Αυτή η βιταμίνη μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο

βιταμίνη

Μια δόση βιταμίνης D την ημέρα θα μπορούσε πιθανόν να μειώσει τα ποσοστά θνησιμότητας από καρκίνο κατά 12%, σύμφωνα με μια ανάλυση 14 κορυφαίων μελετών στις οποίες συμμετείχαν σχεδόν 105.000 συμμετέχοντες.

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα και είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στους ασθενείς με καρκίνο. Κατά μέσο όρο κατά τη διάρκεια του έτους, σε περίπου το 15% των Γερμανών ενηλίκων τα επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα είναι κάτω από το όριο της σημαντικής ανεπάρκειας. Επιπλέον, μια μελέτη διαπίστωσε ότι το 59% των ασθενών με καρκίνο του παχέος εντέρου υπέφεραν από ανεπάρκεια βιταμίνης D3, η οποία επίσης συσχετίστηκε με κακή πρόγνωση.

Τα πιθανά αποτελέσματα των συμπληρωμάτων βιταμίνης D και η ανάπτυξη ή η πρόγνωση του καρκίνου έχουν ήδη διερευνηθεί σε πολυάριθμες μελέτες.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, η τακτική πρόσληψη βιταμίνης D3 μπορεί να επιφέρει σημαντικές διαφορές στις πιθανότητες θανάτου ενός ασθενή από τον καρκίνο. Δεν ισχύει, όμως, το ίδιο και για την σπανιότερη πρόσληψη.

«Με βάση τις τρέχουσες μελέτες, η λήψη συμπληρωμάτων πιθανώς δεν προστατεύει από την ανάπτυξη καρκίνου, αλλά θα μπορούσε να μειώσει την πιθανότητα θανάτου από τη νόσο. Ωστόσο, προηγούμενες μελέτες για τη θνησιμότητα από καρκίνο έχουν αποφέρει πολύ διαφορετικά αποτελέσματα. Επαναξιολογώντας όλες τις προηγούμενες μελέτες για το θέμα, θέλαμε να βοηθήσουμε στην παραγωγή αξιόπιστων αποτελεσμάτων για αυτό το ζήτημα, το οποίο είναι τόσο σχετικό με την υγεία του πληθυσμού», δήλωσε ο Ben Schöttker, επιδημιολόγος στο Γερμανικό Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο.

Η καθημερινή πρόσληψη βιταμίνης D3 μπορεί να κάνει τη διαφορά στα ποσοστά θανάτου από καρκίνο

Για να διερευνήσουν την αποτελεσματικότητα της D3 στη θνησιμότητα από καρκίνο στον πληθυσμό και στην επιβίωση των καρκινοπαθών, ο Ben Schöttker και οι συνεργάτες του διεξήγαγαν μια συστηματική έρευνα βιβλιογραφίας που εντόπισε 14 μελέτες με συνολικά σχεδόν 105.000 συμμετέχοντες. Οι ερευνητές εξέτασαν μόνο μελέτες υψηλότερης ποιότητας, των οποίων οι συμμετέχοντες είχαν χωριστεί τυχαία στην ομάδα της βιταμίνης D3 ή σε αυτή του εικονικού φαρμάκου.

Όταν συγκεντρώθηκαν και οι 14 μελέτες, δεν προέκυψαν στατιστικά σημαντικά αποτελέσματα. Ωστόσο, όταν οι μελέτες χωρίστηκαν ανάλογα με το εάν η D3 λαμβανόταν καθημερινά σε χαμηλή δόση ή σε υψηλότερες δόσεις χορηγούμενες σε μεγαλύτερα διαστήματα, παρατηρήθηκε μεγάλη διαφορά.

Στις τέσσερις μελέτες με τις υψηλότερες αλλά σπανιότερες δόσεις, δεν υπήρξε καμία επίδραση στη θνησιμότητα από καρκίνο. Αντίθετα, στη σύνοψη των δέκα μελετών με ημερήσια δόση, οι ερευνητές προσδιόρισαν μια στατιστικά σημαντική μείωση της τάξης του 12% στη θνησιμότητα από καρκίνο.

Έως και 12% μείωση στη θνησιμότητα από καρκίνο

«Παρατηρήσαμε μείωση 12% στη θνησιμότητα από καρκίνο μετά από μη στοχευμένη χορήγηση βιταμίνης D3 σε άτομα με και χωρίς ανεπάρκεια. Μπορούμε, επομένως, να υποθέσουμε ότι το αποτέλεσμα είναι σημαντικά υψηλότερο για τους ανθρώπους που έχουν πράγματι έλλειψη βιταμίνης D», λέει ο Ben Schöttker.

Ο ειδικός εξηγεί την καλύτερη αποτελεσματικότητα των ημερήσιων δόσεων D3 με την πιο τακτική βιοδιαθεσιμότητα του δραστικού παράγοντα, της ορμόνης 1,25-διϋδροξυβιταμίνη D, η οποία παράγεται μόνο από αντιδράσεις της βιταμίνης D στο σώμα και πιθανώς μπορεί να αναστείλει την ανάπτυξη του όγκου.

Μια πιο λεπτομερής ανάλυση των μελετών με την ημερήσια πρόσληψη αποκάλυψε περαιτέρω ότι άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω ωφελήθηκαν περισσότερο από τη θεραπεία με D3. Επιπλέον, το αποτέλεσμα ήταν πιο εμφανές όταν ξεκίνησε η λήψη βιταμίνης D πριν από τη διάγνωση του καρκίνου.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top