Site icon Όλο Υγεία

Βλεφάρισμα: Για ποια προβλήματα των ματιών μπορεί να είναι σύμπτωμα ανάλογα με τη συχνότητά του

βλεφάρισμα

Το βλεφάρισμα είναι συνήθως μια υποσυνείδητη φυσική δράση που ενυδατώνει και καθαρίζει τα μάτια απλώνοντας τα δάκρυα στην εξωτερική τους επιφάνεια. Προστατεύει επίσης τα μάτια κλείνοντάς τα για να κρατήσει μακριά τη σκόνη, άλλους ερεθιστικούς παράγοντες, πολύ έντονο φως και ξένα αντικείμενα.

Ωστόσο, είναι πιθανό να υπάρχει κάτι όχι και τόσο αθώο όταν βλεφαρίζετε πολύ. Το υπερβολικό βλεφάρισμα θα μπορούσε να είναι σύμπτωμα διαφόρων προβλημάτων, σύμφωνα με έναν ειδικό, μερικά από τα οποία μπορεί να απαιτούν μια επίσκεψη στον γιατρό σας. Η οπτικός Nimmi Mistry μίλησε στην Express.co.uk σχετικά με μερικούς από τους σχετικούς κινδύνους για την υγεία από το πολύ έντονο βλεφάρισμα.

«Καθώς μεγαλώνουμε η συχνότητα που βλεφαρίζουμε αλλάζει. Τα νεογέννητα μωρά βλεφαρίζουν μόνο δύο φορές το λεπτό, αλλά μέχρι την ενηλικίωση, αυτό αυξάνεται σε 14 έως 17 φορές το λεπτό και στη συνέχεια παραμένει γύρω από αυτόν τον αριθμό για το υπόλοιπο της ζωής σας», εξηγεί η ειδικός.

Ποιες καταστάσεις μπορούν να επιβραδύνουν ή να επιταχύνουν το βλεφάρισμα

Τα μοτίβα που βλεφαρίζει κανείς μπορεί να αλλάξουν ανάλογα με ορισμένες καταστάσεις. Για παράδειγμα, μπορεί να επιβραδυνθεί κατά τη διάρκεια περιόδων εστίασης και να επιταχυνθεί όταν βρίσκεστε σε μια αγχωτική κατάσταση. Επομένως, το υπερβολικό βλεφάρισμα κατηγοριοποιείται ως συχνό και γρήγορο που μπορεί να επηρεάσει την καθημερινή ζωή, τις δραστηριότητες ή την όρασή σας.

Τα καλά νέα είναι ότι τα περισσότερα από τα ζητήματα που προκαλούν υπερβολικό βλεφάρισμα δεν είναι σοβαρά και, σε πολλές περιπτώσεις, είτε θα επιλυθούν από μόνα τους είτε θα απαιτήσουν ελάχιστη θεραπεία. Μερικά, ωστόσο, μπορεί να οδηγήσουν σε επιπλοκές στην υγεία των ματιών εάν δεν αντιμετωπιστούν γρήγορα.

Το βλεφάρισμα μπορεί να είναι σύμπτωμα δύο σοβαρών προβλημάτων

Δύο επείγοντα ζητήματα που μπορούν να προκαλέσουν υπερβολικό βλεφάρισμα, σύμφωνα με τη Nimmi, είναι η μείωση της όρασης και η τριβή του κερατοειδούς.

«Τα αδιάγνωστα προβλήματα όρασης μπορεί επίσης να αναγκάσουν κάποιον να βλεφαρίζει υπερβολικά καθώς τα μάτια προσπαθούν να εστιάσουν και ως αποτέλεσμα να καταπονούνται. Αν δυσκολεύεστε να δείτε σε μεγάλη απόσταση ή να διαβάσετε από κοντά, τότε συνιστάται να επισκεφτείτε έναν οπτικό για μια οφθαλμολογική εξέταση», συμβουλεύει η ειδικός και προσθέτει:

«Είναι σημαντικό να κάνετε μια οφθαλμολογική εξέταση κάθε δύο χρόνια, αλλά, εάν αντιμετωπίζετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, είναι απαραίτητο να επισκεφτείτε έναν οφθαλμίατρο το συντομότερο δυνατό για να εξαλείψετε τυχόν οπτικές επιπλοκές».

Η τριβή του κερατοειδούς ή άλλος τραυματισμός των ματιών μπορεί επίσης να κρύβεται πίσω από το υπερβολικό βλεφάρισμα.

«Η τριβή του κερατοειδούς είναι μια μικρή γρατσουνιά στον κερατοειδή. Συνήθεις αιτίες περιλαμβάνουν το κατά λάθος ξύσιμο του ματιού με το νύχι, τη σκόνη στο μάτι (ιδιαίτερα εάν η σκόνη τρίβεται περαιτέρω) και η κακή τεχνική κατά την εισαγωγή και αφαίρεση των φακών επαφής», εξηγεί η Nimmi.

«Αυτός ο τύπος τραυματισμού, αν και μικρός, μπορεί να είναι εξαιρετικά επώδυνος λόγω του αριθμού των νεύρων που τροφοδοτούν τον κερατοειδή. Ο πόνος συνήθως αρχίζει να υποχωρεί καθώς η γρατσουνιά επουλώνεται, κάτι που μπορεί να διαρκέσει περίπου 24 έως 48 ώρες για ήπιες εκδορές. Ωστόσο, εάν διαπιστώσετε ότι η σοβαρότητα του πόνου αυξάνεται, με εξαιρετική ευαισθησία στα φώτα, μείωση της όρασης ή γενική επιδείνωση της εμφάνισης των ματιών, θα πρέπει να αναζητήσετε αμέσως ιατρική συμβουλή», συμπληρώνει.

Η Nimmi προειδοποίησε επίσης ότι το υπερβολικό βλεφάρισμα μπορεί να προκληθεί από καταστάσεις όπως η επιπεφυκίτιδα, η βλεφαρίτιδα και η ξηροφθαλμία. Εάν τα συμπτώματα επιμένουν, θα πρέπει να μιλήσετε με έναν επαγγελματία υγείας. Άλλες, λιγότερο σοβαρές, αιτίες υπερβολικού βλεφαρίσματος περιλαμβάνουν αλλεργικό πυρετό, κόπωση και καταπόνηση των ματιών. Εάν αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε πρόβλημα με τα μάτια σας, θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό ή τον οπτικό σας.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Exit mobile version