Η βιταμίνη Β-12 (κοβαλαμίνη) παίζει σημαντικό ρόλο στον σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων, στον μεταβολισμό των κυττάρων, στη λειτουργία των νεύρων και στην παραγωγή του DNA, των μορίων μέσα στα κύτταρα που μεταφέρουν γενετικές πληροφορίες.
Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα βιταμίνης Β12 για ενήλικες είναι 2,4 μικρογραμμάρια (mcg). Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να λάβουν αρκετή βιταμίνη Β12 από τα τρόφιμα που τρώνε ή μπορούν να πάρουν μια χαμηλή δόση πολυβιταμίνης που περιλαμβάνει 2,4 mcg βιταμίνης Β12. Υψηλότερες δόσεις προτείνονται μόνο σε όσους έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης Β-12.
Σε ποια τρόφιμα βρίσκεται η βιταμίνη Β12
Οι πηγές τροφίμων της βιταμίνης Β12 περιλαμβάνουν τα πουλερικά, το κρέας, τα ψάρια και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Η βιταμίνη Β12 προστίθεται επίσης σε ορισμένα τρόφιμα, όπως τα εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού, και διατίθεται ως συμπλήρωμα από το στόμα. Ενέσεις βιταμίνης Β12 ή ρινικό σπρέι μπορεί να συνταγογραφηθούν για τη θεραπεία της ανεπάρκειας βιταμίνης Β-12.
Η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 δεν είναι συχνή. Ωστόσο, τα άτομα που ακολουθούν μια χορτοφαγική ή vegan διατροφή μπορεί να είναι επιρρεπή σε ανεπάρκεια επειδή τα φυτικά τρόφιμα δεν περιέχουν βιταμίνη -12. Οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με παθήσεις του πεπτικού συστήματος που επηρεάζουν την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών είναι επίσης ευαίσθητα σε ανεπάρκεια βιταμίνης Β12.
Αν δεν αντιμετωπιστεί, μια ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία, κόπωση, μυϊκή αδυναμία, εντερικά προβλήματα, βλάβες στα νεύρα και διαταραχές της διάθεσης.
Σχετικό άρθρο: Βιταμίνη Β12: Τα 7 σημάδια που δείχνουν ότι έχετε έλλειψη – Σε ποια τρόφιμα θα τη βρείτε
Ποια η σύνδεση ανάμεσα στα υψηλά επίπεδα βιταμίνης Β12 και τον καρκίνο
Η έρευνα για τη σχέση μεταξύ της βιταμίνης Β12 και του καρκίνου βρίσκεται ακόμη σε πρώιμα στάδια και τα επιστημονικά ευρήματα παραμένουν ασαφή. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες θεωρίες που πρέπει να γνωρίζετε εάν ανησυχείτε για τη σχέση μεταξύ υψηλού επιπέδου βιταμίνης Β12 και καρκίνου.
Διαβάστε τα τελευταία νέα για τον καρκίνο
Ενώ τα στοιχεία σχετικά με τη σύνδεση μεταξύ της βιταμίνης Β12 και του καρκίνου ποικίλλουν, αυτό καθιστά ακόμη πιο σημαντικό για τα άτομα να αξιολογούν τα επίπεδα βιταμινών τους πριν λάβουν ένα συμπλήρωμα βιταμίνης Β12. Πάντα να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας πριν εισάγετε οποιαδήποτε νέα βιταμίνη ή μέταλλο στη διατροφή σας.
