Βουλωμένη μύτη: 7 πιθανές αιτίες και οι φυσικοί τρόποι να καταπολεμήσετε τη ρινική συμφόρηση και να πάρετε ανάσα

βουλωμένη μύτη

Ανήκετε σε αυτούς που  ξυπνούν κάθε πρωί με βουλωμένη μύτη, ακόμα και όταν δεν είστε άρρωστοι; Μάλλον πρέπει να συνεχίσετε να διαβάζετε.

Υπάρχουν πολλές εξηγήσεις για τη ρινική συμφόρηση και ρινίτιδα, και μερικές από αυτές μπορεί να σας εκπλήξουν. Δείτε τι μπορεί να φταίει και τι μπορείτε να κάνετε.

Οι πιθανές αιτίες

  1. Ακάρεα σκόνης
  2. Γύρη
  3. Μούχλα
  4. Τρίχωμα κατοικίδιων
  5. Παλινδρόμηση
  6. Καπνός τσιγάρου
  7. Ορμόνες

1. Ακάρεα σκόνης

Κάθε σπίτι, ανεξάρτητα από το πόσο καθαρό διατηρείται, έχει ακάρεα σκόνης. Εάν έχετε αλλεργία στα ακάρεα σκόνης, δεν είναι η σκόνη ή ακόμα και τα ακάρεα που σας ενοχλούν. Είναι τα σωματίδια κοπράνων από ακάρεα σκόνης που προκαλούν φτάρνισμα, φαγούρα στα μάτια και συμφόρηση.

Πώς θα μειώσετε τα ακάρεα

Το Asthma and Allergy Foundation συνιστά τα παρακάτω βήματα για να μειώσετε τους πληθυσμούς των ακάρεων σκόνης στην κρεβατοκάμαρά σας:

  • Πλένετε τα κλινοσκεπάσματα σας σε ζεστό νερό πολύ συχνά — τουλάχιστον εβδομαδιαία, ή πιο συχνά εάν χρειάζεται.
  • Διατηρήστε τον θερμοστάτη σε κανονική θερμοκρασία (γύρω στους 19 βαθμούς), καθώς τα ακάρεα της σκόνης ευδοκιμούν σε θερμότερες θερμοκρασίες αέρα.
  • Χρησιμοποιήστε καλύμματα που μειώνουν τα αλλεργιογόνα με φερμουάρ πάνω από το στρώμα και τα μαξιλάρια σας.
  • Χρησιμοποιήστε πιστοποιημένα φίλτρα αέρα που μειώνουν τα αλλεργιογόνα στο σπίτι σας.
  • Αποφύγετε να έχετε χαλιά και κυρίως μοκέτες και φλοκάτες.
  • Χρησιμοποιήστε έναν αφυγραντήρα για να μειώσετε την υγρασία που ευνοεί τα ακάρεα.
  • Καθαρίστε τα δάπεδά σας με ηλεκτρική σκούπα που διαθέτει πιστοποιημένο φίλτρο HEPA και έπειτα σφουγγαρίστε.

2. Γύρη

Οι εποχικές αλλεργίες κορυφώνονται την άνοιξη και το φθινόπωρο. Εάν είστε αλλεργικοί στη γύρη μπορεί να είναι αυτό που αυξάνει τη ρινική βλέννα σας ή να πρήζει τους ιστούς στη μύτη σας. Η γύρη που προκαλεί τις εποχιακές αλλεργίες σας μπορεί να προέρχεται από ανοιχτά παράθυρα ή μπορεί να εισέρχεται μέσω του κλιματισμού.

Οι γιατροί της Mayo Clinic συνιστούν αυτούς τους τρόπους αντιμετώπισης των εποχιακών αλλεργιών:

  • Περιορίστε τον χρόνο σας σε εξωτερικούς χώρους τις ημέρες με υψηλή γύρη.
  • Αναθέστε τις υπαίθριες δουλειές σε άτομα που δεν επηρεάζονται τόσο από τη γύρη όσο εσείς.
  • Χρησιμοποιήστε φίλτρα αέρα υψηλότερης ποιότητας HEPA για να καθαρίσετε τον αέρα στο σπίτι σας.
  • Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με την ανοσοθεραπεία, τα συνταγογραφούμενα ή μη συνταγογραφούμενα φάρμακα για την αλλεργία (OTC) που πρέπει να λαμβάνετε όταν εκδηλώνονται οι εποχιακές αλλεργίες.
  • Δοκιμάστε τον βελονισμό. Το 2015, ο βελονισμός συμπεριλήφθηκε στη λίστα των προτεινόμενων θεραπευτικών επιλογών που δημοσιεύτηκε από την Αμερικανική Ακαδημία Ωτορινολαρυγγολογίας-Κεφαλής και Τραχήλου.
  • Δοκιμάστε εναλλακτικές λύσεις όπως η σπιρουλίνα και εκχύλισμα από το φυτό πετασίτη (butterbur). Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ αναφέρει ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι το συγκεκριμένο φυτό μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας. Μελέτες δείχνουν, επίσης, ότι η σπιρουλίνα έχει μειώσει τα συμπτώματα σε άτομα με αλλεργίες.

