Το αγαπημένο βραδινό σνακ κρατά γερό το μυαλό! Ανατρεπτική νέα μελέτη

σνακ

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Neurology, το περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, εξέτασε τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης δημητριακών ολικής αλέσεως, όπως ένα πολύ αγαπημένο βραδινό σνακ, και της γνωστικής λειτουργίας.

Σε μια ανάλυση περισσότερων από 3.000 συμμετεχόντων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση περισσότερων από τριών μερίδων δημητριακών ολικής αλέσεως καθημερινά συνδέθηκε με βραδύτερους ρυθμούς γνωστικής έκπτωσης, κυρίως για τα μαύρα άτομα.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες βρήκαν ότι όσοι έτρωγαν περισσότερα από 85 γραμμάρια δημητριακά ολικής αλέσεως -όπως ελαφρώς αλατισμένο ποπ κορν, κινόα ή δημητριακά– την ημέρα είχαν μικρότερη μείωση στη γνωστική τους βαθμολογία σε σύγκριση με όσους έτρωγαν λίγο από αυτά τα τρόφιμα.

Η κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως βοηθά στη μείωση της γνωστικής έκπτωσης;

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως αποτελούν συχνά μέρος μιας υγιεινής διατροφής. «Μερικά οφέλη των δημητριακών ολικής αλέσεως περιλαμβάνουν έλεγχο βάρους, καλύτερη πέψη, βελτιωμένο έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα, μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου, μείωση του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου», λέει στο Medical News Today η Karen Z. Berg, διαιτολόγος που δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Οι ερευνητές της τρέχουσας μελέτης ήθελαν να εξετάσουν τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης δημητριακών ολικής αλέσεως και της γνωστικής έκπτωσης μεταξύ των ηλικιωμένων.

Για να το κάνουν αυτό, εξέτασαν δεδομένα από τους συμμετέχοντες στο Chicago Health and Aging Project. Συνολικά, περιελάμβανε 3.326 άτομα, με μέση ηλικία τα 75 έτη. Σύμφωνα με την έρευνα, περίπου το 60% των συμμετεχόντων ήταν Αφροαμερικανοί. Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες για περίπου έξι χρόνια κατά μέσο όρο για να ολοκληρώσουν τη συλλογή των δεδομένων τους.

Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν πληροφορίες σχετικά με την κατανάλωση τροφίμων και συμμετείχαν σε ειδικά τεστ από τους ερευνητές για την ανάλυση της γνωστικής λειτουργίας. Για παράδειγμα, οι ερευνητές μέτρησαν την επεισοδιακή μνήμη, την αντιληπτική ταχύτητα και την γενική γνώση.

Στη συνέχεια δημιούργησαν μια αξιολόγηση, όπου μια υψηλότερη βαθμολογία υποδηλώνει καλύτερη γνωστική λειτουργία. Οι ερευνητές συνέλεξαν περαιτέρω δεδομένα για διάφορες συμμεταβλητές για να δημιουργήσουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για την υγεία.

Τα συμπεράσματα των επιστημόνων

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι μαύροι συμμετέχοντες συνήθως κατανάλωναν περισσότερα δημητριακά ολικής αλέσεως από τους λευκούς συμμετέχοντες. Συνολικά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα υψηλότερα επίπεδα κατανάλωσης δημητριακών ολικής αλέσεως συσχετίστηκαν με βραδύτερη γνωστική έκπτωση.

Αλλά τα πράγματα άλλαξαν όταν οι επιστήμονες εξέτασαν ξεχωριστά τα μαύρα και άσπρα άτομα. Βρήκαν ότι όσοι από τους μαύρους ανθρώπους κατανάλωναν υψηλότερες ποσότητες δημητριακών ολικής αλέσεως είχαν βραδύτερους ρυθμούς γνωστικής έκπτωσης από εκείνους που κατανάλωναν χαμηλότερη ποσότητα. Μεταξύ των λευκών, τα οφέλη δεν ήταν τόσο διακριτά.

Ο συγγραφέας της μελέτης Δρ. Xiaoran Liu, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Εσωτερικής Ιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Rush και το Ινστιτούτο Rush για την υγιή γήρανση, εξήγησε μερικά από τα κρίσιμα ευρήματα της έρευνας:

«Δεν μας εξέπληξαν τα αποτελέσματα. Η προηγούμενη μελέτη μας έδειξε ότι οι μαύροι είχαν διαφορετικά διατροφικά μοτίβα από τους λευκούς. Αυτή η εξειδικευμένη στη φυλή συσχέτιση μπορεί να εξηγηθεί εν μέρει από τις διαφορές στη διατροφή του υποβάθρου μεταξύ μειονοτικών ομάδων».

«Η μελέτη μας διαπίστωσε ότι ένα υψηλότερο ποσοστό μαύρων συμμετεχόντων κατανάλωνε περισσότερες από μία μερίδα την ημέρα δημητριακών ολικής αλέσεως σε σχέση με τους λευκούς συμμετέχοντες, με 67% και 38%, αντίστοιχα. Μεταξύ των μαύρων, εκείνοι που έτρωγαν τα περισσότερα δημητριακά ολικής αλέσεως είχαν χαμηλότερα επίπεδα μείωσης της μνήμης – που ισοδυναμεί με 8,5 χρόνια νεότερους από εκείνους που έτρωγαν μικρές ποσότητες δημητριακών ολικής αλέσεως», κατέληξε ο ειδικός.

Όλο Υγεία

Scroll to Top