Πότε τα υψηλά επίπεδα βιταμίνης Β12 μπορεί να σημαίνουν καρκίνο
Αυτό δεν ισχύει απαραίτητα, αλλά συνιστάται να συμβουλευτείτε έναν γιατρό εάν υποψιάζεστε ότι έχετε αυξημένα επίπεδα Β12. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν εμφανίσετε συμπτώματα υψηλών επιπέδων Β12 στο αίμα, όπως:
- Γαστρεντερικά προβλήματα (όπως ναυτία, έμετος και/ή διάρροια)
- Πονοκέφαλοι
- Μυρμήγκιασμα στα χέρια και τα πόδια
- Αδυναμία και κόπωση
Μια μελέτη του 2013 που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα αυξημένα επίπεδα κοβαλαμίνης (Β12) ορού συσχετίστηκαν με:
- Επακόλουθες διαγνώσεις καρκίνου, κυρίως κατά το πρώτο έτος παρακολούθησης
- Αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, ειδικά σε καρκίνους που σχετίζονται με το κάπνισμα, τον αιματολογικό και το αλκοόλ
Τελικά, αυτή η μελέτη διαπίστωσε ότι τα αυξημένα επίπεδα Β12 μπορεί να είναι ένας σημαντικός βιοδείκτης για τον καρκίνο. Η υπόθεση επιβεβαιώθηκε σε μια ξεχωριστή μελέτη του 2020, η οποία έδειξε ότι ένα ανεξήγητα υψηλό επίπεδο βιταμίνης Β12 στον ορό μπορεί να συνδέεται με την ανάπτυξη «στερεών» καρκίνων (αυτών με όγκους, όπως στον καρκίνο του μαστού). Ωστόσο, αυτή η θεωρία απαιτεί περαιτέρω έρευνα.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί, ωστόσο, ότι δεν είναι σαφές εάν η ίδια η διαδικασία της νόσου προκαλεί αυξημένα επίπεδα βιταμίνης Β12. Επιπλέον, οι συγγραφείς της τελευταίας μελέτης δήλωσαν ότι η αύξηση της βιταμίνης Β12 πιθανότατα δεν σχετίζεται με την τυπική πρόσληψη βιταμίνης Β12, καθώς τα τρόφιμα και τα συμπληρώματα διατροφής δεν έχουν ουσιαστική επίδραση στην ποσότητα της Β12 στο πλάσμα του αίματος.
Τα υψηλά επίπεδα βιταμίνης Β12 μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα
Μια μεγάλης κλίμακας μελέτη του 2017 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Oncology έδειξε ότι οι άνδρες που έλαβαν μεγάλες δόσεις βιταμίνης Β6 και βιταμίνης Β12 είχαν 30 έως 40% αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα σε σύγκριση με άνδρες και γυναίκες που δεν λάμβαναν συμπληρώματα.
Ωστόσο, αυτός ο υψηλότερος κίνδυνος ανακαλύφθηκε σε άνδρες καπνιστές. Επιπλέον, οι άνδρες έλαβαν 23 φορές τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα κατά τη διάρκεια 10 ετών. Οι γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη δεν εμφάνισαν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα.
Ωστόσο, αυτό οδήγησε τους συγγραφείς της μελέτης στο συμπέρασμα ότι η λήψη συμπληρωμάτων με βιταμίνη Β12 δεν πρέπει να θεωρείται ως προληπτικό μέτρο για τον καρκίνο του πνεύμονα. Στην πραγματικότητα, κάτι τέτοιο μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα.
Από την άλλη πλευρά, μια παλαιότερη μελέτη που παρουσιάστηκε στο American Journal of Epidemiology δεν ανέφερε καμία συσχέτιση μεταξύ της βιταμίνης Β12 και του αυξημένου κινδύνου καρκίνου του πνεύμονα.
Τα υψηλά επίπεδα βιταμίνης Β12 μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου
του παχέος εντέρου
Σε μια μελέτη παρακολούθησης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η λήψη συμπληρωμάτων με βιταμίνες Β12 και Β9 (φυλλικό οξύ) μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Αυτά τα δύο θρεπτικά συστατικά χρησιμοποιούνται συχνά για την υποστήριξη της υγείας των οστών και τη μείωση του κινδύνου οστεοπόρωσης.
Ωστόσο, οι ερευνητές εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι πρέπει να διεξαχθεί μια μεγαλύτερη, πιο ολοκληρωμένη μελέτη για να καταστούν οριστικά τα συμπεράσματα.