3. Μούχλα

Η έκθεση στη μούχλα μέσα στο σπίτι σας μπορεί να είναι ο ένοχος που κάνει τη μύτη σας να βουλώνει ιδιαίτερα τη νύχτα. Το Αμερικανικό Κολλέγιο Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας συμβουλεύει τους ανθρώπους να ελέγχουν τα ακόλουθα σημεία για μούχλα:

  1. Μπάνια
  2. Υπόγεια
  3. Υδρορροές
  4. Κάδοι σκουπιδιών
  5. Ντουλάπες ψυγείων
  6. Οπουδήποτε μια διαρροή θα μπορούσε να κάνει τις επιφάνειες βρεγμένες

Λάβετε βοήθεια καθαρισμού από επαγγελματίες διορθωτές μούχλας εάν είναι απαραίτητο και συμβουλευτείτε έναν αλλεργιολόγο εάν δεν μπορείτε να ανακουφιστείτε από τα OTC αντιισταμινικά.

4. Τρίχωμα κατοικίδιων

Εάν ο αγαπημένος σας σκύλος, γάτα ή πουλί μοιράζεται τα νυχτερινά σας καταλύματα, θα μπορούσε να σας προκαλέσει συμφόρηση.  Μπορείτε, ωστόσο, να λάβετε αυτά τα μέτρα για να μειώσετε τη ρινική φλεγμονή και το μπούκωμα:

  • Λούστε το κατοικίδιο σας με ένα αντιαλλεργικό σαμπουάν.
  • Μετακινήστε το κουτί της άμμου από την κρεβατοκάμαρά σας.
  • Προτιμήστε δάπεδα από σκληρό ξύλο για να αποτρέψετε το τρίχωμα να εισχωρεί βαθιά στο χαλί.

5. Παλινδρόμηση

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (GERD) είναι μια χρόνια πάθηση όπου το περιεχόμενο του στομάχου σας ρέει πίσω στον λαιμό και τις ρινικές οδούς σας. Μελέτες έχουν δείξει ότι η πάθηση συνδέεται συχνά με τη ρινίτιδα. Τα συμπτώματα της μπορεί να επιδεινωθούν τη νύχτα, όταν η θέση του ύπνου σας μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα.

Τρόποι για να περιορίσετε τα συμπτώματα

Για να μειώσετε τα συμπτώματα όταν προσπαθείτε να κοιμηθείτε, δοκιμάστε:

  • Ανυψώστε τη μία άκρη του στρώματός σας
  • Αποφύγετε τα σνακ και τα γεύματα αργά το βράδυ
  • Να κοιμάστε με πιτζάμες που δεν σφίγγουν τη μέση

6. Καπνός τσιγάρου

Εάν εκτίθεστε στον καπνό κατά τη διάρκεια της ημέρας ή εάν κάποιος στο σπίτι σας είναι καπνιστής, μπορεί να εμφανίσετε ρινίτιδα νωρίς το πρωί. Το παθητικό κάπνισμα μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων προβλημάτων κόλπων.

Μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με τα φάρμακα που πρέπει να πάρετε και προσέξτε εάν παίρνετε αποσυμφορητικά: Οι γιατροί υποστηρίζουν ότι η υπερβολική ποσότητα μπορεί στην πραγματικότητα να επιδεινώσει τη φλεγμονή.

7. Ορμόνες

Οι ορμονικές αλλαγές που αντιμετωπίζετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της έμμηνου ρύσης μπορούν επίσης να προκαλέσουν πρωινό μπούκωμα.

Περίπου το 39 % των εγκύων γυναικών εμφανίζουν ρινίτιδα που σχετίζεται με την εγκυμοσύνη. Μελέτες δείχνουν ότι αυτές οι μέθοδοι μπορούν να βοηθήσουν στην ασφαλή ανακούφιση των συμπτωμάτων:

  • Βάλτε τη μύτη σας με αλατόνερο
  • Μην αμελείτε την άσκηση
  • Χρησιμοποιήστε ρινικούς διαστολείς όπως οι ταινίες.
Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά <a href="https://www.vita.gr/">Vita</a>, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες <a href="https://tv.pathfinder.gr/">pathfinder.gr</a>, <a href="https://dailypharmanews.gr/">dailypharmanews.gr</a>, liveit.gr, <a href="https://www.worldsecrets.gr/">worldsecrets.gr</a>, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top