Site icon Όλο Υγεία

Τα βουλωμένα αυτιά μπορεί να είναι σημάδι σοβαρής ασθένειας; Πότε να ανησυχήσουμε σύμφωνα με ειδικό

βουλωμένα αυτιά

Πολλές σοβαρές παθήσεις έχουν «κρυφά» συμπτώματα και είναι δύσκολο να εντοπιστούν έγκαιρα. Οι ειδικοί κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου και εφιστούν την προσοχή γιατί η έγκαιρη διάγνωση μιας νόσου αυξάνει τις πιθανότητες ίασής της.

Ένα σύμπτωμα το οποίο φαίνεται αθώο ωστόσο θα πρέπει να μας προβληματίσει είναι τα βουλωμένα αυτιά. Το σύμπτωμα αυτό δεν πρέπει να το αγνοούμε, λένε οι ειδικοί γιατί μπορεί να μας προειδοποιεί για μία σοβαρή ασθένεια.

Οι περισσότεροι από εμάς δεν δίνουμε σημασία σε διάφορα σημάδια και τα αμελούμε. Τα αποδίδουμε σε άλλες, ακίνδυνες καταστάσεις, θέτοντας όμως έτσι πολλές φορές την υγεία μας σε κίνδυνο.

Τι μπορεί να «κρύβουν» τα βουλωμένα αυτιά

Τα επίμονα βουλωμένα αυτιά –η αίσθηση που έχετε μετά από βουτιά σε πισίνα – ή ο επίμονος πόνος στο αυτί μπορεί να είναι σημάδι ότι υπάρχει καρκίνος στην περιοχή αυτή ή γύρω από αυτήν.

Ανησυχητική ένδειξη είναι και το πρήξιμο σε μέρος του λαιμού σας, ενώ αν εμφανίσετε πληγωμένα ούλα, έλκη, πόνο στα δόντια, λευκές ή κόκκινες κηλίδες στο στόμα πρέπει να απευθυνθείτε έγκαιρα στον ιατρό.

Ο κορυφαίος ογκολόγος Δρ Jiri Kubes σας συμβουλεύει να μην αμελείτε τυχόν συμπτώματα αλλά να τα προσέχετε και να κάνετε εξετάσεις. Όπως ανέφερε στην Express, «τα παραπάνω συμπτώματα μπορεί να σας προειδοποιούν για καρκίνο κεφαλής και τραχήλου».

Τα συμπτώματα του καρκίνου κεφαλής και τραχήλου

Ο καρκίνος κεφαλής και τραχήλου θεωρείται σχετικά συχνός καρκίνος, αφού αποτελεί το 5% των κακοήθων νοσημάτων. «Προτιμά» περισσότερο τους άνδρες σε σύγκριση με τις γυναίκες και αποτελεί τον τέταρτο σε συχνότητα καρκίνο στον ανδρικό πληθυσμό.

Παγκοσμίως διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο περίπου μισό εκατομμύριο νέες περιπτώσεις καρκίνου κεφαλής και τραχήλου. Τα περιστατικά καταγράφονται συνήθως σε άτομα άνω των 50 ετών, χωρίς βέβαια να αποκλείονται και άτομα πιο μικρής ηλικίας.

Τα συμπτώματα του καρκίνου κεφαλής και τραχήλου είναι ο πονόλαιμος που παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα, η δυσκολία στην κατάποση, η τραχύτητα στη φωνή, ενώ οι ασθενείς παρατηρούν και αλλαγές στην ακοή τους.

Τα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν ακόμη διόγκωση των λεμφαδένων του τραχήλου και πληγή στην περιοχή της στοματικής κοιλότητας.

Σύμφωνα με τον Δρ Jiri Kubes, «Παρά το γεγονός ότι ο καρκίνος κεφαλής και τραχήλου είναι ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος τύπος καρκίνου στον κόσμο, υπάρχει έλλειψη ενημέρωσης για τα προειδοποιητικά του σημάδια. Οφείλουμε να ενημερώσουμε τον κόσμο για να είναι σε εγρήγορση. Γιατί όσο νωρίτερα γίνει η διάγνωση, τόσο καλύτερα είναι τα αποτελέσματα».

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Exit mobile version