταστική επιλογή καθαρισμού. Φαίνεται πολλά υποσχόμενο. Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από την Αμερικανική Εταιρεία Μικροβιολογίας, ένα διάλυμα ξιδιού 6% κατάφερε να σκοτώσει τα βακτήρια της φυματίωσης μετά από έκθεση 30 λεπτών. Αλλά αξίζει να αναφέρουμε ότι σε μια σύσταση για τον καθαρισμό του εξοπλισμού υγειονομικής περίθαλψης, το CDC λέει ότι το ξίδι δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για απολύμανση επειδή δεν είναι αποτελεσματικό κατά του σταφυλόκοκκου, (αν και το αδιάλυτο ξύδι φαίνεται να είναι αποτελεσματικό κατά του E. Coli και της σαλμονέλας). Αν αναρωτιέστε για τη μαγειρική σόδα ως μια παρόμοια «φυσική» επιλογή καθαρισμού, αυτή η ουσία δεν ήταν αποτελεσματική για κανένα από αυτά.

Υπεροξείδιο του υδρογόνου: Αυτό είναι ένα φανταστικό απολυμαντικό αλλά το πρόβλημα είναι ότι μόλις εκτεθεί στο οξυγόνο, μετατρέπεται σχεδόν σε νερό και χάνει τη διάτρησή του. Για να χρησιμοποιήσετε το υπεροξείδιο του υδρογόνου ως απολυμαντικό, θα πρέπει να αγοράζετε ένα νέο μπουκάλι κάθε φορά που το ανοίγετε. Ή να αναμίξετε βόρακα και νερό, το οποίο δημιουργεί ένα υποπροϊόν υπεροξειδίου του υδρογόνου. Ένα διάλυμα 5% βόρακα σε νερό λειτουργεί εξαιρετικά. Ανακατέψτε 5 γραμμάρια σκόνης βόρακα σε 100 ml νερού.

Προσοχή! Υπάρχει σύγχυση για το θέμα στο διαδίκτυο, οπότε διευκρινίσουμε: Το βορικό οξύ είναι οξύ, με pH 5.0 και παράγεται όταν ο βόρακας αντιδρά με κάποιο οξύ, συνήθως θειϊκό ή υδροχλωρικό. Ο βόρακας είναι αλκαλικός με pH 9.3. Το μεν το αγοράζετε από φαρμακείο και το δε από κατάστημα με γεωπονικά φάρμακα, μπορεί όμως και να το βρείτε και σε φαρμακεία.

Φίλια Μητρομάρα
Φίλια Μητρομάρα

Η Φίλια Μητρομάρα είναι δημοσιογράφος υγείας, με πολυετή πείρα σε μεγάλα γυναικεία και αντρικά περιοδικά. Αφιέρωσε 7 χρόνια στο ραδιόφωνο ενώ από το 2014 «βούτηξε» στον digital κόσμο ως wellness content editor με πιστοποιήσεις από το ΗΑEC (Hellenic American College) σε SEO, Social Media και digital marketing. Ως TedX speaker μίλησε για τη διαφορετικότητα και πιστεύει ότι κάθε άνθρωπος έχει μια ιστορία που αξίζει να ειπωθεί επειδή έχει τη δύναμη της έμπνευσης. Η Φίλια Μητρομάρα έχει εργαστεί στo <a href="https://www.shape.gr">Περιοδικό Shape και shape.gr</a>, <a href="https://elle.gr">Περιοδικό Elle</a>, <a href="https://glow.gr">Περιοδικό Glow</a>, <a href="https://bestofyou.gr">Bestofyou.g</a>, <a href="https://www.capital.gr">Capital.gr</a>, <a href="https://www.madamefigaro.gr">Περιοδικό MadameFigaro</a>, <a href="https://omorfamystika.gr">Omorfamystika.gr</a>, <a href="https://www.hello.gr">Περιοδικό Hello</a>, <a href="https://www.harpersbazaararabia.com">Harper’s Bazaar Mideast</a>, <a href="https://www.wefit.gr">Wefit.gr</a>, <a href="https://www.boxpharmacy.gr/el">Boxpharmacy.gr</a>, <a href="https://carespot.gr">Carespot.gr</a>. Κεντρική ομιλήτρια στο TEDx Θεσσαλονίκης 2019 με θέμα «Looking the world straight in the eye with one eye» | <a href="https://www.youtube.com/watch?v=SNiV1sW03tE">https://www.youtube.com/watch?v=SNiV1sW03tE</a>

Exit mobile version